ادعا میکنند که فقط با یک چکش توانستند دست به بزرگترین و جنجالیترین سرقت در پایتخت بزنند. متهمان اصلی پرونده صندوق امانات بانک ملی تهران، دو پسرخاله و همسر یکی از آنهاست که درست یکساعتونیم پس از این سرقت عجیبوسنگین، به ترکیه گریختند. آنها حتی تصورش را هم نمیکردند که در سریعترین زمان ممکن شناسایی و دستگیر شوند. حالا بعد از گذشت هفت ماه از پلههای فرودگاه امام خمینی(ره) پایین میآیند، مستقیم و دستبند بهدست به پلیس آگاهی تهران منتقل میشوند و جزئیات جدیدی از بزرگترین سرقتشان را روایت میکنند. آنها رویاها و برنامههای زیادی بعد از این دزدی جنجالی داشتند اما هوشیاری پلیس آنها را غافلگیر کرده است.
شهروندآنلاین: این سرقت پنجشنبه شب و در ساعات بامدادی روز 16خرداد از صندوق امانات بانک ملی شعبه دانشگاه رخ داد. همان زمان وقتی کارمندان بانک با صحنهای ترسناک روبهرو شدند، موضوع را به پلیس اطلاع دادند. تجسسهای اولیه نشان داد که سارقان با تخریب و ایجاد حفره وارد قسمت صندوق امانات شدهاند. آنها محتویات تعداد زیادی از صندوقها را سرقت کرده بودند. در فضای مجازی، برخی، تعداد صندوقهای به غارترفته را ۲۵۰ و برخی دیگر هزار صندوق عنوان کردند، اما در ادامه مشخص شد که محتویات 169صندوق تخلیه شده است.
سرقت سنگین
طبق بررسیها مشخص شد که سارقان از طریق در پشت ساختمان که داخل پارکینگ داخلی وجود دارد با تخریب و بریدن قفل وارد ساختمان شده و بعد از برشدادن در گاوصندوقی بزرگ و برهمزدن رمز آن به محوطه صندوق امانات بانک وارد شدهاند. سارقان بعد از دزدی، از در پشتی بانک که داخل پارکینگ قرار دارد و قفلش را شکسته بودند، خارج شدند. دوباره روی آن در قفل زده و در نهایت از پارکینگ خارج شدند. بعد از ورود کارمندان به بانک، سرقت به پلیس اطلاع داده شد.
این در حالی است که طبق بررسیها مشخص شد که 15اردیبهشت امسال نیز سارقان وارد بانک تجارت شده و قصد دزدی مشابهی را داشتند. آنها درها را تخریب کرده، ولی موفق به تخریب دوربینها و زنگخطر نشدند. برای همین در آن سرقت ناکام مانده بودند. آنها این بار با نقشهای دقیقتر وارد بانک ملی شده و پس از دسترسی به دوربینها و حتی هارد دیسک و غیرفعال کردن زنگخطر، موفق به انجام نقشه سرقت شده بودند. آنها مستقیم وارد قسمت مخصوص صندوق امانات شده و با دستگاه برش و هوا برش، خود را به صندوق رساندند. همچنین شواهد نشان میداد که سارقان آشنایی کامل با محیط داشتند.
بازداشت پسرخالههای فراری
در بررسیهای بعدی مشخص شد که همین سارقان، به بانک سپه قائمشهر نیز حمله کرده بودند. آنها 19تیر سال 1400با تخریب دیوار بانک وارد آنجا شده و 600میلیون تومان سرقت کرده بودند. در آن سرقت، متهمان 48ساعت بعد دستگیر شده بودند اما پس از تحمل چند ماه حبس با وثیقه آزاد شده و اینبار برای اجرای نقشههایشان راهی پایتخت شده بودند.
با برملاشدن راز این سرقتها، هویت متهمان نیز شناسایی شد. عملیاتهای پلیسی خیلی زود نتیجه داد و متهمانی که در ایران بودند، دستگیر شدند. سارقان اصلی و طراح نقشه این سرقت، سه برادر بودند. این سه برادر به همراه پسرخالهشان نقشه دزدی را طراحی کردند. آنها بیشتر از 12ساعت را در بانک بودند تااینکه توانستند به صندوقها دسترسی پیدا کنند. نقشهای کاملا حرفهای کشیده بودند. صورتهای خود را پوشانده و با موتور و خودروی پلاک مخدوش به محل سرقت رفته بودند. دو پسرخاله به همراه همسر یکی از آنها درست پس از این دزدی به خارج از کشور رفتند. یعنی پیش از آنکه کسی از حرفهایترین سرقت سال باخبر شود، آنها از مرز کشور خارج شده بودند.
