در حالی که تلاش کشورهای غربی برای منزوی کردن بیشتر روسیه از طریق اعمال تحریمها ادامه دارد، بعضی گزارشها حاکی از آن است که دهلی نو ممکن است به پیشنهاد روسیه برای خرید نفت پاسخ مثبت دهد.
یک مقام دولتی هند به خبرگزاری رویترز گفته است: "روسیه پیشنهاد فروش نفت و سایر کالاها را با تخفیف بالا به هند ارائه کرده است؛ ما خوشحال خواهیم شد که این پیشنهاد را بپذیریم."
این مقام هندی البته گفته این کار مستلزم کارهای مقدماتی نظیر حمل، پوشش بیمه و ترکیب مناسب نفت خام است؛ ولی با نهایی شدن آنها "هند پیشنهاد روسیه را خواهد پذیرفت."
هنوز اعلام نشده حجم پیشنهاد نفتی روسیه چقدر بوده یا میزان تخفیف ارائه شده چقدر است.
مقامهای آمریکایی طی هفتههایی که از حمله روسیه به اوکراین گذشته، از هند خواستهاند تا حد ممکن خود را از روسیه دور نگاه دارد.
هند از جمله کشورهایی بوده که حمله نظامی روسیه به اوکراین را محکوم نکرده و به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در این باره هم رای ممتنع داده است.
رویترز به نقل از یک مقام امنیتی هند گزارش داده است که با توجه به نیاز تسلیحاتی در منازعه این کشور با چین، کشورهای غربی از موضع دهلی درباره روسیه مطلع بودهاند.
هند حدود ٨٠ درصد از نیاز نفتی خود را از طریق واردات تامین میکند که البته میزان نیاز واردات نفت این کشور از روسیه حدود ٢ تا ٣ درصد برآورده شده است.
با توجه به رشد فزاینده قیمت نفت در بازارهای جهانی از ابتدای سال جاری میلادی، دولت هند ممکن است میزان واردات نفتی خود را از روسیه افزایش دهد.
رویترز پیشتر گزارش کرده بود که هند به دنبال ایجاد مکانیزم مالی روپیه-روبل برای ادامه مراودات تجاری خود با روسیه است.
مقامهای هندی میگویند نمیتوانند در بخشهایی نظیر تامین تجهیزات نظامی، جایگزینی فوری برای روسیه پیدا کنند. این کشور برای تامین سختافزارهای نظامی خود تا ٦٠ درصد به روسیه وابسته است.
هفته پیش آمریکا واردات گاز و نفت روسیه را تحریم کرد و بریتانیا هم در اقدامی هماهنگ اعلام کرد که این کشور تا پایان سال ۲۰۲۲ واردات نفت و فراردههای نفتی از روسیه را قطع و بعد از آن ممنوع خواهد کرد.
روسیه پس از آمریکا و عربستان، سومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است که پس از حمله این کشور به اوکراین با موج بیسابقهای از تحریمها مواجه شده است.
صادرات روزانه نفت روسیه حدود ۵ میلیون بشکه اعلام شده که نیمی از آن به مقاصد اروپایی راه مییابند.
با محدود شدن عرضه نفت و بالا بودن تقاضا، قیمت هر بشکه نفت برنت اخیرا به نزدیک ۱۴۰ دلار رسیده بود که بالاترین قیمت نفت از تابستان سال ۲۰۰۸ میلادی تا کنون بوده است. قیمت هر بشکه نفت امروز کمتر از ١١٠ دلار است.
با افزایش تقاضای جهانی نفت و از سرگیری فعالیتهای صنعتی پس از کرونا، عرضه نفت در شرایط فعلی جوابگوی تقاضا نیست که بحران اوکراین به وخامت اوضاع افزوده است.
اختلال در عرضه نفت روسیه میتواند به افزایش بیشتر قیمت نفت هم منجر شود. روسیه پیشتر هشدار داده بود در صورت تحریم نفت، گاز اروپا را قطع خواهد کرد.