تولید بنزین در سال ۱۴۰۰ حدود ۹۱ میلیون لیتر در روز بود که این عدد اکنون با رشد بیش از ۲۰ درصدی به ۱۱۴ میلیون لیتر رسیده است.
تولید، فروش و ایجاد ارزشافزوده برای منابع هیدروکربنی، یکی از اهداف کشورهای بهرهمند از این منابع است. همچنین توجه به امنیت پایدار انرژی از مهمترین اصول مدیریت این حوزه در هر کشوری محسوب میشود.
با این حال طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، شدت مصرف انرژی در کشور نزدیک به دو برابر استاندارد جهانی است.
این موضوع نشان میدهد کشور دچار بدمصرفی انرژی شده و با ادامه این مسیر، تمام منابع هیدروکربنی کشور بدون ایجاد ارزشافزوده چندانی اتلاف خواهد شد.
راهحل این مسأله، بهینهسازی مصرف در کنار افزایش تولید است.
از طرفی بهینهسازی چالشهایی دارد که برای حل آن چالشها ابتدا باید در سطح عالی مدیریتی کشور، ساختاری واحد شکل بگیرد تا به وسیله آن بتوان مشکلات مربوطه را مرتفع کرد.
گفته میشود که اکنون تولید و مصرف روزانه بنزین حدود ۱۱۵ میلیون لیتر بوده که بر این اساس موازنه تولید و مصرف بنزین در کشور برقرار است و با ورود به نیمه دوم سال، مصرف بنزین روند کاهشی داشته است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه «درحال حاضر تولید و مصرف بنزین کشور سربهسر و معادل هم است»، گفت: برای تعیین میزان واردات بنزین باید ببینیم شرایط آینده به چه صورت است.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در حاشیه مراسم رونمایی از کارتخوانهای ساخت داخل سامانه هوشمند سوخت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: پیشبینیهای لازم برای تأمین بنزین نوروزی صورت گرفته است.
وی افزود: با توجه به اینکه تعمیرات اساسی در پالایشگاههای کشور پیشبینی شده، مثلاً پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ابتدای این ماه به مدار بهرهبرداری بازگشته و یکی از واحدهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس به صورت کامل تعمیرات اساسیاش انجام شده و شرایط بقیه پالایشگاهها نیز مساعد است که امیدواریم با تولیداتی که در حوزه پالایشگاهی داریم بتوانیم شرایط تأمین بنزین را تثبیت کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در خصوص زمان آنلاین شدن امکان ثبت درخواستهای کارت سوخت گفت: یکسری از اطلاعات مورد نیاز، در اختیار شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیست و لازم است که این اطلاعات به مجموعه منتقل شود.
وی ادامه داد: درخصوص استفاده از کارتخوانهای تولید داخل که امروز رونمایی شد، تستهای اولیه انجام شده، نمونه پایلوت نصب و بهرهبرداری شده و باید به سمت تولید انبوه این کارتخوانها حرکت کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: بحث قاچاق سوخت موضوع مهمی بوده که اقداماتی در این باره در دست انجام است تا از انحراف سوخت در چرخه توزیع و مسائلی که منجر به قاچاق سوخت میشود جلوگیری کنیم.
سالاری با بیان اینکه رویکرد ما به سمت شرکتهای دانشبنیان است و در این زمینه نیز اقدامات زیادی انجام شده است، اظهار کرد: در این حوزه نزدیک به ۷۰ میلیون یورو قرارداد داریم و تاکنون چهار دانش در کشور بومیسازی شده است.
وی با بیان اینکه دانش ارتقای کیفی نفت کوره و تولید کاتالیستها را ایرانیسازی کردیم و به دنبال افزایش دانشبنیانها در پالایش و پخش هستیم تا سهم آنها در این حوزه افزایش یابد، گفت: بحث زنجیره کالایی مسألهای مغفول مانده است و باید یک زنجیره کالایی ایجاد کنیم تا تمام شرکتهای دانشبنیانی را زیر یک سقف بیاوریم و در قالب مشارکت بیایند که در این صورت اتفاق بزرگتری خواهد افتاد.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی شرکتهای دانشبنیان، تاکنون نزدیک به ۵۰ میلیون یورو انتقال خدمات و تجهیزات در حوزه برونمرزی انجام شده است، گفت: بهمنظور افزایش سهم شرکتهای دانشبنیان در طرحهای پالایشی لازم است مولدسازی انجام شود، ما در زمینه توانمندسازی موفق عمل کردیم، اما آنچه مغفول مانده، بحث زنجیره کالایی است که اگر بتوانیم برندسازی و بومیسازی کنیم و یک زنجیره کالایی در حوزه نفت و نیازمندیها شکل بگیرد و همه شرکتهای دانشبنیان زیر یک سقف قرار بگیرند، میتوانیم در قالب یک مشارکت از ظرفیت اینها استفاده کنیم و در نتیجه اتفاقهای بزرگتری رخ خواهد داد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: طرحهایی برای کیفیسازی ۹ پالایشگاه نفتی در کشور ارائه شده است که اگر اجرایی شوند، بیش از ۶ میلیارد دلار رقم سرمایهگذاری این طرحها خواهد بود و همه این ظرفیتها قابل تحقق است و همت آن نیز در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت نفت وجود دارد و این فرصتی است که کارگزاران نظام باید از آن استفاده کنند و مدیران صنعت نفت نیز همه ظرفیتها را داخل مجموعه بهکار بگیرند.
توزیع کارت آزاد در جایگاههای سوخت
برای سوخترسانی مطلوب نوروزی
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیز با اشاره به آمادگی کامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی برای توزیع سوخت نوروزی و توزیع کارت آزاد به اندازه کافی در جایگاههای عرضه سوخت گفت: پیشبینی میکنیم مصرف بنزین روزانه کشور در این ایام ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش یابد.
جعفر سالارینسب در حاشیه آیین امضای دو تفاهمنامه و یک توافقنامه در زمینه توسعه زیرساختهای زنجیره توزیع سوخت در کشور و سامانه هوشمند سوخت که صبح دیروز (سهشنبه، یکم اسفندماه) در محل ساختمان مرکزی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برگزار شد، گفت: همه مخازن و ذخیرهسازیهای کشور در شرایط مطلوب به سر میبرند و هیچ کمبودی در زمینه توزیع سوخت نوروزی در کشور وجود ندارد.
وی افزود: کارتهای آزاد بنزین در همه کلانشهرها و شهرهای بزرگ به مقدار کافی موجود است و تعدادی کارت آزاد جدید نیز در جایگاههای کشور توزیع میشود تا در ایام نوروز هیچ کمبودی برای توزیع سوخت به مسافران نوروزی وجود نداشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تأکید کرد: به صورت میدانی درحال پایش وضعیت هستیم و این پایش تا پایان یافتن سفرهای نوروزی مسافران ادامه خواهد داشت.
سالارینسب با تأکید بر آمادگی کامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی برای توزیع سوخت در ایام نوروز گفت: هماکنون بهطور میانگین روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر بنزین در کشور به مصرف میرسد که پیشبینی میکنیم این رقم در ایام نوروز ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش یابد.