آلمان بر همبستگی در اتحادیه اروپا برای ذخیره گاز تاکید میکند و از سوی دیگر به دنبال برچیدن نیروگاههای هستهای خود است. این مساله باعث انتقاداتی از سوی دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است.
در حالی که آلمان به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد میکند که در مصرف گاز صرفهجویی کنند، خود در حال حذف تدریجی انرژی هستهای است. برخی کشورهای عضو این اتحادیه مانند مجارستان، اسلواکی، رومانی و فرانسه از این رفتار آلمان ناراضی هستند و به این کشور فشار میآورند که حذف انرژی هستهای را به تعویق بیندازد. احزاب آلمانی نیز در این زمینه نظرات متفاوتی دارند.
بر اساس گزارش "اشپیگل آنلاین"، با توجه به بحران گاز علاوه بر چند کشور اروپایی دو حزب سوسیال مسیحی (CSU) و دموکرات مسیحی (CDU) آلمان نیز خواهان به تعویق افتادن تعطیلی سه نیروگاه هستهای باقیمانده در این کشورند.
نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که آیا امکان راهاندازی این راکتورها پس از تعطیلی وجود دارد یا خیر. از سوی دیگر در دولت آلمان، حزب سبزها به شدت مخالف تمدید ادامه کار این نیروگاههاست.
از دید کشورهایی چون رومانی، اسلواکی، مجارستان و فرانسه ادامه فعالیت نیروگاههای آلمانی میتواند نقش بسزایی در صرفهجویی گاز داشته باشد زیرا هنوز حدود ۱۵ درصد از برق آلمان توسط این نیروگاهها تولید میشود و در صورت توقف کامل عرضه گاز روسیه به اتحادیه اروپا، عدم تعطیلی این نیروگاهها باعث خواهد شد که ذخایر گازی بیشتری برای گرمایش صنعتی و خانگی در دسترس باشد.
ریچارد سولیک، وزیر اقتصاد اسلواکی در حاشیه نشست اتحادیه اروپا با انتقاد از سیاستهای دولت آلمان در این زمینه گفته است که اگر آلمان میخواهد گاز ذخیره کند، پس لطفا اجازه دهد که نیروگاههای هستهای به فعالیت خود ادامه دهند. او تاکید کرده که حتی سه نیروگاهی که در سال گذشته در آلمان تعطیل شدند هم میتوانند به شبکه تولید برق بازگردند.
به گفته سولیک، آلمان میتواند با بهرهبرداری از شش نیروگاه ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز را ذخیره کند. او میگوید، این حجم از گاز نیمی از مقداری است که اتحادیه اروپا برای صرفهجویی آن برنامهریزی کرده است.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان نیز پیش از این در بیانیهای مشابه به صراحت از کمیسیون اتحادیه اروپا در این زمینه انتقاد کرده و گفته بود در حالی که نیروگاههای هستهای انرژی ارزانی تولید میکنند اما مقامات کمیسیون اتحادیه اروپا در بروکسل اجازه میدهند این نیروگاهها تعطیل شوند و اگر پس از آن منابع انرژی تمام شود، آنها سعی خواهند کرد که ذخیره گاز مجارستان را مصرف کنند.
در حال حاضر سه نیروگاه هستهای آلمان به شبکه تولید برق متصل هستند. طبق قانون فعلی، آنها باید حداکثر تا آخر سال جاری میلادی تعطیل شوند. توسعه زیرساختهای انرژی بادی و خورشیدی تا سال ۲۰۳۰ و رساندن سهم انرژیهای تجدیدشونده به حد نصاب ۸۰ درصد از اهداف کلان زیستمحیطی دولت آلمان است.
طبق آماری که انجمن صنعت انرژی آلمان ارائه کرده، شش نیروگاه هستهای، سهمی ۱۲درصدی در تامین برق مورد نیاز کشور داشتهاند؛ حال آن که سهم انرژیهای تجدیدپذیر حدود ۴۱درصد بوده است.