شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه به پایینترین حد از 20 تیرماه سال جاری یعنی طی بیش از 6 ماه گذشته رسید.
در حالی که بر اساس اظهارات مقامهای کشورمان، اتحادیه اروپا و روسیه خوشبینیها نسبت به حصول توافق در مذاکرات هستهای که با هدف احیای برجام و لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران در وین در جریان است، افزایش یافته، شاخص کل بورس تهران روز دوشنبه به یک میلیون و ۲۷۵ هزار و ۹۶۶ واحد رسید. این در حالی است که این شاخص پس از آن که طی معاملات روز سوم خرداد تا یک میلیون و ۹۵ هزار واحد سقوط کرده بود، نزدیک به سه ماه بعد به بالای یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد صعود کرد اما سپس بار دیگر دچار نوسانی نزولی شد و در مجموع ۱۹ درصد کاهش یافت.
ارزش بازار سهام طی ۱۴۳ روز گذشته از ۶.۳ میلیون میلیارد تومان به ۵.۱ میلیون میلیارد تومان رسیده و بر پایه نرخ دلار آزاد ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی معادل ۴۳.۱۶ میلیارد دلار از آن کاسته شده است. این افت ارزش تنها در جریان داد و ستدهای روز سهشنبه به رقم کمسابقه ۵.۵ میلیارد دلار رسید.
ارزش بازار سهام در جریان مبادلات روز 20 مرداد ماه 1399 پس از آن که شاخص کل رکورد تاریخی ۲ میلیون واحدی را ثبت کرد به ۷.۸ میلیون میلیارد تومان یا بر پایه نرخ روز دلار آزاد (۲۲ هزار تومان) به ۲۸۰ میلیارد دلار بالغ شده بود ولی این رقم امروز سهشنبه 28 دی 1400 به ۱۸۴ میلیارد دلار بر اساس دلار ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی رسید. بدین ترتیب طی حدود ۱۷ ماه گذشته به طور متوسط ماهانه نزدیک به ۵.۶ میلیارد دلار از ارزش جاری سهام شرکتهای عضو بورس تهران کاسته شده است.
برخی کارشناسان نگرانی سرمایهگذاران از سقوط نرخ ارز در پی حصول توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی و لغو تحریمهای اقتصادی علیه این کشور را یکی از دلایل افت اخیر قیمت سهام و شاخص کل بورس تهران میدانند. به باور آنها جهش نرخ ارز و به تبع آن نرخ تورم، طی سالهای اخیر نقش قابل توجهی در ارزشگذاری بسیاری از شرکتهای عضو بورس تهران و قیمت سهام آنها داشته است. اما در مقابل، گروهی دیگر از کارشناسان تاکید دارند که ریسکهای درونزای بازار سهام از جمله تغییرات مدیریتی پی در پی در سازمان و شرکت بورس و نیز نحوه سیاستگذاریهای مدیران بورس باعث دلسردی سرمایهگذاران از ادامه فعالیت در بازار سهام شده است.
البته دستهای دیگر از کارشناسان هم بر این باورند که نگاه درآمدی دولت به بورس و تلاش برای تامین بخشی از کسری بودجه سالانه از طریق عرضههای سنگین اوراق بدهی به رکود بورس تهران دامن زده و ادامه تلاش دولت برای حفظ مداخله خود در قیمتگذاری محصولات بخشی از صنایع بورسی، برخی انتصابهای غیرتخصصی در سطوح مدیریت ارشد شرکتهای بورسی و زمزمه اخذ مالیات از معاملات سهام در قالب طرح مالیات بر مجموع درآمد مانع از رونق مجدد آن شده است.
در همین حال، بخشی از کارشناسان هم معتقدند که بورس تهران پس از ثبت بازدهی متوسط ۳۰۰ درصدی در نیمه نخست سال گذشته با رقیب سرسختی همچون بازار رمزارزها مواجه شد، چنان که جهشهای پی در پی بهای رمزارزها موجب شد تا بخش قابل توجهی از سرمایههای موجود در بورس سهام تهران روانه بازار رمزارزها شود.