چندی قبل انتشار تصاویر و فیلمهای منتشر شده از یک کودک کار که سر یکی از چهارراههای تهران از سوی مرد جوانی مورد تمسخر قرار میگیرد باعث تشویش اذهان عمومی و خشم کاربران فضای مجازی شد. در این فیلم مرد جوان از پسر بچه میخواهد در برابر دریافت پول یک پیاز تند بخورد و وقتی کودک میپذیرد وی از واکنش کودک در مقابل خوردن پیاز تند فیلم گرفته و شروع به تمسخر و تحقیر وی میکند. انتشار این فیلم در شبکههای اجتماعی باعث شد برخی کاربران خواهان برخورد پلیس و دستگاه قضایی با این فرد کودکآزار شوند این در حالی بود که این مرد جوان قبلاً نیز با خوراندن فلفل به کودکان کار در خیابان یا درخواست انجام برخی حرکات ناشایست در قبال دریافت پول باعث کودکآزاری و تحقیر این کودکان کار شده بود. بنابراین در همین رابطه کارشناسان پلیس فتای تهران با شکایت برخی کاربران اقدام به شناسایی متهم کردند.
سرهنگ رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا در تشریح این خبر بیان داشت؛ برابر رصدهای صورت گرفته و حجم بالای گزارشهای مردمی مبنی بر شکایت کاربران فضای مجازی از تولید و انتشار تصاویر مربوط به کودک آزاری، با تشکیل پرونده قضایی علیه مرتکب و پس از انجام اقدامات فنی توسط کارآگاهان سایبری، فرد خاطی در شهر تهران مورد شناسایی قرار گرفت و توسط پلیس فتای فاتب، پرونده قضایی علیه وی تشکیل و به مرجع قضایی معرفی شد. این فرد که دارای یک صفحه پر مخاطب در اینستاگرام است و تبلیغات بسیاری در صفحه خود انجام میدهد انگیزه خود را از انتشار این فیلمها جذب مخاطب عنوان کرده است.
این مقام انتظامی افزود: متهم با هویت معلوم پیش از این نیز دو مرتبه مبادرت به تهیه و انتشار تصاویر نامربوط با موضوع تحقیر، تمسخر و کودک آزاری کرده بود و پس از دستگیری و ارجاع به مقام قضایی و اظهار ندامت، متأسفانه دوباره نسبت به این عمل ناشایست اقدام کرده است.
وی خاطر نشان کرد: تولید و انتشار هرگونه کلیپ، تصاویر یا مضامین کودک آزاری، همسرآزاری و حیوان آزاری به نحوی که باعث تشویش اذهان عمومی شود جرم تلقی شده و پلیس فتا با خاطیان برابر قانون رفتار خواهد کرد.
این مقام مسئول به هموطنان توصیه کرد: با رعایت هنجارها و شئون رفتاری پذیرفته شده در جامعه، محتواهای خود را پالایش کرده و چنانچه در گذشته همچنین محتوایی منتشر کردهاند حذف کنند و در تأیید و انتشار مطالب جدید دقت لازم را به عملآورند.
تهیه و انتشار چنین فیلمهایی
مصداق بارز کودک آزاری است
عصمتالله جابری قاضی دادگستری درباره این متهم که به گفته معاون اجتماعی پلیس فتا سومین باری است که دستگیر شده و در پاسخ به این سؤال که چرا این متهم با وجود دستگیریهای متعدد بعد از رهایی همچنان به ارتکاب جرم ادامه داده است، میگوید: نخست باید گفت مجبور کردن کودکان به انجام کاری و فیلم گرفتن از آنها و انتشار آن با هر نیتی بخصوص جذب دنبال کننده مصداق بارز کودک آزاری محسوب میشود. اما در ابتدا باید دانست که پرونده اتهامی این فرد در دو مقطع اول و دومی که بازداشت شده به دستگاه قضایی ارجاع شده یا نه که به نظر میرسد در دفعات قبلی با این فرد برخورد جدی صورت نگرفته و تنها در حد یک تعهد و ابراز ندامت کار فیصله داده شده چرا که دادسرا در مواجهه با چنین افرادی که به صورت واضح و مبرهن اقدام به کوک آزاری میکنند با کسی تعارف ندارد.
این قاضی دادگستری در جواب این سؤال که برای پیگیری چنین پروندههایی هم آیا نیاز به شاکی خصوصی است، خاطرنشان میکند: به طور قطع وجود شاکی خصوصی موجب میشود متهم با احکام سنگینتری مواجه شود. در خصوص کودکان کار هم یا باید والدینشان از متهم شکایت کنند یا دادستان به عنوان مدعیالعموم یا سازمانهایی نظیر بهزیستی که کار حمایت از کودکان بیسرپرست را عهده دار هستند وارد پرونده شوند و شکایت کنند.
وی در ادامه میافزاید: در نظر داشته باشید که وقتی یک متهم برای بار نخست به دستگاه قضایی معرفی و محکوم شد برای دفعات بعدی با همان اتهام اول مشمول محکومیتهای سنگینتری میشود. اما وقتی متهم در دفعه نخست با تعهد آزاد شود هم محکومیتی در پروندهاش وجود ندارد و هم در پروندههای بعدی متهم تأثیری - به لحاظ شدت صدورحکم - نمیگذارد. از این رو به نظر میرسد که نباید نسبت به چنین افرادی گذشت کرد تا علاوه بر اشد مجازات وی متنبه شده و هم برای سایر افراد نیز درس عبرتی باشد. بیشک قوه قضائیه در بحث پروندههایی با موضوع کودکان بسیار جدیتر و قاطعتر از سایر پروندهها حکم صادر میکند. چرا که کودکان افراد بیدفاعی هستند که بیتوجهی به آزار آنها میتواند در حال و آینده آنها تأثیرگذار باشد.