برخی برنج های ایرانی دارای مهر استاندارد و علامت سیب سلامت هستند، بعضی فقط دارای سیب سلامت بوده و فاقد مهر استاندارد و بخشی از این محصول هم بدون علامت استاندارد و سیب سلامت به فروش میرسند.
تعداد فروشگاههای زنجیرهای و شعبههای آنها در کشور کاهش یافته و در حالی که برخی، تعداد شعبههای خود را محدود کردهاند بعضی برندها در حال تعطیلی کامل هستند. هزینههای اجاره بها و کاهش بازار تقاضا دخل و خرج این فروشگاههای بزرگ را دچار چالش کرده و سرمایهها از این بخش در حال کوچ کردن به سایر بازارهای سرمایهای هستند.
افزایش درآمدها توان رقابت با نرخ تورم را نداشته و قدرت خرید مردم بسیار افت کرده است به طوری که بیش از ۵۰ درصد درآمد هزینه مسکن شده و در تأمین نیازمندیها به حداقلها اکتفا شده است. در چنین شرایطی نرخ تورم تولید در کنار مصرف افزایش یافته و تولیدکنندگان بخشهای مختلف مدعی ضرر و آب رفتن سرمایه در گردش خود هستند. به این ترتیب بخشی از کالاها با وجود قیمت مصوب خارج از این الزام در بازار عرضه میشود که از آن جمله میتوان به گوشت مرغ گرم اشاره کرد. هر کیلو گوشت مرغ باید ۷۳ هزار تومان به فروش برسد در حالی که در ۳ هفته اخیر این عدد به مرز ۱۰۰ هزار تومان نزدیک شده است. بسته به مناطق شهری این نرخ گذاری متغیر است.
مهر بنا دارد در سلسله گزارشهایی به استاندارد کالاهای اساسی و الزام رعایت مؤلفهها بپردازد که تا کنون به دو محصول گندم و برنج پرداخته شده است. در بخش غلات، برخی کارشناسان عنوان کردند کیفیت گندم کشور پایین بوده در نتیجه محصول استحصال شده از آن (آرد) نیز از کیفیت مناسبی برخوردار نیست. در ادامه نان پخت شده نیز کیفیت پایینی داشته و تأمین کالری مورد نیاز بدن را آن گونه که از دانههای غلات است، نمیکند. از این رو آنچه به عنوان آرد کامل در حال تبلیغ است یک دروغ تجاری بوده و عدهای برای سود بیشتر به چنین ترفندهایی متوسل میشوند.
در ادامه این گزارشها، برنج دومین محصولی بود که مورد بررسی قرار گرفت. یکی از کارشناسان این بخش عنوان کرد، کشور در برخی دستگاههای لازم برای آنالیز محصول دچار کمبودهایی است از این رو در برخی مواقع کالاها بدون انجام آزمونهای لازم صادر شده و برگشت شدهاند. یکی دیگر از فعالان این حوزه بیان کرد، برنجهای تولید داخل معمولاً آزمایش نمیشوند. مثلاً سال ۱۳۹۹ واردات کود غیراستاندارد سبب شد بخشی از محصولات کشور مانند بادام زمینی حتی کیوی و سیب درختی آلوده شوند. این اتفاق سبب شد تا حساسیتها روی لحاظ شدن شاخصهای استاندارد بیشتر شود. با این وجود کارخانههایی که به شکل رسمی در حوزه برنج فعالیت دارند فقط پروانه بهداشتی دارند. بخشی از کارخانههای شالیکوبی موجود کشور که تعداد آنها هم کم نیست فعالیت غیررسمی داشته و نه مالیات میپردازند و نه کد اقتصادی و حتی پروانه بهداشتی دارند. تولید، مزایایی برای شرکتها ایجاد کرده و امتیازهای خاصی از سوی دولت داده میشود که بدون توجه به نیاز کشور حتی چند برابر نیاز کارخانه و شالیکوبیها ایجاد و راهاندازی شدهاند. از این رو بستههای برنج داخلی فقط دارای سیب سلامت هستند اما ممکن است علامت استاندارد نداشته باشند؛ ضمن اینکه تجهیزات برای آزمایش مؤلفههای استاندارد کم است و هنگام صادرات بخشی از محصولات به مشکل میخورند و بار برگشت میشود.
طی رصدی که خبرنگار مهر از بازار برنج در برخی فروشگاهها و سوپرمارکتها داشت مشخص شد برخی بستهها دارای مهر استاندارد و علامت سیب سلامت هستند، بعضی فقط دارای سیب سلامت بوده و فاقد مهر استاندارد و بخشی از این محصول داخلی هم بدون علامت استاندارد و سیب سلامت به فروش میرسند. این در حالی است که باقی مانده سموم و آفت کشها، فلزات سنگین و سایر شاخصهای سلامت، آزمایش محصولات را ضروری میکند.
نکته قابل توجه دیگر در سلامت محصولات کشاورزی و غذایی این است که آب، خاک و هوا هر ۳ شاخص در کشت و سلامت محصولات تأثیر مستقیم دارد. فعالیت و آلایندگی برخی کارخانجات و صنایع آلاینده باعث ایجاد آلودگی در منطقه شده و در خاک، آب و هوا تأثیر مستقیم دارد. هنگامی که برنج ایرانی مورد آزمون سموم و فلزات سنگین قرار نگیرد سلامت جامعه با مخاطرات بسیار مواجه خواهد بود. یکی از پژوهشگران محصولات کشاورزی و صنایع غذایی عنوان کرد، برنج لنجان اصفهان در کنار آلایندگی که صنایع در این منطقه ایجاد کردهاند و مه غلیظ قرمز رنگ که اوایل صبح و اواخر شب قابل مشاهده است بی تأثیر در سلامت محصولات این منطقه نیست.
