کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

ضربه سنگین تعطیلی پنجشنبه ها به اقتصاد کشور


کد خبر : ۱۲۴۸۳۲چهارشنبه، ۴ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۸:۲۷۲۲۲۱۲ بازدید

افزایش تعطیلات رسمی کشور به 2 روز در هفته در طول سالیان گذشته بارها مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌ است. این طرح مورد تایید اغلب ...
ضربه سنگین تعطیلی پنجشنبه ها به اقتصاد کشورضربه سنگین تعطیلی پنجشنبه ها به اقتصاد کشور

افزایش تعطیلات رسمی کشور به 2 روز در هفته در طول سالیان گذشته بارها مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌ است. این طرح مورد تایید اغلب فعالان اقتصادی است، با این‏‏‏‏‏‏‏‏‌وجود اختلاف اصلی بر سر روز تعطیل است.

در هفته‌های اخیر و با تصویب روز پنج‌شنبه به‌عنوان روز تعطیل رسمی توسط کمیسیون اجتماعی مجلس شورای‌اسلامی، آثار این اقدام بر اقتصاد و به‌ویژه حوزه تجارت مجددا مورد‌توجه سیاستگذاران قرار گرفت. کاهش روزهای کاری مشترک هفته با دنیا به ۳ روز، کاهش ارتباط ایران با شبکه تجارت‌جهانی و همچنین افت تجارت در هر دو حوزه واردات و صادرات و تعمیم عوارض آن به بخش تولید را باید از مهم‌ترین آثار سوء این لایحه برشمرد.

موضوع افزایش تعطیلات آخر هفته به‌عنوان یک روز رسمی در تقویم ایران از جهات مختلفی موردتوجه سیاستگذاران و قانون‌گذاران قرارگرفته‌است. دولت سیزدهم در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۲ لایحه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را با هدف «افزایش تعداد تعطیلات روز‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هفته و کاهش ساعت اداری» به مجلس شورای‌اسلامی ارسال کرد، پس از تصویب کلیات این لایحه، تصمیم‌گیری درباره روز تعطیل جدید به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد. گفتنی است سابقا شنبه به‌عنوان روز تعطیل تصویب‌شده بود که شورای‌نگهبان به این مصوبه ‌ایراد گرفت.

در روزهای پایانی شهریور ماه سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس دوازدهم از تصویب تعطیلی روز پنج‌شنبه به استثنای برخی دستگاه‌های اجرایی ضروری مانند گمرک، بیمارستان‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، سازمان امور مالیاتی و این قبیل دستگاه‌ها در جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داد، ولی داداشی گفت: لایحه اصلاح ماده‌(۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری (اعاده از شورای‌نگهبان) با حضور نمایندگان سازمان اداری و استخدامی کشور، معاونت قوانین مجلس شورای‌اسلامی، مرکز تحقیقات اسلامی قم و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای‌اسلامی بررسی شد. این لایحه به‌منظور کاهش ساعات کاری در هفته از ۴۴ساعت به ۴۰ساعت و تعطیلی یکی از روزهای هفته در مجلس یازدهم و کمیسیون تخصصی اجتماعی بررسی شد، بنابراین مجددا در کمیسیون اجتماعی مقرر شد‌ روزهای پنج‌شنبه تعطیل و روزهای شنبه تا چهارشنبه به‌عنوان روز کاری تعریف شود. البته برخی از دستگاه‌های ضروری مانند گمرک، سازمان امور مالیاتی، بیمارستان‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و این قبیل دستگاه‌های اجرایی که ضرورتا باید برقرار باشند، استثنا شدند؛ مثلا ما بحث صادرات و واردات را در گمرک داریم، لذا گمرک نمی‌تواند تعطیل باشد؛ چراکه اگر بحث تجارت تعطیل شود، خسارات زیادی به اقتصاد کشور وارد می‌شود، بنابراین پنج‌شنبه برای گمرک، سازمان امور مالیاتی، مراکز درمانی و این قبیل دستگاه‌ها که ضروری‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، تعطیل نیست. در همین‌‌‌‌‌‌‌‌‌حال باید تاکید کرد؛ در این اصلاحیه هنوز در مورد وضعیت شاغلان کارگری بحث نشده‌است.

