چند روزی است که بازار سهام سبزپوش شده است، اما هنوز سهامداران خاطره سه و نیم سال رکود و درجا زدن بورس را فراموش نکردهاند. برای این که وضعیت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران را با تورم و رشد بازارهای موازی مقایسه کنیم، میتوانیم ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران با سکه و دلار قیاس کنیم.
ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران در روزهای پایانی سال۱۴۰۲ در محدودههای ۷۵۰۰ هزار میلیارد تومانی قرار داشت، رقمی که در ابتدای سال۱۴۰۲ بیش از ۹۰۰۰ هزار میلیارد تومان ثبت شده است.
البته فراموش نکنید که بازار ما در این چند سال با عرضههای اولیه زیادی مواجه شده است و همچنین با سودهای نقدی که در بازار پرداخت شده است، نیز در نظر گرفته شده تا وضعیت نابسامان بازار دیده نشود.
کاهش ۵۰۰ میلیون سکهای ارزش بورس تهران
کل بازار بورس تهران را با پرداخت رقمی نزدیک به ۲۰۰ میلیون سکه میتوان خرید، رقمی که در ابتدایی ترین روزهای زمستان ۱۴۰۲ به آن رسید و در کل این فصل در این محدوده قرار داشت.
البته در بهمن ماه ۱۴۰۱ نیز بازار به این رقم رسیده بود و با رشد ایجاد شده تا اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ ارزش بازار بورس تهران به ۳۰۰ میلیون سکه رسید؛ اما اوج این قیمت را میتوان در مرداد ماه ۱۳۹۹ برای بازار سرمایه در نظر گرفت که ارزش بازار بورس تهران برابر با ۷۳۰ میلیون سکه شد!
و حالا با افت بیش از ۵۰۰ میلیون سکهای در محدودههای ۲۰۰ میلیون سکه قرار دارد.
ارزش دلاری بورس تهران چقدر است؟
همچنین با محاسبه شاخص با قیمت دلار بازار آزاد ارزش بازار به ارقامی کمتر از ۱۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید!
ارزش دلاری بورس تهران در نیمه مرداد ماه سال ۹۹ به 356.7 میلیارد دلار رسیده بود و تراز شاخص کل در سطح ۲ میلیون و ۷۸ هزار واحدی قرار داشت. در پایان سال گذشته نیز تراز شاخص کل در محدوده ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی قرار داشت، اما ارزش دلاری بازار با ۲۳۱ میلیارد دلار کاهش به سطح 125.9 میلیارد دلاری رسیده است.
چرا ارزش بورس کاهش یافت؟
رضا گلستانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با فارس، درباره کاهش ارزش دلاری بورس گفت: این کاهش ارزش به دو دلیل رخ داده است. در مرداد سال ۹۹ قیمت دلار در بازار آزاد تا ۲۵ هزار تومان بود که در پایان سال گذشته این عدد ۵۹ هزار تومان شده است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: دلیل دیگر نیز به افت معاملات و خروج پول حقیقی و کاهش قیمت سهام نسبت به آن روزهای بورس بازمی گردد. یعنی افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش شرکتهای بورسی، هر دو منجر به کاهش ارزش دلاری بورس شده است.
وی افزود: در مورد موضوعات مطرح شده در باره کاهش ارزش بورس که از نظر تعداد سکه نیز همین دو علت را میتوان بیان کرد.
گلستانی تاکید کرد: سیاستهای اشتباه دولت، تصمیمات شبانه، قیمتگذاری دستوری، شرکتهای حقوقی، بازارگردانها و…را میتوان از جمله دلایل افت ارزش بورس در 3.5 سال گذشته دانست.