قیمت برنج در بازار طی چند ماه اخیر با نوسانات زیادی روبهرو بوده است ،با این حال اما به نظر میرسد با افزایش تولید این کالای اساسی در کشور و افزایش واردات برنج در پی لغو ممنوعیت آن در فصل برداشت در آیندهای نزدیک شاهد کاهش قیمت و ثبات در این بازار باشیم.
نیاز مصرفی برنج کشور سه میلیون و 200 هزار تن است که از این میان ۲ میلیون و ۲0۰ هزار تن آن در کشور تولید میشود و یک میلیون تن نیز واردات برنج داریم و به صورت کلی میزان سطح زیر کشت برنج نیز ۵۲۰ تا ۶۲۰ هزار هکتار اعلام شده است. با این حال مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی از برنامهریزی برای افزایش 60 تا 70 هزار هکتاری کشت قراردادی این محصول در سال آینده خبر میدهد. شایگان ادیبی میافزاید: هدف وزارت جهاد کشاورزی در سال آینده در حوزه کشت قراردادی برنج جدیتر و با تولید بیشتر و افزایش ذخایر استراتژیک از محل تولید داخل است. از طرف دیگر باید به این نکته اشاره کرد که وزارت جهاد کشاورزی به دنبال آن است که تا افق 1404 با اجرای طرحهایی از جمله زهکشی اراضی کشاورزی در سه استان شمالی، کشت قراردادی، کشت ارقام پرمحصول و کاهش قیمت نهادههای تولیدات کشاورزی به خودکفایی در این زمینه نائل شود.
لغو ممنوعیت و واردات بیش از یکمیلیون تن برنج به کشور
برای مهار قیمت برنج در بازار، وزارت جهاد کشاورزی علاوه بر کشت قراردادی و حمایت از کشاورزان واردات برنج به کشور را در فصل برداشت این محصول آزاد کرد تا کشورمان دچار هیچگونه خللی در واردات این محصول نشود به طوری که آمارها حاکی از آن است که در نیمه نخست سال جاری رکورد واردات این محصول نسبت به سالیان گذشته شکسته شده است.
لغو ممنوعیت واردات برنج توسط وزارت جهاد کشاورزی به این دلیل صورت گرفت که در پایان فصل ممنوعیت، قیمت برنج در بازارهای جهانی بشدت افزایش مییافت به همین دلیل دولت و بخش خصوصی برای واردات و مردم برای مصرف، باید هزینه بیشتری برای خرید برنج خارجی متحمل میشدند. این امر علاوه بر تأمین برنج خارجی در بازار به میزان کافی و ثبات قیمتی آن، سبب شده قیمت برنج داخلی نیز با کاهش روبهرو شود.
وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است که لغو ممنوعیت واردات برنج علاوه بر کاهش قیمت برنج و تنظیم بازار این کالای اساسی، به دلیل افزایش افسارگسیخته قیمت این محصول در بازارهای جهانی پس از فصل ممنوعیت واردات صورت گرفته است.
ایران میتواند در تولید برنج خودکفا شود
مهدی سروی، کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی در گفتوگو با «ایران»درخصوص وضعیت تولید برنج در کشور گفت: برنج بعد از گندم پرمصرفترین محصول غذایی و کشاورزی خانوارهای ایرانی محسوب میشود که سالانه بیش از 3 میلیون تن از آن به مصرف مردم میرسد. وی افزود: هماکنون سرانه مصرف این محصول در کشورمان 37 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال است که دو میلیون تن آن تولیدی و یک میلیون تن آن وارداتی است.
این کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی تصریح کرد: با این حال خوشبختانه وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته مبادرت به زهکشی مزارع شالی شمال کشور کرد که این امر میتواند میزان تولید این محصول ارزشمند را با افزایش قابل توجهی روبهرو کند. سروی اظهار کرد: از طرف دیگر به نظر میرسد با کشت قراردادی که دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی از سال گذشته آن را اجرا کردند شاهد خودکفایی در تولید این محصول طی سال های آینده باشیم.
واردات یک میلیون تن برنج در نیمه نخست سال جاری
آمار گمرک در نیمه نخست سال جاری نشان میدهد طی این مدت یک میلیون و 57 هزار تن برنج به ارزش یک میلیارد و 264 میلیون دلار وارد کشور شده که عمده مقاصد وارداتی نیز از پاکستان، هندوستان، تایلند، امارات، مناطق آزاد و مناطق ویژه بوده است. به طوری که 61 هزار تن از واردات به ارزش 68 میلیون دلار از مقصد امارات، 393 هزار تن به ارزش 444 میلیون دلار از پاکستان، 127 هزار تن به ارزش 80 میلیون دلار از تایلند، 462 هزار تن به ارزش 642 میلیون دلار از هندوستان و مابقی نیز از مناطق آزاد و ویژه وارد کشور شده است.