فرار سرمایه از ایران حالا هر روز ابعاد جدیدی به خود میگیرد. آمارها نیز به طور مکرر حکایت از فرار سرمایه از کشور دارد، سرمایههایی که میتوانست و باید صرف کشور میشد حالا بیش از قبل در مسیر خروج از کشور و بیشتر از قبل در راه همسایگان ایران است. در سالهای اخیر خرید خانه در کشورهایی، چون ترکیه، گرجستان و ارمنستان از همیشه بیشتر شده و از سوی دیگر سه کشور امارات، کانادا و ترکیه حالا به بزرگترین مقاصد پرواز سرمایه از ایران تبدیل شده اند.
حالا دیگر به نظر میرسد رقم خروج سرمایه از کشور مدام در حال افزایش و روشهای آن نیز از قبل بیشتر شده و در میان این شرایط حالا دیگر نوبت به خروج سرمایه به روش سپرده بانکی رسیده باشد و ارقام مختلفی از سوی ایرانیان در بانکهای ترکیه اکنون سرمایه گذاری میشوند.
به گزارش اقتصاد ۲۴ اگر روزگاری اصلیترین مسیر فرار سرمایه از کشور در یک دهه اخیر خرید مسکن بوده، اما اکنون این مسیر با یک تغییر محسوس به سراغ سرمایهها خردتر در حوزه سودهای بانکی نیز رفته و این همان زنگ خطری است که شبکه بانکی کشور و مسئولان بانک مرکزی هنوز چندان به آن توجهای ندارند.
کما اینکه اگر به طور میانگین هزینه خرید خانه در ترکیه را در کف ۱۵۰ هزار دلار در نظر بگیریم یعنی در کف قیمت رقمی حدود هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای خرید یک خانه در ترکیه نیاز است، حال آن که اکنون با رقمی حدود ۲۰ هزار دلار و معادل ۵۰۰ هزار لیر (با رقم متوسط هر لیر ۲۰۰۰ تومان) برابر با یک میلیارد تومان، شهروندان ایرانی میتوانند در ترکیه حساب بانکی باز کنند و از سودهای این حسابهای بانکی بهره ببرند و تا ماهیانه ۳۰ تا ۳۴ میلیون تومان نیز سود دریافت کند.
در واقع اکنون ایرانیان دیگر نه لزوما با خروج سرمایههایی بین ۱۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار دلار بلکه با ارقامی بسیار کمتر یعنی حدود ۲۰ تا ۵۰ هزار دلار نیز راهی ترکیه میشوند تا بتوانند سود مناسب برای سرمایه حتی محدود خود به دست بیاورند.
کی دیگر از دلایلی که باعث شده است تا ترکیه در لیست بهترین کشورها برای سرمایه گذاری بانکی قرار بگیرد، سود بانکی مناسب آن است. در بسیاری از کشورهای جهان، نرخ سود بانکی بسیار پایین است و به دید سرمایه گذاری نمیتوان حساب خاصی روی آنها باز کرد. اما در کشور ترکیه، بانکها نرخ مناسبی را به عنوان سود بانکی در نظر گرفته اند و میتوانید با سرمایه گذاری در آن ها، سرمایه خود را به راحتی چندین برابر کنید.
در مساله سرمایه گذاری در بانکها و دریافت سود در ترکیه باید به چند نکته توجه داشت و یکی آن است در این کشور با توجه به مبلغ سپرده گذاری نرخ سود تغییر میکند. همچنین در مواردی بنا بر نظر رییس شعبه برای مبالغ بالا متغیر است.
میزان سود در ترکیه برای سپردههای لیر در بانکهای مختلف نیز ۳۰ الی ۴۰ درصد است، اما این رقم برای حسابهای دلاری و یورویی تا ۱۷ درصد نیز میتواند کاهش یابد و این تلاشی برای تبدیل ارز به لیر ترکیه نیز محسوب میشود.
به گزارش اقتصاد ۲۴، سود بانکی در ترکیه بنا به ارقام سرمایه گذاری و نحوه بستن قرارداد میتواند پلکانی رشد کند و در کف نیز رقمی حدود ۲۴ درصد است، اما این سود تا ۳۵ درصد و در برخی مدلهای شرایط بانکی میتواند تا ۴۱ درصد افزایش یابد./ آرمان امروز