بعد از 5 روز مذاکره با هدف احیای برجام در شهر وین، بار دیگر دیپلماتها «بینتیجه» پایتخت اتریش را ترک کرده و به پایتختها بازگشتند؛ هرچند گفته میشود این بار برخلاف مذاکرات دوحه، طرفین به پیشرفتهایی در مسیر گفتگوها دست یافتهاند.
دور تازه گفتگوها در حالی به پایان رسید که دیپلماتهای اروپایی میگویند کار تهیه و تدوین متن توافق نهایی به پایان رسیده است؛ اما مقامهای کشورمان اعتقاد دیگری دارند و معتقدند همچنان کار روی متن باید ادامه یابد.
ساعاتی پس از اعلام پایان گفتگوها و بازگشت هیأتهای مذاکره کننده به پایتختها، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حساب توییتری خود با اشاره به گفتگوهایی که میان طرفین صورت گرفته، نوشت: «آنچه قابل مذاکره بود، مذاکره شد و حالا تصمیم سیاسی باید در پایتختها گرفته شود.»
بورل همچنین با اشاره به اینکه متن نهایی به دست آمده است، افزود: «با وجود حصول متن نهایی، پشت هر مسئله فنی و هر پاراگراف یک تصمیم سیاسی قرار دارد که باید در پایتختها گرفته شود. اگر پاسخها مثبت باشد میتوانیم این توافق را امضا کنیم.»
در همین راستا، یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نیز ضمن اشاره به روند گفتگوها در روزهای اخیر تاکید کرد که آمریکا آماده است به سرعت بر اساس متن پیشنهادی اتحادیه اروپا توافق احیای برجام را امضا کند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین با اشاره به اینکه متن حاضر «بهترین و تنها مبنای ممکن» برای احیای توافق هستهای است، تاکید کرد: «واشنگتن آمادگی دارد این توافق را بپذیرد و حالا ایران است که باید نشان دهد آمادگی بازگشت به توافق را دارد یا خیر.»
در ادامه رایزنیها برای احیای برجام، جورپ بورل با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه نیز به صورت تلفنی گفتگو کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این گفتگو با اشاره به اینکه پیشرفت نسبی در مسیر گفتگوها حاصل شده، ابراز امیدواری کرد که روند احیای توافق به سرعت طی شود. در مقابل اما وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد که انتظار میرود همه طرفها برای دستیابی به متن نهایی توافق از خود اراده و جدیت نشان دهند؛ موضعی که نشان میدهد هنوز مقامهای کشورمان بر این باورند که باید تغییراتی در متن توافق ایجاد شود.
پایگاه خبری نورنیوز وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران هم در گزارشی و به نقل از منابع آگاه تاکید کرده که برخلاف گزارشهای منتشر شده در رسانههای غربی، متن توافق نهایی نشده و همچنان در خصوص برخی موضوعات بین طرفین اختلافهایی وجود دارد.
وبسایت پولتیکو در گزارشی و به نقل از یک دیپلمات ارشد اروپایی اما گزارش داده که از نظر کشورهای غربی متن توافق نهایی است و این ایران است که باید در خصوص پذیرش آن تصمیم بگیرد. این دیپلمات ارشد اروپایی که نخواسته نامش فاش شود همچنین با اشاره به اینکه متن حاضر نسخه تکمیل شده توافق ماه مارس است، گفت: «ایران و غرب در وین برای یک توافق سیاسی بر سر مسئله پادمان با یکدیگر مذاکره کردند. در صورتی که ایران پاسخی "معتبر" به پرسشهای آژانس بدهد، شورای حکام هم طی قطعنامهای پرونده تحقیقات را خواهد بست.»
وال استریت ژورنال هم به نقل از یک منبع اروپایی دیگر گزارش داد که ایران باید پاسخ بله یا خیر به این متن بدهد. این دیپلمات عالیرتبه در این خصوص میگوید: «این یک بسته پیشنهادی است. نمیشود با صفحه بیستم موافق باشید و با صفحه پنجاهم مخالف. یا با این متن موافقید و یا مخالف.»