بازار سرمایه در روزهای سرد زمستانی به رنگ قرمز عادت کرده است. افت قیمت سهمها در نهایت منجر به خروج پول حقیقی از بورس شده است و شاخصهای بورس نیز یکپارچه قرمز پوش هستند.
به گزارش فارس ، بازار کاملا بر خلاف تحلیلهای صورت گرفته از سوی تحلیلگران بنیادی و تکنیکال حرکت میکند و همین مساله نیز سبب شده است، تا سهامداران به فکر خروج از بازار سهام بیافتند.
بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، جذابیت ملموس و عینی بازده بازارهای موازی نیز باعث خروج نقدینگی از بورس و حرکت به سمت بازارهای موازی شده است.
کاهش ریسکهای سیستماتیک در بازار سرمایه می تواند منجر به کاهش خروج پول از بورس شود. سرمایه های خرد در شرایط فعلی چارهای به جز بورس ندارند و تنها بازاری که میتواند این سرمایهها را جذب کند، بورس است.
ریزش شاخصها، سطح پائین معاملات و افزایش پول سرمایه حقیقی، 3 علامت منفی معاملات این روزهای بورس است و به نظر میرسد، همچنان نیروهای صعودی در بازار غایب هستند.
* عوامل روانی موثر بر بورس
حمید دستجردی، کارشناس بازار سرمایه درباره شرایط فعلی بازار سرمایه گفت: بازار سهام در موقعیت مناسبی برای سرمایهگذاری قرار دارد و توجه به مسایل تاثیرگذار بر روند بورس میتواند کمکی در بهبود و رونق این بازار باشد.
وی ادامه داد: بی اعتمادی و تردید سرمایهگذاران در بازار سرمایه باعث رفتارهای همراه هیجانی در بورس شده است و تا حد زیادی ریسک پذیری آنان کاسته شده و روند صعودی بورس را با اختلال مواجه کرده است. یعنی عوامل ریزش بورس بیش از آن که اقتصادی باشد، بیشتر روانی است.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: ترس، نگرانی و واهمه سرایت قیمتگذاری دستوری در سایر صنایع و محصولات شرکتهای بورسی باعث ایجاد دشواری در تصمیم گیری سهامداران شده است و همین مساله نیز آنان را در انجام معامله محتاط کرده است.
* شاخصهای بورس یکپاچه قرمزپوش شدند
در پایان معاملات امروز بورس، شاخص کل با ریزش 13 هزار و 166 واحدی نسبت به روز کاری قبل تا سطح یک میلیون و 524 هزار و 795 واحد پائین آمد. بازدهی این شاخص منفی 86 صدم درصد بوده است.
شاخص کل هموزن نیز با افت 4 هزار و 609 واحدی در رقم 474 هزار و 779 واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز منفی 96 صدم درصد بوده است. همچنین شاخص کل فرابورس، با کاهش 116 واحدی در سطح 19 هزار و 913 واحد قرار گرفت.
* تداوم ریزش ارزش معاملات خرد
ارزش معاملات کل بازار سهام امروز به 13 هزار و 562 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 408 میلیارد تومان بود که 25 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد سهام نیز باز هم ریزش کرد و با کاهش 6 درصدی به نسبت روز گذشته به رقم 3 هزار و 431 میلیارد تومان رسید.
* فولاد در صدر جدول خروج پول حقیقی
ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار امروز برای هجدهمین روز متوالی منفی بود و 313 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
در معاملات روز چهارشنبه بیشترین خروج پول حقیقی به سهام فولاد (شرکت فولاد مبارکه)، فملی (ملی صنایع مس ایران) و شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی) اختصاص داشت. در سوی دیگر، غدانه بیشترین ورود پول حقیقی را ثبت کرد و نمادهای فزر، وسینا و سصفها در رتبههای بعدی بودند.
* کاهش ارزش صفهای خرید و فروش بورس
در پایان معاملات روز چهارشنبه، 180 نماد رشد قیمت داشتند و 467 نماد کاهش قیمت داشتند. به عبارت دیگر، 28 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 72 درصد بازار افت قیمت داشتند.
در معاملات چهارشنبه، 63 نماد صف خرید داشتند و 81 نماد با صف فروش مواجه بودند. ارزش صفهای خرید با افت 21 درصدی به 132 میلیارد تومان رسید و ارزش صفهای فروش نیز 2 درصد کاهش یافت و 597 میلیارد تومان بود.
در پایان معاملات نماد فغدیر (شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان) با صف خرید 8 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای پایانی بازار قرار گرفت. پس از فغدیر، نمادهای ثرود (شرکت سرمایه گذاری مسکن زاینده رود) و شلعاب (شرکت لعابیران) بیشترین صف خرید را داشتند.
در سوی دیگر در پایان معاملات بیشترین صف فروش به نماد وآذر اختصاص داشت که ارزش صف فروش آن 12 میلیارد تومان بود. پس از وآذر، نمادهای دزهراوی، فمراد، خوساز و زپارس بیشترین صف فروش را داشتند.