چهار روز قطع مراودات تجاری با دنیا

مصوبه کمیسیون اجتماعی مجلس مبنی‌بر تعطیلی پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با واکنش‌های مختلفی مواجه شد و بسیاری از فعالان عرصه تولید و تجارت نسبت به آن‌ انتقاد کردند. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این‌باره تاکید کرد: «با تعطیلی پنج‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها مخالفیم.» شمس‌‌‌‌‌‌‌‌‌الدین حسینی در این‌باره گفت: «با توجه به روابط اقتصادی و تعاملات بنگاه‌های اقتصادی کشور با مقاصد خارجی قطعا با تعطیلی پنج‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها مخالف هستیم. در این‌خصوص باید کمیسیون اقتصادی نظر بدهد ولی شاهد هستیم که کمیسیون اجتماعی مجلس اقدام به بررسی تعطیلی کرده‌است.» محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در صد‌‌‌‌‌‌‌‌‌وشانزدهمین شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان تهران تاکید کرد: «دولت و مجلس شورای‌اسلامی در برنامه هفتم توسعه رشد هشت‌درصدی را تعریف کردند و این برنامه برای اجرا هم ابلاغ شده‌است. انتظار می‌رود ۵.۲‌درصد از رشد یادشده از محل رشد سرمایه و ۲.۸‌درصد آن از محل بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌وری حاصل شود.» با این‌‌‌‌‌‌‌‌‌وجود به اعتقاد نجفی‌‌‌‌‌‌‌‌‌عرب تحقق رشد یادشده با توجه به شرایط کنونی کشور و چالش‌های پیش‌روی سیاستگذاری، ممکن به‌نظر نمی‌رسد. رئیس اتاق تهران از تصویب تعطیلی روز پنج‌شنبه در مجلس گلایه کرد و گفت: «وقتی دولت از تعطیلی پنج‌شنبه صحبت می‌کند، این امر در وضعیت کسب‌وکارها هم تاثیر می‌گذارد و برای تولیدکنندگان بخش‌خصوصی هزینه ایجاد می‌کند.» وی افزود: «همه کشورهای دنیا به‌جز جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند. اتاق بازرگانی نیز تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت‌نظام صراحتا به ما اعلام کردند؛ تعطیلی شنبه ممکن نیست، بنابراین ما هم خواستار تعطیل‌نشدن پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها شدیم اما مجمع این خواسته ما را هم رد کرد. شورای‌نگهبان نیز دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه مطرح‌کرده که عبارتند از: تعارض با سیاست‌های ابلاغی و تعارض با شرع مقدس.» وی یادآور شد: «تعطیلی دو روز در هفته بازهم به مجلس بازگشت و با وجود استدلال‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اتاق بازرگانی در کمیسیون اجتماعی مبنی‌بر عدم‌تعطیلی پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه، این امر تصویب شد و البته گمرکات و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت از تعطیلی پنج‌شنبه استثنا شده‌اند.»رئیس اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: «دستگاه حاکمیت به مطالب مطرح‌شده از سوی بخش‌خصوصی توجهی ندارد. ۱۰سال ‌است که نمی‌دانیم به چه دلیلی رابطه بانکی ما با جهان قطع است، با این حال ناامید نیستیم و باید این مملکت را بسازیم. با این روند بعید به‌نظر می‌رسد به رشد ۸‌درصدی هدف‌گذاری شده در برنامه هفتم توسعه برسیم.»

با تعطیلی پنج‌شنبه مخالفیم

دیاکو حسینی؛ معاون بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اظهار کرد: لایحه تعطیلی پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در سال‌های گذشته از سوی دولت به مجلس شورای‌اسلامی، اعطا شد. این طرح در مجلس شورای‌اسلامی تغییراتی کرد و از جهاتی به طرح کاملا تازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای تبدیل شد. طرح یادشده با هدف تطبیق ساعات کاری در ایران با استانداردهای جهانی، مطرح شده‌است. وی افزود: تعطیلات دو روز در هفته از جنبه‌های مختلفی می‌تواند برای اقتصاد و نیروی کار‌ مفید باشد، اما نقطه ضعف این طرح آنجاست که تعطیلی پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به‌عنوان تعطیلات رسمی کشور، لطمات غیر‌قابل‌جبرانی را به اقتصاد تحمیل خواهد کرد. تصویب نهایی و اجرایی‌شدن این طرح سوای از هزینه‌هایی که به حوزه لجستیک و انبارداری تحمیل می‌کند، در خوشبینانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترین حالت ممکن، سالانه ۵ تا ۸‌ میلیارد دلار خسارت به اقتصاد ایران تحمیل خواهد کرد. با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد ایران، تحریم و ناکارآمدی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های حاکم بر حوزه سیاستگذاری، زیان یادشده قابل‌توجه است. البته ما این تعطیلات را تاکنون در حالت رسمی تجربه نکرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ایم و نمی‌توان تخمین دقیقی از خسارت تحمیل شده به صنایع و همچنین حوزه تجارت ارائه کرد، اما به‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور قطع می‌توان ادعا کرد که چالش‌های بسیاری برای اقتصاد در راه است.

