سقوط کودکان به کانالها و جویهای روباز آب و فاضلاب در برخی مناطق شهری و حاشیه شهرها یکی از حوادث تلخی است که هرازچندگاهی خانوادهای را داغدار میکند.
هرچند به محض وقوع این حوادث مرگبار همه به دنبال معرفی مقصر هستند و نهادها و سازمانهای مربوطه نیز بلافاصله دستوراتی صادر میکنند اما قبل از اجرا به دست فراموشی سپرده میشود و تا وقوع حادثه بعدی دیگر کسی پیگیر ماجرا نمیشود و در نهایت نیز این والدین کودک قربانی هستند که به سهلانگاری متهم و مقصر شناخته میشوند.
همین چند روز قبل سقوط کودکی یک و نیم ساله به نام «فارس حیدری» در جوی فاضلاب محله گلدشت اهواز باز هم خانوادهای را داغدار کرد. پدرش میگوید یک لحظه غفلت کردم و دیدم پسرم نیست بعد از جست و جوی فراوان او را در حالی داخل جوی آب پیدا کردند که دیگر دیر شده بود. پس از این حادثه شهرداری و سازمان آبفای اهواز همدیگر را در بروز این حادثه مقصر معرفی کرده و انگشت اتهام را به سوی یکدیگر نشانه گرفتند. شرکت آب و فاضلاب اهواز گفته این کانال متعلق به شهرداری و برای دفع آبهای سطحی در منطقه است که در موازات کانال دفع فاضلاب شرکت آبفا قرارگرفته است. کانال دفع آبهای سطحی یادشده در حوزه خدمات شهرداری بوده که مراحل روپوشگذاری نیز از سوی متولی مربوطه صورت پذیرفته و به همین ترتیب بهرهبرداری از آن نیز در اختیار این نهاد است.
اما شهرداری نیز در اطلاعیهای اظهار داشته با توجه به نبود لولههای فاضلاب در منطقه مذکور، ساکنان به ناچار از جویهای آبهای سطحی که شهرداری احداث کرده است به عنوان خروجی فاضلاب استفاده میکنند که همین موضوع منجر به حادثه مذکور شده است. به محض اینکه تأسیسات شهری توسط آبفا، شرکت گاز و سایر ارگانها انجام شود، شهرداری نیز اقدام به بهسازی، آسفالت و برقراری معابر میکند. امید است شرکت آبفای اهواز نسبت به تعهدات قانونی خود در محلات اهتمام جدی داشته باشد تا شاهد حوادث اینچنینی نباشیم.
یک فعال رسانهای و اجتماعی در اهواز در این باره به ایران گفت: از سه سال قبل این پنجمین کودکی است که در این محله بر اثر سقوط به جوی فاضلاب جان باخته چرا که نه شهرداری و نه آبفا مسئولیت زیرساخت و مناسبسازی این کانال ها را بر عهده نمیگیرند و برخی خانواده ها به ناچار خودشان حفاظ های بتنی و یا آهنی در محدوده مقابل خانه هایشان نصب کرده اند اما سامان دهی به این جوی ها باید به شکل مناسب و اساسی انجام شود. تا جان مردم به خصوص کودکان به خطر نیفتد.
اما نگاهی به حوادث مشابه نشان میدهد سناریوی مرگ کودکان داستانی قدیمی و دنبالهدار است. در فروردین سال 95 وقتی پسر یک و نیم سالهای به نام محمد صادق زرگانی در خیابان ارغوان 2 محله گلدشت اهواز به درون مجاری روباز فاضلاب سقوط کرد و به دلیل خفگی جان خود را از دست داد همان زمان یکی از کارکنان شهرداری گفته بود مجاری فاضلاب محله گلدشت ماههاست که لایروبی نشده و روباز بودن مجاری فاضلاب و همچنین پوشانده شدن آنها به دلیل آبگرفتگی باعث سقوط شهروندان در آنها شده بود و عجیب اینکه با گذشت 5 سال از این ماجرای تلخ هنوز هم کانالها و جویهای روباز همچنان قربانی میگیرند.
مرداد سال 96 پسر سه ساله دیگری به نام علی نیز وقتی مادرش برای پخش نذری چند دقیقهای فرزندش را جلوی در خانه تنها گذاشت دیگر از پسرش خبری نشد بازبینی فیلم دوربینهای فیلمبرداری سازمان محیط زیست نشان داد علی به درون کانال روبازی که در نزدیکی خانهشان بود سقوط کرده است. دو روز طول کشید تا جسد علی در نزدیکی تصفیه خانه چنیبه اهواز پیدا شد. پس از شکایت و پیگیری در دادسرا شهرداری و سازمان آب فاضلاب اهواز هر یک 50 درصد مقصر شناخته شدند و پرونده به دادگاه رفت.اما باز هم اقدامی برای پوشاندن کانالها و جویهای روباز انجام نشد و چندماه بعد محمد عرفان یک و نیم ساله اوایل سال 97 در محله سیاحی اهواز قربانی سقوط در کانالهایی شد که شهرداری، آبفای اهواز و سایر دستگاهها مسئولیت آن را نمیپذیرند. صدیقه یک ساله سال 99 قربانی دیگر جوی روباز فاضلاب اهواز بود که جان باخت و چند ماه بعد نیز دانیال نواصری 2 ساله ساکن منطقه درویشیه کوت عبدالله، به داخل جوی روباز سقوط کرد و کودک دیگری به جمع قربانیان این هیولاهای آدمخوار اضافه شد. اوایل آذر امسال نیز پسری به نام بردیا به علت سقوط در کانال آب لنده در شهرستان ارومیه جان باخت. پس از این حادثه رئیس شورای اسلامی شهر ارومیه برای پوشش و ایمنسازی کانالهای داخل محدوده شهری بویژه در محلات حاشیه شهر ضرب الاجل تعیین کرد تا سازمانهای ذیربط مشکلات را برطرف کنند.
نجات پسر 2 ساله در اقدام شجاعانه دختر اهوازی
در حالی که انتشار خبر مرگ کودک یک و نیم ساله اهوازی دل هر خانوادهای را به درد آورده اما روز پنجشنبه خبری در فضای مجازی منتشر شد که بازخوردهای زیادی به همراه داشت. دختر 7 ساله اهوازی به نام «امیره بروایه» در اقدامی شجاعانه جان یک کودک 2 ساله را نجات داد. این دانشآموز پایه اول ابتدایی وقتی متوجه سقوط یک کودک 2 ساله به داخل فاضلاب کوی سادات اهواز شد در اقدامی سریع و بموقع وارد کانال شد و پسر کوچولو را بیرون کشید شاید اگر اقدام بموقع این دختر فداکار نبود باز هم کودکی دیگر قربانی سهلانگاری کسانی میشد که همچنان با بیمسئولیتی فقط نظاره گر مرگ کودکان هستند.