بورس تهران درحالی با ریسکهای فراوان به استقبال شنبه حساس بازارها رفت که افت 2.98 درصدی شاخص، این نماگر را به سطح ۲ میلیون و ۶ هزار واحد رساند تا به این ترتیب شاخص کل به کمترین مقدار از آبان ۱۴۰۲ برسد.
روز گذشته افت بیسابقه شاخص کل از ۲۶ تیرماه ۱۴۰۲،اهالی بازار را شوکه کرد.شاخص هموزن نیز همانند نماگر اصلی بازار سهام با ریزش به مراتب سهمگینتر، به محدوده ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ رسید و کف آبان سال قبل را از دست داد.
طی دو روز معاملاتی اخیر افت بیش از پنج درصدی شاخص بازار سهام و کاهش شش درصدی نماگر هموزن نیز در کانون توجه بورسیها بوده است.
شنبه در بورس تهران سهامداران خرد به طور خالص ۱۰۶۳ میلیارد تومان سهام فروختند و از گردونه معاملات خارج شدند. این دست از سرمایهگذاران با توجه به پالسهای منفی سیاسی،دست به فروش سهام زدند.
سرنوشت بورس آنقدر پیچیده شده که با وجود اینکه ارزش دلاری بازار به کف چند سال اخیر رسیده و P/Eبازار به زیر ۶واحد سقوط کرده است اما نمیتوان رونقی را برای این بازار پرحاشیه در کوتاه مدت متصور شد.
خروج بیش از هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار با ارزش معاملات ۲.۷همتی، نشانهای از حال وخیم بورس است.
بازار سهام از سقف اردیبهشت سال گذشته و بعد از تغییر وضعیت برخی از متغیرهای اقتصادی، با بیمهریهایی از سوی سیاستگذار همراه شد.کنترل رشد نقدینگی، افزایش نرخ بهره و سیاستهای دستوری در بازار نرخ ارز ،ضرورتهای اقتصادی با هدف کنترل تورم بودند که بیش از یکسال بورس را به فضای رخوت کشاندند.
در کنار این الزامات اقتصادی، عدم شفافیت سیاستگذار در خصوص تغییر قیمتها در خوراک و محصول شرکتها، نامه پراکنیهای متعدد و زیر سوال بردن کارایی اطلاعاتی در بازار،اعتماد اهالی بورس را کمرنگ کردند.
این درحالی است که بازار با تغییر مفروضات اقتصادی میتوانست P/Eخوشایندی را به خود ببیند؛اما افتهای قیمتی شدید و پیاپی نه صرفا به دلیل تنشی که دامنگیر کشور شده بلکه به دلیل عدم اطمینانی است که به جان اهالی بازار افتاده است.