دو هفتهای است که خبر کمبود روغن در کشور توسط برخی رسانهها مطرح میشود و این نگرانی بین مردم بوجود آمده که بار دیگر برای خرید روغن مورد نیاز خود در صفهای عریض و طویل بایستند، این در حالی است که وزارت جهادکشاورزی خبر کمبود روغن در بازار را تکذیب کرده است.
این وزارتخانه اعلام کرده که از ابتدای سال تاکنون قریب به 2 میلیون و 300 هزار تن کالا برای بخش صنعت روغن از محل واردات روغن خام و دانه روغنی تأمین شده که حدود یک میلیون تن بیشتر از سال قبل است، بنابراین هیچگونه نگرانی و مشکلی در زمینه تأمین روغن وجود ندارد و امسال برای این کالا بازار بسیار آرامی خواهیم داشت.
نیاز سالانه کشور به 2 میلیون تن روغن
در حال حاضر نیاز کشورمان به روغن سالانه 2 میلیون تا 2 میلیون و 200 هزار تن است که با توجه به میزان تولید و توزیع روغن طی سالجاری، کشورمان به واردات روغن نیاز ندارد.
با این حال هم اکنون ذخایر استراتژیک کشورمان برای مواقع ضروری و بحرانی باید 600 هزار تن باشد، این در حالی است که این میزان هم اکنون به 300 هزار تن تقلیل پیدا کرده است ولی این امر با توجه به اینکه روغن به اندازه نیاز بازار توزیع شده، نمیتواند مشکلآفرین باشد.
در همین خصوص امیرهوشنگ بیرشک، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران به «ایران» میگوید: در سالجاری بیش از یک میلیون و 900 هزارتن روغن در کشورمان تولید شده است.
وی افزود: عمده کمبود روغن در بازار به روغنهای صنعتی مثل روغن قنادی بر میگردد و با رصد در بازار و فروشگاههای مختلف و مراکز عرضه اینترنتی میتوان عدم کمبود روغن در بازار را بهوضوح دید.
روغن به این زودیها گران نمیشود
در حال حاضر 60 درصد روغن مورد نیاز وارداتی از طریق شرکت بازرگانی دولتی و بقیه توسط بخش خصوصی وارد میشود.فاضلی، عضو هیأتمدیره انجمن روغن نباتی در این خصوص میگوید: تولیدکنندگان روغن خوراکی هنوز به اندازه کافی روغن خامی را که با ارز دولتی وارد کشور کردند در اختیار دارند؛ بنابراین قیمت روغن به این زودیها افزایش پیدا نمیکند.وی ادامه داد: این روزها روغنهای عرضهشده به بازار روغنهایی است که در بهمن ماه تولید شد. در اسفند که به دلیل نزدیکی به عید تقاضا برای خرید روغن خوراکی بیشتر میشود دولت باید تمهیداتی را برای عرضه روغن خام به صنایع در نظر بگیرد.
بحران اوکراین و تأثیر آن بر بازار روغن
کشورمان باید برای تأمین روغن مورد نیاز خود در سال آینده خصوصاً ماه مبارک رمضان برنامهریزی داشته باشد، به طوری که اخیراً بازار روغن در سطح جهان دچار اختلالات جدی شده که دلیل اصلی آن جنگ روسیه و اوکراین است.
روسیه و اوکراین در شمار بزرگترین صادرکنندگان روغن و دانه آفتابگردان هستند، اما جنگ اخیر میان این دو کشور حالا نگرانیهای جهانی را برای تأمین این روغن و سایر محصولات کشاورزی افزایش داده است. ایران هم جزو یکی از واردکنندگان روغن آفتابگردان از روسیه و اوکراین است و حالا این سؤال در نزد بسیاری از مردم و کارشناسان پیش آمده که با ادامهدار شدن این بحران، تأمین روغن مورد نیاز کشور با چالش مواجه خواهد شد یا خیر.در این خصوص ابوالحسن خلیلی رئیس انجمن تولیدکنندگان روغن، گفت: حمله روسیه به اوکراین سبب کاهش تولید روغن نمیشود.با این حال امیرهوشنگ بیرشک، دبیر انجمن روغن در اینباره میگوید: این اتفاق باعث شده قیمت جهانی روغن آفتابگردان بشدت بالا رود، حمل و نقل کالا نیز بهسختی صورت گیرد و تأمین آن هم دشوار شود.
وی ادامه داد: ما نیز از این دو کشور روغن آفتابگردان وارد میکنیم و در حال حاضر نیاز است که به فکر جایگزینی برای آن باشیم. البته مذاکره برای واردات از آرژانتین صورت گرفته، ولی هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است.دبیر انجمن روغن نباتی افزود: دغدغهها و مشکلات مربوط به این بخش را به وزارت جهاد کشاورزی منتقل کردیم و نیاز است هرچه سریعتر به همان میزانی که از اوکراین و روسیه روغن وارد میکردیم از کشورهای جایگزین وارد کنیم.وی با اشاره به اینکه بازار داخلی با کمبود روغن مواجه نخواهد شد، گفت: شرکت بازرگانی دولتی ذخایر خوبی دارد و امیدوارم با تصمیمگیریها بازار دچار تنش نشود.
بیرشک در پایان گفت: قیمت جهانی سایر روغنها نیز افزایش یافته، ولی در تأمین آنها مشکلی وجود ندارد.