برنج بعد از گندم دومین غله پرمصرف در سبد غذایی مردم کشور است، به همین علت سهم برنج در امنیت غذایی کشور غیرقابل انکار است. ما با توجه به میزان جمعیت به 3 میلیون تن برنج سفید برای مصرف سالانه و 200 هزار تن هم برای ذخیره راهبردی نیاز داریم اما در حال حاضر خوداتکایی مان در تولید برنج ۷۰ درصد است و سهم ۳۰ درصدی به کشور وارد میشود.
در سالی که گذشت سطح زیر کشت برنج ۷۷۰ هزار هکتار در استانهای مختلف کشور بود و برآوردها نشان میدهد که از این سطح کشت، ۴.۲ میلیون تن شلتوک و ۲ میلیون و ۵۲۰ تن هم برنج سفید تولید شده است که حدود ۷۰۰ هزار تن الباقی نیاز باید از محل واردات تأمین شود.
هدفگذاری وزارت جهاد کشاورزی در زراعت برنج، تأمین نیاز کشور از محل تولید داخل است. برای تحقق این هدف راهکارهایی همچون جایگزینی ارقام پرمحصول به جای ارقام محلی، تغذیه بهینه و مصرف متعادل کودهای فسفاته، ازته و پتاسه در زمان کاشت و داشت محصول، مدیریت آفات، بیماری آفات و علفهای هرز، مدیریت مناسب آبیاری و مدیریت محصول در مزرعه از راههای مهم برای افزایش تولید برنج در دستور کار قرار گرفته است. یکی از راهکارهای وزارت جهاد کشاورزی در رسیدن به خودکفایی در تولید برنج، جایگزینی ارقام پر محصول به جای ارقام کیفی و محلی است که در استانهای مختلف کشت میشود. بطور متوسط بخش اعظمی از تولید برنج از ارقام کیفی و محلی است و بخش کمی از این محصول از ارقام پر محصول کشت میشود. چنانچه با همکاری کشاورزان و مصرفکنندگان ارقام پرمحصول جایگزین ارقام دیگر شود، تولید برنج افزایش پیدا میکند و میتوان کسری آن را جبران کرد.
ورود تکنولوژی بذر هیبرید از چین نیز در دستور کار قراردارد و این نوع بذر میتواند با عملکردهای بیش از ۱۰ تن در هکتار شلتوک در مزرعه تولید و انقلابی در تولید محصول برنج ایجاد کند. با استفاده از بذرهای هیبرید امکان افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی تولید برنج و رسیدن به خودکفایی بدون افزایش سطح زیرکشت وجود دارد.
اصلاح ساختار شالکوبیها برای کاهش ضایعات محصول برنج، توسعه کشتهای مکانیزه شامل کشت نشایی برنج در زمان کاشت، عملیات داشت برنج، توسعه برداشت برنج از دیگر برنامههایی است که میتواند کیفیت و کمیت برنج را در کشور ارتقا دهد.
معرفی ارقام جدید برنج برای افزایش میزان تولید
یکی دیگر از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی معرفی ارقام جدید در سه گروه است. هدف از معرفی این ارقام جدید این است که عملکرد در واحد سطح افزایش پیدا کند، به اضافه اینکه تولید داخلی برنج ایرانی افزایش یابد.
گروه اول از این ارقام جدید، ارقام پرپتانسیلی است که عملکرد بالایی دارد تا بتواند عملکرد در واحد سطح را افزایش بدهد. گروه دوم ارقامی است که متحمل به تنشهای غیرزیستی بویژه تنش خشکی است که برای مناطقی که با کمبود آب مواجهیم بویژه کمبود آب در آخر فصل مناسب است. گروه سوم ارقام بسیار خوش کیفیت با ژنوم ارقام محلی است که جایگزین ارقام خوش کیفیت فعلی میشود.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشوردرباره مقاومت و خصوصیات و زمان کشت ارقام جدید گفته است: جدیدترین ارقام معرفی شده در گروه پرپتانسیلها با عملکرد بالا، گروه ارقام متحمل به تنشهای خشکی و گروه ارقام خشک کیفیت است و از فصل زراعی جدید ۱۴۰۳ وارد عرصه خواهند شد و امیدواریم که ترکیب این ارقام با ارقامی که قبلاً معرفی کردیم باعث افزایش تولید برنج داخلی شود.