معاون بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران گفت: سیاستگذاران و تصمیم‌گیران کشور از الحاق ایران به بخشی از زنجیره ارزش جهانی صحبت می‌کنند. در همین‌‌‌‌‌‌‌‌‌حال پیشنهادهایی برای ادغام با اقتصاد جهانی مطرح می‌شود اما در عمل هیچ راهکار کارآمدی برای تحقق این خواسته، اجرایی نمی‌شود.

حسینی گفت: در طول یک دهه‌اخیر تحت‌تاثیر تحریم و نبود تعامل سازنده با دنیا، لطمات غیرقابل‌جبرانی به اقتصاد کشور تحمیل شده‌است و حوزه تجارت تحت‌تاثیر منفی قرارگرفته‌است. در چنین فضایی از سیاستگذاران انتظار می‌رود مسیر تجارت و حضور در بازار رقابت جهانی را تسهیل کنند، اما این خواسته نه‌‌‌‌‌‌‌‌‌تنها محقق نمی‌شود بلکه هر روز و در سایه سیاستگذاری غلط، چالش جدیدی در مسیر تجارت کشور ایجاد می‌شود. کمااینکه چنانچه پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به تعطیلات رسمی کشور افزوده شود، عملا فاصله تعامل ما با دنیا به‌شدت افزایش خواهد یافت.معاون بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران گفت: در اکثر کشورهای جهان روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند.

حتی کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس نیز غالبا روزهای جمعه و شنبه را به‌عنوان روزهای تعطیل خود اعلام کرده‌اند. این اقدام به هماهنگی با تجارت‌جهانی و تسهیل تجارت کمک خواهد کرد، اما چنانچه پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها جزو روزهای تعطیل ایران قرار گیرد، فاصله کاری ما با دنیا به ۴ روز افزایش خواهد یافت و بر ‌بار مشکلات تجاری افزوده خواهد شد.

چالش‌های ناشی از تعطیلی پنج‌شنبه توسط نمایندگان بخش خصوصی، اتاق بازرگانی تهران و اتاق بازرگانی ایران مطرح شده‌ اما مورد‌توجه سیاستگذاران قرار نگرفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. حسینی تاکید کرد: تعطیلی پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌تواند به‌شدت برای اقتصاد کشور مضر باشد. با توجه به مشکلات حاکم براقتصاد ایران انتظار می‌رود لوایحی که به قانون تبدیل می‌شوند، توجیه اقتصادی لازم را داشته باشند. در همین‌‌‌‌‌‌‌‌‌حال انتظار می‌رود نظرات بخش تجاری نیز در فرآیند یادشده و تصویب قوانین و مقررات، مورد بررسی قرار گیرد. وی در پاسخ به سوالی مبنی‌بر اینکه گمرکات و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت از تعطیلی پنج‌شنبه استثنا شده‌اند و آیا این اقدام می‌تواند به رفع لطمات اقتصادی، کمک کند یا خیر، گفت: اجرای این طرح با چالش‌های بسیاری همراه خواهد بود. درواقع باید تضامینی وجود داشته‌باشد که بخش‌های مرتبط با حوزه تجارت، مشابه روزهای غیرتعطیل عمل کند. به‌علاوه آنکه سازمان‌های متعددی با حوزه تجارت درگیر هستند. تعطیلی هریک از نهادها و سازمان‌های موردبحث می‌تواند چالش‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز باشد. به هر حال واهمه و نگرانی برای فعالان عرصه تولید و تجارت بسیار است.

معاون بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران گفت: توقف تعطیلی شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به دلایل شرعی انجام شد درحالی‌که حتی میان علما و مراجع تقلید نیز درخصوص این موضوع، اختلاف‌نظر وجود دارد، یعنی برخی مراجع معتقدند این تعطیلی مغایرتی با شرع ندارد. وی در پایان تاکید کرد: تعطیلی شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌تواند به جذب سرمایه‌گذار خارجی، جذب گردشگر خارجی، توسعه گردشگری و تسهیل مراودات ایران و سایر کشورها و... کمک کند، اما تعطیلی پنج‌شنبه عدم‌‌‌‌‌‌‌‌‌النفع قابل‌توجهی را به‌دنبال خواهدداشت.



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها