کنگره ملی دموکراتها در شیکاگو در حالی آغاز شد که به نظر میرسد کامالا هریس نامزد اصلی حزب دموکرات در انتخابات ماه نوامبر خواهد بود و هیچ نامزد دیگری در داخل حزب دموکرات او را در انتخابات درون حزبی به چالش نخواهد کشید. این مسئله از آن رو مهم است که در انتخابات ریاست جمهوری ،حمایت کامل و منسجم حزب از نامزد خودش یک برگ برنده و امتیاز بسیار مهم برای نامزد محسوب میشود.
یکی از دلایل اصلی پیشرو بودن هریس در اغلب نظرسنجیها در آمریکا در هفته اخیر آن است که او بیشتر از آن که به دنبال حل مشکلات داخلی حزب دموکرات در حمایت از نامزدی خودش باشد ، انرژی خود را به پیشبرد کمپین انتخاباتی خودش معطوف کرده است ،لذا به نظر میرسد که اگر روند فعلی ادامه پیدا کند و در داخل حزب دموکرات نامزدی خانم هریس با حرف و حدیث همراه نباشد در آن صورت میتوان حدس زد که او حداقل تا زمان مناظره اول تلویزیونی با ترامپ در ۱۰ سپتامبر بتواند جهش اولیه خودش را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حفظ کند و ادامه دهد اما در طرف دیگر ،کمپین ترامپ با مشکلات جدی مواجه شده است.
او در دو هفته گذشته نتوانست از ضعفهای خانم هریس به اندازه کافی استفاده کرده و موقعیت خود را در بین آرای مردد تقویت کند. یکی از اشتباهات فاحش ترامپ این بود که برای جذب آرای مردد ابتدا سراغ سیاه پوستان رفت. جلسهای که با انجمن روزنامه نگاران سیاه پوست آمریکا داشت به تشنج کشیده شد و خبرنگاران سیاه پوست در جلوی دوربینهای تلویزیونی و از جمله سی ان ان نشان دادند که ترامپ درباره سیاه پوستان دچار تناقض است و این تناقض هنوز حل نشده است. به نظر میرسد کمپین ترامپ به این واقعیت پی برده است که او برای پیروز شدن راهی جز جذب آرای مردد ندارد اما در این مورد ترامپ با یک تناقض اساسی مواجه است .اگر او بخواهد به سمت آرای مردد برود باید مواضع معتدل اتخاذ بکند مواضعی که میتواند سبد رای اصلی او را که افراد تندرو و رادیکال هستند به نوعی سرخورده بکند و انرژی آن ها را کاهش دهد. به این معنا که آن ها دیگر مثل گذشته در خدمت بسیج رای دهندگان برای حمایت از ترامپ نباشند .در این مورد ذکر یک نکته مهم است ، مشکل نامزدهای تندرو این است که پایگاه رای بسیار پرشور و با انرژی دارند اما نمیتوانند به سمت جذب آرای مردد حرکت کنند.
در انتخاباتی که رقابت بسیار نزدیک است سرنوشت انتخابات معمولاً توسط آرای مردد تعیین میشود. نظرسنجیها نشان میدهد که در آمریکا بین ۵ تا ۱۰ درصد از رای دهندگان جزو کسانی هستند که تردید دارند به کدام نامزد رای دهند .این رقم مرتب در حال کاهش است ،بنابراین رقابت خیلی نزدیک است .در چنین شرایطی ترامپ باید بتواند هم پایگاه اصلی خودش را حفظ کند و هم از سبد آرای مردد سهم بیشتری بردارد .به نظر میرسد با روندی که کمپین ترامپ در پیش گرفته است این کار دشوار است. اشتباه دوم ترامپ در دو هفته گذشته این بود که ابتدا مناظره با هریس را در شبکه ای بی سی نپذیرفت اما چند روز بعد آن را قبول کرد. برای رای دهنده مردد این عملکرد متناقض، حاوی پیام خوبی نیست .از طرف دیگر با معرفی تیم والس فرماندار مینه سوتا به عنوان معاون اول هریس موقعیت برای کمپین ترامپ سختتر شد .به این دلیل ساده که معاون اول ترامپ یعنی ونس جزو نامحبوبترین معاون اولهای معرفی شده در انتخابات در چند دهه اخیر است . شریک انتخاباتی ترامپ نه تنها رای به او اضافه نکرده است، بلکه احتمالاً باعث خواهد شد که اندکی از آرای ترامپ هم کاسته شود.
این در حالی است که تیم والس بنابر نظرسنجیها به سبد رای هریس اضافه کرده است .در هر صورت باید منتظر باشیم و ببینیم که حمایت سران حزب دموکرات از خانم کامالا هریس در کنگره ملی جمهوریخواهان در چند روز آینده چه تاثیری بر کمپین انتخاباتی او خواهد داشت. ترامپ برنامهریزی کرده است که همزمان با کنگره ملی حزب دموکرات در شیکاگو ،برنامههای انتخاباتی خودش را پیش ببرد و به آن ها و برنامه هایشان واکنش نشان دهد و حمله کند.این کار اشتباه است . ترامپ به جای آن که خلاقیت نشان دهد به اقدامات دموکراتها واکنش نشان می دهد.
این در حالی است که او در سال ۲۰۱۶ توانسته بود با ابتکار عملهای خودش حزب دموکرات و نامزد آن ها یعنی خانم هیلاری کلینتون را به دنبال خودش بکشد .در هر صورت میتوان گفت که علایم موجود نشان میدهد که کمپین ترامپ در مسیر درستی حرکت نمیکند و این در حالی است که استراتژیستهای حزب دموکرات با تجزیه و تحلیل رفتارهای او در ۸ سال گذشته توانستهاند به یک رویکرد مشخص و منسجمی درباره نحوه برخورد با او برسند که تحولات میدانی و عملی نشان میدهد در این زمینه تا حد زیادی موفق بودهاند ،یعنی اگر کمپین کامالا هریس دچار اشتباه فاحش نشود در این صورت میتواند برنده انتخابات باشد .باید منتظر باشیم ببینیم که تاثیر کنگره حزب دموکرات در روند کارزار انتخاباتی در هفتههای آینده چگونه خواهد بود.
رقابت تنگاتنگ در 4 ایالت کلیدی
اما براساس تازه ترین نظرسنجی های منتشر شده از سوی رسانههای آمریکایی، کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا و نامزد حزب جمهوری خواه در رقابت تنگاتنگی قرار گرفته اند.
نشریه آمریکایی هیل با نشر چندین نظرسنجی برگزار شده توسط موسسههای آمریکایی همچون نیویورک تایمز/ کالج سینا در گزارشی از رقابت بسیار نزدیک ترامپ و هریس در دستکم چهار ایالت کلیدی موسوم به ایالتهای «میدان نبرد» خبر داد.طبق این نظرسنجی ، در ایالت آریزونا نامزد حزب جمهوری خواه با کسب 50 درصد آرا، با اختلافی 5 درصدی بر هریس پیشتاز است.
در ایالت نوادا نیز، ترامپ با کسب 49 درصد آرا و اختلافی 2 درصدی، هریس را شکست داده است اما طبق گزارش هیل، پس از کناره گیری جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از رقابتهای ریاست جمهوری 2024 این کشور و حمایت وی از کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری به طور فزایندهای در بیشتر نظرسنجیها پیشتاز بوده و محبوبیت فزاینده وی، به «چالشی عظیم» برای کارزار انتخاباتی ترامپ تبدیل شده است به طوری که با ورود هریس به رقابتها در ماه ژوئیه، برخلاف بایدن، وی به رقیب سرسخت ترامپ در ایالتهایی همچون نوادا و جورجیا تبدیل شده و پیشتازی گسترده ترامپ در این ایالتها را از بین برده است.نشریه هیل همچنین در گزارش خود نوشت که هریس و ترامپ در 4 ایالت «کمربند آفتاب» (جنوبیترین ایالتهای آمریکا) در شرایطی برابر قرار گرفتهاند.این نشریه آمریکایی در بخش دیگری از گزارش خود دوباره تاکید کرد و نوشت: به طور پیوسته، هریس در نظرسنجیهای ملی پیروز شده است و انتظار میرود پس از برگزاری کنوانسیون ملی حزب دموکرات در هفته جاری، حمایت حزب دموکرات از وی بیشتر و شرایط رقابت با ترامپ هموارتر شود.
هیل همچنین با بررسی 3 نظرسنجی دیگر برگزار شده توسط نیویورک تایمز و کالج سینا در ماه اخیر نوشت که هریس درحال کاهش اختلافات خود با ترامپ است به طوری که در ایالتهای «کمربند زنگار» (منطقهای که بخش بالایی شمال شرق ایالات متحده آمریکا، دریاچههای بزرگ و ایالتهای غرب میانه آمریکا را پوشش میدهد) وی با اختلافی 4 درصدی از ترامپ جلوتر است و این درحالی است که در 10 اوت، یک نظرسنجی برگزار شده توسط همین دو موسسه از پیشتازی 3 درصدی ترامپ خبر داده بود.
این نشریه وابسته به کنگره آمریکا نوشت که در مقایسه با بایدن، حزب دموکرات به حضور هریس در رقابتها خوشبین تر و هیجانزده تر هستند./ خراسان