کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که تهران و واشنگتن باید «آخرین گام» را برای نجات توافق هستهای 2015 در مذاکراتی که از روز پنجشنبه 4 اوت (13 مرداد) در وین از سرگرفته شده است، بردارند.
بر اساس اعلام این کمیسیون، برای غلبه بر بنبست موجود در مذاکرات به «تصمیمات سیاسی» نیاز است.
پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا دیروز جمعه و همزمان با دور جدید مذاکرات برای احیای برجام در نشستی خبری گفت: «زمان برداشتن آخرین گام فرا رسیده است.»
او در ادامه با بیان اینکه «تصمیمات سیاسی دقیق و شفافی باید توسط پایتختهای کشورهای درگیر در برجام اتخاذ شود»، گفت این روندی است که در وین در حال انجام است و آنها امیدوارند که به نتایجی منجر شود.
همزمان بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور درگیر در مذاکرات هستهای ایران در بیانیهای در روز جمعه از ایران خواستند تا «خواستههای غیرواقعی خارج از چارچوب» توافق ۲۰۱۵ برجام مطرح نکند.
اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات احیای برجام، ماه گذشته میلادی پیشنویس متن جدیدی را ارائه کرد تا بنبست در مذاکرات را برطرف سازد، اما خبرگزاری رسمی ایران به نقل از میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین خبر داد که متن پیشرو در دور جدید مذاکرات متعلق به اتحادیه اروپا نیست.
آقای اولیانوف گفت که متن پیشرو سندی مشترک است که اسفندماه گذشته در آخرین دور مذاکرات وین تنظیم شده با این تفاوت که برخی از بندهای آن با پیشنهادهای هماهنگکننده اتحادیه اروپا اصلاح شده است.
او در ادامه گفت که طرف ایرانی هم پیشنهادات خود را ارائه کرده که «فراتر» از اصلاحات اروپاییها است.
بنا به گزارشها، نماینده روسیه در مذاکرات وین پیش از نشست رو جمعه با علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایران در گفتگوهای وین و انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا دیدار و گفتگو کرده است.
اولیانوف پیش از دیدار با آقای باقری کنی، فضای گفتگوها را جدی ارزیابی کرد و گفت: «رسیدن به خط پایان ممکن است خیلی آسان نباشد و زمان نشان خواهد داد که آیا ما موفق میشویم یا خیر.»
یک دیپلمات ایرانی هم به ایرنا گفت: «اکنون ساعات در وین تعیین کننده است و هرچه زودتر باید اطمینان طرف ایرانی جلب شود.»
او همچنین گفت: «اطمینان طرفهای اقتصادی برای کار پایدار، بلندمدت و بدون دغدغه با ایران یک اصل خدشهناپذیر توافق است.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه هم که برای پاسخ به سوالات و ابهامات مطروحه درخصوص نحوه اجرای قانون راهبردی مجلس و مذاکره برای لغو تحریمها در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس حاضر شده بود، گفت که برای تیم مذاکرهکننده، انتفاع اقتصادی ایران از توافق، رعایت خطوط قرمز و حفظ توان و دانش و فناوری بومی صلحآمیز هستهای مورد توجه جدی است.
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی و یک مقام اروپایی خبر داد که تهران از یکی از «مهمترین» خواستههای خود که مانعی جدی بر سر راه توافق بود، عقبنشینی کرده است.
با وجود این مقامهای ایرانی همچنان با تردید درباره مذاکرات سخن میگویند. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتگو با شبکه العالم گفت تا زمانی که آمریکا به برجام بازنگردد و تحریمها لغو نشوند، ایران به توسعه برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد.
او همچنین گفت که تهران هیچ محدودیتی را فراتر از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ نخواهد پذیرفت.