همچنین گفتنی است؛ بیش از ۵۰ درصد برنج سال گذشته به فروش نرفت و این امر شالی کاران کشور را با چالش اساسی رو به رو کرد. قیمت بالا برنج داخلی در مقابل نرخ پایین برنجهای خارجی و نیز کاهش قدرت خرید مردم سبب شد تا بازار برنج ایرانی بی رونق باشد. رئیس اتحادیه برنج فروشهای بابل در پاسخ به این پرسش مهر که چرا این محصولات مازاد صادر نمیشود، گفته بود، برنج داخلی نمیتواند شاخصهای استاندارد آزمایشگاههای بین المللی در حوزه میزان سموم موجود در محصولات را پاس کند.
بازار گوشت قرمز در هفته جاری نسبت به هفته گذشته افزایش قیمت داشته و هر کیلو گوشت ران گوسفند از ۵۶۰ تا ۵۸۰ هزار تومان به ۵۸۵ تا ۶۶۰ هزار تومان رسیده است.
در ادامه قیمت برخی کالاهای اساسی میآید (تمام قیمتها به هزار تومان است).
قیمت کالاهای اساسی
کالای اساسی | قیمت هفته جاری | قیمت هفته گذشته |
گوشت ران گوسفند داخلی | ۵۸۵-۶۶۰ | ۵۶۰-۵۸۰ |
شقه گوسفند | ۴۸۰-۵۶۰ | ۴۶۰-۴۷۵ |
گوشت ران گوساله | ۵۲۰-۵۸۵ | ۵۲۰-۵۵۰ |
گوشت چرخ کرده مخلوط | ۴۸۰ | ۴۸۰ |
گوشت چرخ کرده در فروشگاههای زنجیرهای | ۲۵۹-۳۳۹ | ۳۳۰ |
کله و پاچه | ۵۵۰-۶۵۰ | ۵۵۰-۶۵۰ |
گوشت مرغ گرم | ۹۴.۴۰۰-۹۴.۸۰۰ | ۹۸.۴۰۰ |
گوشت مرغ با کمر | ۷۴.۴۰۰-۷۴.۸۰۰ | ۸۹.۴۰۰-۹۵.۴۰۰ |
گوشت مرغ بدون کمر | ۸۶.۸۰۰ | ۷۹.۴۰۰ |
گوشت مرغ چرخ کرده | ۱۳۰ | ۱۳۰ |
ماهی قزل آلا | ۱۸۵ | ۱۷۹ |
میگو | ۳۹۰ | ۲۷۰ |
تن ماهی | ۶۹-۹۳.۹۰۰ | ۶۹-۹۳.۹۰۰ |
تخم مرغ دولتی (شانه ۳۰ عددی) | ۸۹-۱۳۰ | ۸۹-۱۳۰ |
شیر بطری کم چرب | ۲۵ | ۲۵ |
شیر بطری پر چرب | ۲۷ | ۲۷ |
پنیر سفید ۴۰۰ گرمی | ۴۴.۴۰۰ | ۴۴.۴۰۰ |
کره ۱۰۰ گرمی | ۳۲.۵۰۰ | ۳۲.۵۰۰ |
ماست دبه ای همزده | ۷۵.۹۹۰-۱۱۹ | ۷۵.۹۹۰-۱۱۹ |
ماست ۹۰۰ گرمی | ۵۲ | ۵۲ |
خامه ۲۵۰ گرمی | ۳۵ | ۳۵ |
خامه ۲۰۰ گرمی | ۳۲.۵۰۰ | ۳۲.۵۰۰ |
قند (یک کیلو) | ۴۰-۵۰ | ۴۰-۵۰ |
شکر (یک کیلو) | ۳۲-۴۰ | ۳۴-۴۰ |
برنج شمشیری هر کیلو | ۵۰-۶۰ | ۵۰-۶۰ |
برنج طارم عطری هر کیلو | ۷۴-۸۰ | ۷۴-۸۰ |
برنج هاشمی هر کیلو | ۹۰-۱۲۰ | ۹۰-۱۲۰ |
برنج پاکستانی هر کیلو (دولتی) | ۳۹.۸۰۰-۵۴ | ۳۹.۸۰۰ |
ماکارونی قطر ۱.۵ غنی شده ۵۰۰ گرمی | ۲۸.۵۰۰ | ۲۸.۵۰۰ |
ماکارونی ۷۰۰ گرمی | ۲۴ | ۲۴ |
رب گوجه فرنگی | ۴۵-۶۰ | ۴۵-۶۰ |
روغن نیمه جامد ۴ کیلویی | ۲۹۲ | ۲۹۲ |
روغن آفتابگردان ۱.۵ لیتری (سرخ کردنی) | ۱۰۴.۵۰۰ | ۱۰۴.۵۰۰ |
روغن آفتابگردان ۱.۵ لیتری (پخت و پز) | ۹۶.۳۰۰ | ۹۶.۳۰۰ |
نخود | ۶۵ | ۶۵ |
ماش | ۶۳ | ۶۳ |
لپه | ۵۴ | ۵۴ |
عدس | ۵۲-۷۳ | ۵۲-۶۴ |
لوبیا چشم بلبلی | ۷۹ | ۷۹ |
لوبیا قرمز | ۷۲-۷۵ | ۷۲ |
لوبیا سفید | ۸۳ | ۸۳ |
لوبیا چیتی | ۸۶ | ۸۰-۸۶ |