در حالیکه طی ماههای اخیر بازار مسکن جهش شدید قیمت را تجربه کرده است، قیمت زمین در حاشیه تهران هم به تبع آن از این افزایش نرخ بینصیب نمانده است.
ایرج رهبر، عضو هیئت رئیسه انجمن انبوهسازان استان تهران میگوید قیمت مسکن «در بدترین» مناطق حاشیه تهران در حال حاضر «کمتر از ۳۰ میلیون تومان نیست.»
او گفته این قیمت در منطقه یک تهران به ۳۰۰ میلیون تومان هم میرسد؛ بانک مرکزی ایران اخیر گفته بود گرانترین خانههای معامله شده در تهران-در منطقه یک- در آبان ماه در هر متر مربع بطور متوسط بیش از ۹۵ میلیون تومان معامله شدهاند.
این نهاد در تازهترین گزارش خود درباره تحولات بازار مسکن در پایتخت در آبان ماه، اعلام کرده بود قیمت متوسط هر مترمربع خانه معامله شده در ماه گذشته به ۴۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده که طی یک ماه حدود سه میلیون تومان افزایش قیمت را شاهد بوده است.
ایرج رهبر به خبرگزاری (ایلنا) گفته: «در حال حاضر نوسان قیمت زمین در تهران بین ۳۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان است و قیمت سایر اقلام و خدمات مورد نیاز برای ساخت مسکن در ابتدای هفته تا انتهای همان هفته فرق دارد و سازنده نمیداند قیمتها تا پایان هفته چقدر تغییر میکند.»
گرانی مصالح ساختمانی در ساخت مسکن به دلیل تورم عمومی و افزایش نرخ دلار قیمت تمام شده را بالا برده که به مصرفکننده منتقل شده و در مواردی به کندی یا توقف ساخت و سازها منجر شده است.
آقای رهبر به افزایش قیمت طرح ساخت «نهضت ملی مسکن» هم اشاره کرده و گفته «سازندگان با دولت به مشکل برخوردند و با این قیمتها به طور قطع مدت زمان اجرا طولانی خواهد شد و تجربه مسکن مهر تکرار میشود.»
این طرح به وعده ابراهیم رئیسی برای ساخت ۴ میلیون خانه طی چهار سال ریاست جمهوری او برمیگردد که بسیاری از همان ابتدا درباره غیر قابل تحقق بودن آن هشدار داده بودند.
در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد هم پروژه مسکن مهر آغاز شده بود؛ این طرح پس از افزایش شدید بهای مسکن در ایران شروع شد و دولت وقت ایران برای تامین مالی این پروژه از بانک مرکزی قرض کرد که رشد نقدینگی و افزایش شدید تورم شد را در بر داشت.
از دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن در ایران طی سالهای اخیر نامتوازن بودن عرضه و تقاضاست و ساخت مسکن متناسب با نیاز بازار نیست؛ به همین دلیل قیمت مسکن در ایران در بسیاری از مناطق طی سالهای اخیر چند برابر شده است.
وضعیت کرایه مسکن هم تصویر بهتری در این زمینه ارائه نمیدهد؛ بنابر اعلام بانک مرکزی از آبان ماه پارسال (۱۴۰۰) تا آبان امسال نرخ اجاره بها در شهر تهران و در کل مناطق شهری ایران به ترتیب ۳۹/۸ و ۴۵ درصد بالاتر رفته است.
طی دهههای اخیر دولتهای مختلف طرحهای مختلفی را با هدف ساماندهی بازار مسکن معرفی کردند اما رشد تعداد مستاجران نشان میدهد این طرحها موفق نبوده است.
افزایش نرخ تورم و جهش قیمت دلار از جمله عوامل موثر بر بالا رفتن قیمت مسکن در ماههای اخیر بودهاند.
قیمت دلار در بازار آزاد از حدود ۳۳ هزار تومان در اواخر مهر ماه تا آستانه ۴۰ هزار تومان پیش رفته است؛ نرخ تورم سالانه آبان ماه هم در این کشور ۴۴ درصد اعلام شده است هر چند در گروه خوراکیها این نرخ بالاتر است.
افزایش اخیر نرخ ارز بازارهای مختلف از جمله خودرو را به شدت تحت تاثیر قرار داده؛ رئیس بانک مرکزی این افزایش را مرتبط با اعتراضات میداند.
هر چند توقف مذاکرات مربوط به احیای برجام هم تاثیر خود را بر بازار ارز ایران بر جای گذاشته بود.
رشد قیمت خودروها در بازار خودروهای داخلی و وارداتی هم طی هفتههای اخیر بسیار چشمگیر بوده است.