روز گذشته نرخ شاخص ارزی به مرز 2 کانال قیمتی 31 و 32 هزار تومانی نزدیک شد. یکی از نکات قابل توجه روز گذشته این است که در برخی ساعات از معاملات افت فشار قیمتها به شکل ناگهانی بود که نشان میداد عرضه سیاستگذار در بازار تقویت شده است. پس از آنکه اخبار مذاکرات هستهای، نتوانست اثر پایداری برای کاهش قیمتها داشته باشد و قیمت دلار به سمت رقمهای بالاتر از ۳۲ هزار تومان حرکت میکرد، دیروز نرخ این ارز به سطوح قیمتی پایینتر بازگشت.
به عقیده برخی از کارشناسان ارزی، افت قیمت مشاهده شده در نرخهای آزاد ارز ناشی از افزایش حجم عرضه اسکناس در بازار است. روز شنبه ۱۱ تیر کامران سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان کشور، نسبت به وضع مناسب معاملات ارزی و تامین نیازهای جامعه از طریق سیاستهای جدید بانک مرکزی سخن گفت. در نهایت روز گذشته نرخ هر برگ اسکناس دلار در معاملات آزاد بازار تهران با حدود 900 تومان کاهش نسبت به نرخ روز شنبه به رقم 31 هزار و 800 هزار تومان رسید.
هر قطعه سکه طلا ضرب امامی نیز در بازار روز گذشته در راستای کاهش قیمت دلار با حدود ۳۴۰ هزار تومان کاهش نسبت به نرخ روز شنبه به سطح قیمتی ۱۵ میلیون و ۳۶۰ هزار تومان رسید.
نمودار قیمت اسکناس آمریکایی دیروز یکشنبه 12 تیر ماه نزولی بود. با وجود شروع روند افزایشی چشمگیر و نزدیک شدن نرخ دلار به سقف تاریخی 33 هزار و 150 تومانی خود در معاملات روز شنبه دیروز روند قیمت این ارز با تغییر فاز روبهرو شد و به مرز دو کانال 31 و 32 هزار تومانی بازگشت. هر برگ اسکناس دلار صبح روز گذشته نخستین معاملات خود را با حدود 150 تومان کاهش نسبت به روز ابتدایی هفته در رقم 32 هزار و 550 تومان آغاز کرد. با گذشت چند ساعت از معاملات روز یکشنبه روند کاهشی جدید شدت گرفت و در حوالی ظهر این روز بود که هر برگ اسکناس دلار در رقم 32 هزار و 400 تومان به فروش رسید.
اما این پایان افت قیمت ارز مذکور در طی معاملات دیروز نبود و در ساعات پایانی روز گذشته قیمت دلار به پلههای ابتدایی کانال 32 هزار تومانی نیز رسید. این در حالی است که روز گذشته قیمت ارز در سامانههای رسمی بانک مرکزی برخلاف روند بازار آزاد افزایشی بود. نرخ هر برگ اسکناس دلار بازار متشکل که از مهمترین ارقام بازار به شمار میرود با حدود 14 تومان افزایش نسبت به نرخ روز شنبه به رقم 27 هزار و 891 تومان رسید. به عقیده بسیاری از کارشناسان بازار ارز رشد نسبی نرخ ارز در سامانههای رسمی بانک مرکزی میتواند ناشی از تلاش نهادهای بازارساز در جهت کاهش شکاف قیمتی میان نرخهای رسمی و غیررسمی باشد.
طبق مشاهدات به عمل آمده هرچه شکاف میان ارقام رسمی و غیررسمی بازار افزایش یابد انتظارات تورمی موجود در فضای بازار نیز بیشتر شده و در نتیجه زمینهساز رشد مثبت نرخ ارز در معاملات بازار آزاد میشود. در روزهای ابتدایی تیر ماه بود که رئیس کل بانک مرکزی در نشست خود با اعضای کانون صرافان کشور از سیاست جدید معاملات ارزی سخن گفت. بر اساس این سیاست جدید کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند با قیمت توافقی، داراییهای ارزی خود را در صرافیهای مجاز کشور به فروش برسانند. در روزهای گذشته ارقام متفاوتی به عنوان نرخ توافقی خرید و فروش دلار در صرافیها مطرح شده است که به صورت کلی میتوان گفت کلیه این نرخها از قیمتهای موجود در معاملات بازار آزاد کمتر است. در همین راستا روز شنبه سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان کشور، از سهولت خرید ارز در صرافیهای مجاز کشور سخن گفت. روز گذشته قیمت سکه طلا نیز در معاملات بازار تهران کاهشی بود. از آنجا که قیمت دلار در معاملات بازار آزاد در محاسبه نرخ سکه طلا تاثیر مستقیمی دارد، روز گذشته با افت قیمت شاخص ارزی هر قطعه سکه طلا ضرب امامی با حدود 340 هزار تومان کاهش قیمت نسبت به روز نخست هفته به رقم 15 میلیون و 360 هزار تومان رسید./ دنیای اقتصاد