شناسایی با کمک پلیس بینالملل
متهمان دستگیرشده در نخستین تحقیقات و بازجوییشان پرده از راز این سرقت حرفهای، جنجالی و پرحاشیه برداشتند. این در حالی است که تحقیقات برای شناسایی و دستگیری متهمان در ترکیه آغاز شده بود. به دستور بازپرس علیرضا بهشتی، از شعبه دوم دادسرای امور جنایی تهران، هماهنگیهای قضایی با پلیس ترکیه صورت گرفت. تااینکه در نهایت سه متهم متواری با کمک پلیس بینالملل بازداشت شدند. درحالیکه تحقیقات در این رابطه ادامه داشت، پلیس بینالملل ایران با اینترپل وارد عمل شد تا متهمان به ایران برگردانده شوند.
استرداد متهمان
سردار هادی شیرزاد، رئیس پلیس بینالملل فراجا نیز ضمن اعلام استرداد سارقان صندوق امانات بانک ملی دانشگاه تهران از کشور ترکیه در تشریح جزئیات این خبر گفت: «سارقان حرفهای که در تعطیلات نیمه خردادماه سالجاری وارد بانک ملی شعبه دانشگاه در پایتخت شده و پس از تخریب تعدادی از صندوق امانات، محتویات آنان را به سرقت برده بودند، پنجشنبه شب گذشته به کشور مسترد شدند.»
او با اشاره به صدور اعلان قرمز متهمان در کمترین زمان افزود: «با همکاری خوب قوه قضاییه و وزارت امور خارجه و با استفاده از ظرفیتهای موجود در بانکهای اطلاعاتی سازمان اینترپل و با تحقیقات انجامشده مشخص شد، متهمان در کشور ترکیه اقامت دارند. در پی صدور اعلان قرمز متهمان و اعلان به کشورهای عضو اینترپل سیستم قضایی پلیسی آن کشور محدودیتهای شدیدی برای آنان ایجاد کرد.»
این مقام انتظامی با اشاره به تلاش ماموران پلیس بینالملل فراجا در ردیابی این متهمان و همچنین انعکاس تحت تعقیب بودن آنان به مرزهای ورودی کشور ادامه داد: «متهمان با همکاری پلیس کشور ترکیه از طریق مرز هوایی فرودگاه امام خمینی (ره) به کشور برگردانده و جهت رسیدگی به پرونده، تحویل مراجع قضایی شدند.»
جستوجو در اینترنت
حالا متهمانی که به ایران بازگردانده شدهاند، هنوز هم از دستگیری خود شوکهاند. آنها در این مدت در کمپی در ترکیه بودند تا به ایران بازگردانده شوند. آنها جنجالیترین متهم سال در پایتخت هستند. آنهایی که با هوشیاری پلیس نتوانستند به اهداف خود برسند و با سرمایههای میلیاردی مردم، به زندگی خود ادامه دهند.
فکر میکردید که دستگیر شوید؟
اصلا تصورش را هم نمیکردیم که دستگیر شویم. وقتی بعد از سرقت توانستیم از ایران خارج شویم، فکر میکردیم که به هدفمان رسیدهایم. میخواستیم در ترکیه تفریح کنیم. حتی قصد داشتیم بعد از 10روز به ایران بازگردیم و بقیه پولها را با خود ببریم، اما حتی یک درصد هم فکر نمیکردیم به این زودی شناسایی شویم.
در این مدت هفت ماه کجا بودید؟
48ساعت بعد از سرقت در ترکیه بازداشت شدیم. در این مدت در کمپ بودیم تا کارهای استرداد انجام شود. ما حتی نتوانستیم دو سه روز به تفریح و خوشگذرانی بپردازیم تا بعد از آن بتوانیم یک نقشه درست و حسابی برای خارج کردن اموال از ایران بکشیم.
چقدر از اموال را با خودتان به ترکیه برده بودید؟
3هزار دلار با خودمان به آنجا بردیم. آن را هم فقط برای تفریح بردیم که در آنجا خرج کنیم.
بقیه اموال کجا بود؟
دلار و طلاها را نزد دوستم گذاشته بودیم و مقداری از آن هم در صندوق خودرویمان در ایران بود. چون فکر نمیکردیم به این زودی شناسایی شویم، برای همین هنوز نقشهای برای خارج کردن اموال نکشیده بودیم.
با محیط نگهداری از صندوق امانات بانک آشنایی داشتید؟
حتی یکبار هم به آنجا نرفته بودیم. یعنی برای سرقت، نخستین بار بود که به آنجا میرفتیم.
