آرمان امروز: منظره اقتصاد جهانی در سال 2024 مجموعهای جذاب از کشورهای پیشرو در ثروت و رفاه برای شهروندانشان را نشان میدهد. فهرست امسال از ثروتمندترین کشورهای جهان، بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی، نگاهی به راهبردهای متنوع و ویژگیهای اقتصادی منحصر به فردی میاندازد که کشورها را به بالای جدول ثروت میرساند.
از مراکز مالی اروپا تا کشورهای آسیایی و خاورمیانه غنی از منابع طبیعی، به نظر شما نام کدام کشورها، در فهرست ۱۰ کشور ثروتمند جهان در سال ۲۰۲۴ قرار میگیرند؟
کشورهای موناکو با تولید ناخالص (۲۳۴،۳۱۶ دلار)، لوکزامبورگ (۱۴۳،۳۲۰ دلار)، ایرلند (۱۳۷،۶۴۰ دلار)، سنگاپور (۱۳۳،۱۱۰ دلار)، قطر (۱۱۴،۲۱۰ دلار)، برمودا (۱۱۴،۰۹۰ دلار)، ماکائو (۹۸،۱۶۰ دلار)، سوئیس (۸۹،۵۴۰ دلار)، امارات متحده عربی (۸۸،۹۶۰ دلار)، سن مارینو (۸۴،۱۴۰ دلار(به ترتیب جزو کشورهای ثروتمند در سال ۲۰۲۴ خواهند بود.
سرانه تولید ناخالص داخلی
(GDP per capita) به عنوان شاخصی برای سنجش ثروت یک کشور به ازای هر فرد در نظر گرفته میشود. این فهرست بر اساس برآوردهای صندوق بینالمللی پول (IMF) در سال ۲۰۲۴ تهیه شده است. ارقام سرانه تولید ناخالص داخلی به دلار آمریکا بیان شدهاند. عواملی مانند منابع طبیعی، ثبات سیاسی، نظام اقتصادی و سطح توسعه انسانی در ثروت یک کشور نقش دارند.
موناکو برای هجدهمین سال متوالی ثروتمندترین کشور جهان است. لوکزامبورگ به دلیل ثبات اقتصادی و نظام مالی قوی خود در رتبه دوم قرار دارد. ایرلند با رشد اقتصادی چشمگیر در سالهای اخیر به رتبه سوم صعود کرده است. سنگاپور به عنوان مرکز مالی و تجاری مهم در رتبه چهارم قرار دارد. قطر با وجود ثروت حاصل از منابع طبیعی، در رتبه پنجم قرار دارد.
چند کشور همسایه و رقیب ایران نیز در بین ثروتمندترین کشورهای جهان قرار گرفته اند. در سال ۲۰۱۰ اقتصاد ایران با اقتصاد کشورهای عربستان و ترکیه تقریبا برابر بود؛ اما در ۱۰ سال اخیر به واسطه تحریمها و مشکلات اقتصادی در ایران، اقتصاد ترکیه بیش از دو برابر و اقتصاد عربستان بیش از ۳۵ درصد از اقتصاد ایران پیش رفتند. ترکیه در حال حاضر در رتبه یازدهم و عربستان در رتبه هفدهم دنیا قرار دارد.
صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود میزان تولید ناخالص داخلی ۱۹۳ کشور جهان از جمله ایران را در سال ۲۰۲۲ اعلام کرده است.بر اساس محاسبات این نهاد بینالمللی، تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در این سال به یک هزار و ۵۹۶ میلیارد دلار رسیده که این رقم ۱۴۱ میلیارد دلار نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته است.
ایران با تولید ناخالص داخلی یک هزار و ۵۹۶ میلیارد دلاری خود در سال ۲۰۲۲ بهعنوان بیست و دومین قدرت بزرگ اقتصادی جهان در این سال شناخته شده که بر این اساس اقتصاد ایران از اقتصادهای ۱۷۱ کشور دیگر دنیا بزرگتر است و فقط ۲۱ کشور تولید ناخالص داخلی بیشتری نسبت به ایران در این سال داشتهاند. رتبه ۲۲ اقتصاد ایران در میان ۱۹۳ کشور جهان در حالی است که ایران در معرض شدیدترین تحریمهای وضعشده علیه اقتصاد یک کشور در طول تاریخ قرار دارد.