تازه ترین خبرها حاکی از این است که دولت قصد دارد با هدف تامین مالی، دو نوع اوراق شامل اوراق گواهی سپرده عام و گواهی سپرده کالایی در حوزه نفت را به کار گیرد. موضوعی که اگر چه جزئیات آن منتشر نشده، اما می تواند خبر خوبی برای سرمایه گذاران و اقتصاد کشور باشد.
به گزارش ایران جیب از خراسان، بعد از موفقیت بانک مرکزی برای کنترل ترازنامه بانک ها که خود را در تفاوت قابل ملاحظه رشد ترازنامه بانک ها در بهار امسال و بهار سال قبل نشان داد، این نگرانی مطرح شد که روند کلی تامین منابع در اقتصاد ممکن است با اختلال مواجه شود. با این حال، دیروز خبرها نشان داد دولت قصد دارد با عرضه دو ابزار جدید برای تامین منابع در حوزه بانک ها و پروژه های نفتی سرمایه های مردمی را وارد عرصه سرمایه گذاری کشور کند.نخستین مورد، مربوط به انتشار گواهی سپرده عام توسط بانک هاست. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دیروز صالح آبادی رئیس کل این بانک در نشست دوره ای به مدیران عامل شبکه بانکی کشور با بیان این که ضوابط مربوط به عرضه اولیه و معاملات ثانویه گواهی سپرده عام با هماهنگی بانک مرکزی در شورای عالی بورس تصویب شده است، اظهار کرد: این ابزار امکان مناسبی برای تجهیز منابع در اختیار بانک ها می گذارد و در بازار سرمایه قابل انتشار و معامله خواهد بود.
شباهت ها و تفاوت های گواهی سپرده عام با سپرده بانکی
به گزارش خراسان، به طور کلی گواهی سپرده عام اوراق بهاداری است که سازمان ها و نهادها و موسسات مالی برای تامین بخشی از هزینه های مالی با مجوز بانک مرکزی منتشر می کنند. به طور مشخص در بانک ها، این ابزار برای تامین اهدافی از جمله پوشش کسری نقدینگی، منبع پرداخت تسهیلات و ... به کار گرفته می شود. از ویژگی های این اوراق می توان به داشتن تاریخ سررسید، نرخ سود ثابت که پرداخت به صورت دوره ای دارد، قابل انتقال بودن به غیر، معاف بودن از مالیات و امکان بازخرید پیش از تاریخ سررسید اشاره کرد. با این حال، برخی ویژگی ها این ابزار را از سپرده های معمول بانکی متمایز می کند. به عنوان مثال، از این اوراق می توان به عنوان ضامن وام بانکی استفاده کرد، نرخ سود این اوراق معمولاً از سود سپرده های بانکی بالاتر است، نرخ شکست آن (یعنی نرخ سودی که در صورت برداشت پول زودتر از سررسید، به دارنده اوراق تعلق می گیرد) نیز بیشتر است.
با توجه به خبری که رئیس کل بانک مرکزی آن را داده، به نظر می رسد دولت به دنبال این است که با کمترین تاثیر بر متغیرهای پولی و افزایش دهنده تورم، کسری تامین مالی در اقتصاد را جبران کند.
جایگزینی نفت به جای سکه و دلار در سبد سرمایه گذاری مردم
اما طرح دیگری که دیروز خبرگزاری تسنیم در خصوص تعریف ابزار جدید سرمایه گذاری به آن اشاره کرده، این است که دولت به دنبال وارد کردن نفت در سبد سرمایه گذاری مردمی است. بررسی های این خبرگزاری نشان می دهد جزئیات این طرح در جلسات کارشناسی بین شرکت ملی نفت، بورس انرژی و وزارت اقتصاد در حال نهاییسازی است و در آیندهای نزدیک قرار است مراسم رونمایی از این طرح، با حضور وزیران اقتصاد و نفت برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری شانا، خرداد امسال بود که محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت در گفتوگویی از ارائه پیشنهاد جدیدی برای یک مدل جدید فروش نفت خبر داد. وی با بیان این که این طرح هم اکنون در مراحل پایانی کارشناسی قرار دارد، گفته بود: «در صورت نهایی شدن طرح و تصویب آن در دولت، اوراق مربوط به گواهی سپرده کالایی در بورس عرضه میشود و سهامداران میتوانند این اوراق را خریداری کنند. بنا به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با انتشار این اوراق معادل نفت خام میتوان نقدینگی مورد نیاز را برای تکمیل پروژههای نفتی از طریق منابع مردمی تأمین کرد.
در این باره می توان گفت این طرح هم میتواند در زمینه فروش نفت و تأمین منابع مالی برای طرحهای نفتی مفید باشد و هم بازار جدیدی برای سرمایهگذاری آحاد جامعه فراهم کند تا مردم بهجای خرید طلا و ارز یا سرمایهگذاری در زمین و مسکن، سرمایه خود را به خرید نفت خام اختصاص دهند. البته ملاحظاتی نیز درباره این طرح وجود دارد. بدین صورت که چنین طرحی در صورتی میتواند برای تأمین مالی پروژههای نفتی کارامد باشد که بازار سرمایه در شرایط مناسبی قرار داشته باشد. همچنین چشم انداز مثبتی از قیمت نفت باید وجود داشته باشد تا ریسک سرمایه گذاری در این اوراق بیش از پیش کاهش یابد. مگر این که دولت با توجه به مجوزهای قانونی، این امکان را بیابد تا نرخ سود مشخصی را برای این اوراق تضمین کند.