پس چطور توانستید تا این حد دقیق نقشه را اجرا کنید؟
در ابتدا کلی تحقیق کردیم. از نوع، جنس و محل ساخت صندوق امانات مطلع شدیم. بعد از آن در فضای مجازی کلی جستوجو و بررسی انجام دادیم. به این ترتیب اطلاعات کامل صندوق امانات را بهدست آوردیم. یعنی دقیقا متوجه شدیم که جنس صندوقها چطور است. قفل آنها نیز چسبی بود. یعنی با چسب به صندوق چسبیده شده بود. برای همین متوجه شدیم که سرقت این صندوقها کار آسانی است.
با چه روشی سرقت کردید؟
این قفلها جوری است که با یک چکش میافتند و در صندوق باز میشود. ما هم به همین روش سرقت کردیم.
قرار بود بعد از تفریح در ترکیه به کجا بروید
با خودمان گفتیم بعد از مدتی به ایران برمیگردیم و اموال سرقتی را با خودمان میبریم. یعنی قرار بود منتظر بمانیم، آبها از آسیاب بیفتد بعد هم پولها را خرج میکردیم.
سابقه هم داری؟
یک سال قبل به اتهام سرقت بانک سپه قائمشهر بازداشت شده بودم. چند ماه بعد هم با وثیقه آزاد شدم.
مالباختگان سرگردان
حالا اما هنوز هم بسیاری از مالباختگان صندوق امانات بانک سرگردانند. گلایه دارند و میگویند که هیچچیز نمیتواند ضرر مالی و روحی که به آنها وارد شده است، جبران کند. آنها خواستار روشن شدن تکلیف پروندهشان و رسیدن به تمام اموالشان هستند. یکی از آنها زن جوانی است که به «شهروند» میگوید: «هنوز بقیه اموال ما را برنگرداندهاند. مرتب پیگیر هستیم. ولی هنوز بخشی از اموالمان مانده و به دستمان نرسیده است. با توجه به این گرانیها و تورم و با حقوق کارمندی، نمیتوانیم آن همه ضرر را جبران کنیم.
این درست نیست که اموال و تمام سرمایههای ما را کمکم پس میدهند. دیگر هیچچیز از آن را نمیفهمیم و نمیتوانیم روی آن حساب باز کنیم. کاش حرفهایمان به گوش مسئولان برسد. کاش زودتر اموالمان برگردد. ما حتی بهخاطر ضرر و زیانی که به ما وارد شد، درخواست وام دادیم. شاید بخشی از آن جبران شود، اما حتی یک کمک برای گرفتن وام به ما نکردند. مثل بقیه افراد کلی سنگ و مشکل جلوی پای ما انداختند. هیچ تسهیلاتی برای ما قائل نشدند. کلی باید بدویم تا یک وام بگیریم.»
یکی دیگر از آنها نیز به «شهروند» میگوید: «هنوز بخشی از طلاها و سکهها را تحویل ندادهاند. یعنی آن بخشی را که سرقت کردهاند را تحویل نگرفتهایم. هیچ خسارتی به ما پرداخت نشد. مثلا من یک مقدار از طلاها و دلارها را گرفتهام. ولی بخش زیادی از آن مانده است. ناقصی زیاد دارد. امیدوارم تا قبل از عید تحویل داده شود. به ما گفتهاند که معادل ریالی طلاها به مبلغ روز به ما پرداخت میکنند. ولی هنوز تحویل نگرفتهایم. من ٤٠٠ گرم طلایم هنوز باقی مانده که تحویل نگرفتهام. مثلا یک زنجیرم را شناسایی کردهام که چهار نفر دیگر هم میگویند آن زنجیر برای آنهاست. بهخاطر اینکه برخی طلاها شبیه هم هستند. بانک موظف است که به ما خسارت بدهد. ما کاری با سارقان نداریم.
ما با بانک طرف هستیم. کاش زودتر تکلیف ما را روشن کنند. چون ما از بانک شکایت داریم. در این مدت خسارت روحی و روانی زیادی به ما وارد شد. خسارت خیلی زیادی که جبران نمیشود. مثلا من میخواستم خانه بخرم. ولی تمام سرمایهام رفت و الان هفت ماه است که بهدنبال اموالم هستم. دیگر نمیتوانم با این تورم خانه بخرم. یا کسی را در بین مالباختگان میشناسم که میخواست عمل جراحی انجام دهد، اما بعد از این دزدی مجبور شد که کلی قرض بگیرد تا بتواند به بیمارستان برود.»