همزمان با انتشار برخی گزارشها درباره خودکشی جواد صفری، از اساتید بازنشسته دانشگاه کاشان به دلیل مشکلات مالی، دانشگاه کاشان با صدور بیانیهای، مرتبط کردن مرگ او را با «مسایل صنفی و مالی» تکذیب کرد و یکی از همکاران سابقش نیز گفت که او خودکشی نکرده است.
حسین نعیمی، معاون آموزشی دانشکده شیمی دانشگاه کاشان در مصاحبهای که در وبسایت این دانشگاه منتشر شده، خبر خودکشی او را تکذیب کرده است.
به گفته آقای نعیمی، جواد صفری دو هفته پیش از مرگش سکته مغزی کرده و مدتی در بیمارستان بستری بوده است. او گفت که در روز چهارشنبه هفته پیش، این استاد دانشگاه برای ملاقات با یکی از دانشجویان در ارتباط با پایاننامهاش به دانشگاه رفته و در آزمایشگاه، حالش بد شده است.
آقای نعیمی که خود را از دوستان آقای صفری معرفی کرده میگوید که این استاد بازنشسته به سرعت به بیمارستان منتقل شده، اما ظرف ۴۵ دقیقه از دنیا رفته است.
خبر خودکشی یک استاد دانشگاه، برای نخستین بار در روز جمعه توسط محمود صادقی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در توییتر منتشر شد.
آقای صادقی در این توییت بدون اینکه به نام این استاد دانشگاه اشاره کند، نوشته بود که علت خودکشی، «فشار مالی» بوده است.
اما روز شنبه و پیش از واکنشهای اخیر دانشگاه کاشان، یک کانال تلگرامی به نام «تحکیم ملت» که از رسانههای هوادار اصلاحطلبان است نوشت که نام این استاد، جواد صفری است.
بعد از اینکه نام این استاد دانشگاه به عنوان کسی که خودکشی کرده مطرح شد، دانشگاه کاشان با صدور بیانیهای، این خبر را «بداخلاقیها و سوءاستفادههای رسانهای توسط افراد و گروههای مغرض» توصیف کرد.
کانال تلگرامی «تحکیم ملت» همچنین روز شنبه بیانیهای را منتشر کرد که به گفته این رسانه توسط «کانون صنفی اساتید دانشگاه بوعلی سینای همدان» صادر شده و در آن آمده که دلیل خودکشی آقای صفری «عدم پرداخت پاداش بازنشستگی ایشان پس از بازنشستگی» بوده است.
این متن با امضای دکتر غلامحسین مجذوبی منتشر شده که از اساتید شناختهشده گروه مهندسی مکانیک دانشگاه بوعلی سیناست.
مساله عدم پرداخت پاداش بازنشستگی نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که از سوی حسین نعیمی تکذیب شده است.
آقای نعیمی گفت: «دکتر صفری در روز فوتشان هیچ مراجعهای به امور مالی دانشگاه نداشته و هیچ مشکل و مطالبه مالی هم در مدت اخیر نداشت. تنها درخواستش در دو سال گذشته مطالبه پاداش بازنشستگی بود که بخش اعظمی از آن پرداخت شده بود.»
هنوز اعضای خانواده آقای صفری به اخبار منتشر شده درباره مرگ او و همچنین گزارشها درباره نارضایتیاش به دلیل عدم پرداخت پاداش بازنشستگی واکنشی نشان ندادهاند.
چنانکه در بیانیه منسوب به «کانون صنفی اساتید دانشگاه بوعلی سینای همدان» آمده، وضعیت معیشت بسیاری از اساتید دانشگاه در سطح کشور در شرایط نامناسبی است و گزارشهای صدا و سیما درباره «حقوقهای نجومی» اساتید دانشگاه صحت ندارند.
در این بیانیه همچنین تاکید شده که در پی انتشار گزارشهای سازمان صدا و سیما، میزان حقوق بازنشستگی و پاداش بازنشستگی، تقلیل پیدا کرده است.
ضمن اینکه به دلیل مشکلات مالی، برخی دانشگاهها اصولا توانایی تامین پاداش بازنشستگی را ندارند و همین موضوع نیز موجب شده تا «تاخیرات زیادی در پرداختها ایجاد شود و این موضوع مایه خشم و ناراحتی» اساتید دانشگاه شده است.
در این بیانیه آمده است: «باید دید چه بر سر آموزش عالی کشور آمده که برخی اساتید را اینقدر به ستوه آورده و کارد را به استخوان آنها رسانیده.»
انتقاد از میزان حقوق و پاداش بازنشستگی اساتید دانشگاه در حالی مطرح میشود که در ماههای اخیر بارها معلمان و فرهنگیان بازنشسته نیز دست به اعتراضهای گستردهای زدهاند.
یکی از اصلیترین دلایل نارضایتی اساتید دانشگاه و معلمان، عدم افزایش حقوق آنها متناسب با میزان تورم اقتصاد ایران است.
در سال ۱۴۰۰، میزان تورم در بخشهای مختلف اقتصاد به شکل قابلتوجهی افزایش یافت و به گفته یکی از نمایندگان مجلس به نام احسان خاندوزی، «رکورد ۷۵ ساله تورم در ایران» در همین سال شکسته شده است.
این مساله موجب شده تا قدرت خرید و وضعیت رفاهی حقوقبگیران مانند کارمندان دولت یا اساتید دانشگاه و معلمان به شکل قابل ملاحظهای کاهش پیدا کند.