پائولو جنتیلونی، عضو هیات اقتصادی اتحادیه اروپا گفته است اگر روسیه ارسال گاز از خط لوله اصلی بالتیک را از سر نگیرد، این اتحادیه آماده واکنش است.
او از روسیه خواست تعهدات قراردادی خود را محترم شمارد اما گفت اتحادیه اروپا از تصمیمات ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه واهمه ندارد.
گازپروم، شرکت دولتی انرژی روسیه، مشکل توربین را دلیل ادامه بستن خط لوله «نورد استریم یک» میداند.
گازپروم اعلام کرد که در خط لوله «نورد استریم یک» نشتی پیدا کرده است.
به این شکل، ممکن است نورد استریم مدت نامحدودی بسته بماند. این خط لوله که به آلمان میرود، به مدت سه روز به دلیل آنچه گازپروم آن را کار تعمیر و نگهداری دانسته، بسته شده است.
اتحادیه اروپا این موضوع را بهانه خوانده و آن را نپذیرفته است و روسیه متهم کرده که از تامین انرژی بهعنوان حربهای برای تضعیف حمایت اروپا از اوکراین استفاده کرده است.
روسیه این موضوع را رد کرده است.
ماجرا چیست؟
در پی حمله روسیه به اوکراین، حمایت اتحادیه اروپا از این کشور و اعمال تحریمهای گسترده علیه روسیه، بحران گاز و نفت پیش آمد. روسیه صادرکننده گازبه شماری از کشورهای اروپایی است. بحران گاز و نفت در فصل زمستان به یکی از دغدغههای مهم کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
مصرفکنندگان با افزایش شدید قیمتها روبرو شدهاند. این نگرانی وجود دارد که بسیاری از خانوادهها نتوانند هزینه سوخت را تامین کنند.
اوایل این هفته، کمیسیون اروپا اعلام کرد با وجود کاهش عرضه روسیه، سطح ذخیرهسازی گاز در سراسر اتحادیه اروپا به هشتاد درصد رسیده است.
بریتانیا نیز ممکن است تحت تاثیر این بحران قرار بگیرد. اگرچه این کشور برای تامین گاز خود به «نورد استریم یک» وابسته نیست اما تعلیق این خط لوله میتواند هزینه عمدهفروشی گاز را بیشتر افزایش دهد، که این موضوع عامل افزایش زنجیروار سقف قیمت انرژی بوده است.
فیصل اسلام، سردبیر اقتصادی بیبیسی، تعطیلی نامحدود نورد استریم یک را رویداد بسیار جدی توصیف کرد و گفت که روسیه حتی در اوج جنگ سرد، تامین گاز را به اروپا ادامه داد.
تعیین سقف قیمت گاز از سوی گروه هفت
بحران تامین گاز موجب شده کشورها انبارهای ذخیره گاز خود را پر کنند، به طوری که ذخیرهسازی آلمان از کمتر از نصف در ماه ژوئن به۸۴ درصد افزایش یافته است.
در نتیجه، قیمت بینالمللی گاز در هفته گذشته کاهش یافته است اما طبق استانداردهای عادی همچنان بالاست.
اروپا در تلاش است تا وابستگی خود را به تامین انرژی از روسیه قطع کند تا قدرت روسیه را برای تامین مالی جنگ کاهش دهد اما این اقدام ممکن است به اندازه کافی با سرعت انجام نشود.
در این رابطه، هفت کشور صنعتی جهان-موسوم به گروه هفت- موافقت کردهاند که سقف قیمت برای نفت روسیه تعیین کنند؛ هدف از این اقدام محدودکردن منابع مالی روسیه در جنگ با اوکراین است.
روسیه هم گفته است از فروش نفت به کشورهایی که این محدودیت را به اجرا در آورند، خودداری خواهد کرد.