به نوشته یک نشریه ژاپنی شماری از شرکتهای این کشور عزم خود را برای حضور در بازار ایران و رقابت با کشورهایی چون چین و آلمان جزم کردهاند. همچنین قرار است تا سال آینده نخستین بانک اتریشی در تهران راهاندازی شود.
شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنایع 14 تا 17 مهرماه در تهران برگزار شد. در این نمایشگاه نمایندگان صدها شرکت خارجی، از جمله ۳۰ شرکت ژاپنی حضور داشتند.
وبسایت "نیکی" ژاپن با توجه به حضور شرکتها و بازرگانان ژاپنی در تهران، که در دوران تحریمها فعالیت چندانی در این کشور نداشتهاند، مینویسد این شرکتها با رقیبان سرسختی روبرو هستند اما بازار ایران برای آنها آنقدر جذاب هست که قصد دارند وارد این رقابت شوند.
خبرگزاری دولتی ایرنا، سهشنبه، بیستم مهرماه به نقل از این وبسایت نوشت: «شرکت "پادیکو" در توکیو برآورد کرده است که ایران در یک دهه آینده به حدود یک هزار و ۵۰۰ واگن مترو نیاز خواهد داشت و اکنون در حال مطالعه برای همکاری با تهران در این زمینه است اما چون چینیها از دوران تحریم، حضور گستردهتری در بازار ایران داشتهاند، رقابت با آنان بسیار تنگاتنگ خواهد بود.»
رقیبان تازه در بازار ایران
شرکت مهندسی "جیافیی" ژاپن نیز از برنامه راهاندازی یک کارخانه تولید برق از ضایعات با سرمایهگذاری ۹۶ میلیون دلار خبر داده و ابراز امیدواری کرد این طرح حداکثر تا چهار سال دیگر اجرایی شود.بنابر این گزارش شرکت "توکیو انجینیرینگ" از شرکتهای مطرح ژاپنی، نیز برای "انتقال زیرساختهای پیشرفته به ایران و تاسیس کارخانههای کود شیمیایی و اجرای طرحهای مهندسی پایه" در این کشور اعلام آمادگی کرده است.
ژاپن پیش از تشدید تحریمها علیه کشورمان از مهمترین خریداران نفت ایران محسوب میشد و پس از توافق هستهای و اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تلاش گستردهای برای افزایش واردات نفت خام و همکاریهای صنعتی و تجاری با تهران را آغاز کرده است.
به گزارش وبسایت "نیکی" شرکتهای ژاپنی امیدوارند که چالشهای اصلی آنها، از جمله محدودیت ارتباط بانکی و مالی و ممنوعیت استفاده از دلار در تجارت با ایران برطرف شود تا بتوانند با خیال راحتتری به گسترش همکاریهای دوجانبه بپردازند.
امکان استفاده از دلار
بر اساس تحریمهای یکجانبه آمریکا که به دلایل غیرهستهای علیه جمهوری اسلامی وضع شده استفاده از دلار در تجارت با ایران تا چند روز پیش ممکن نبود.دفتر کنترل دارائیهای وزارت خزانهداری آمریکا (OFAC) بهتازگی ممنوعیت استفاده از دلار در روابط تجاری با جمهوری اسلامی را به طور مشروط لغو کرده است.
بر اساس دستورالعمل جدید این وزارتخانه، تجارت با ایران بر پایهدلار مشروط به این که خارج از نظام بانکی آمریکا باقی بماند آزاد خواهد بود.
خبرگزاری رویترز به نقل از شماری از حقوقدانان و کارشناسان آمریکایی این اقدام کاخ سفید را دادن "نوعی تضمین" به موسسههایی دانست که پیش از این به خاطر نگرانی از پیامدهای نقض تحریمهای غیرهستهای، در همکاری با ایران محتاط بودهاند.
هم زمان، نخستین نشست کارگروه مشترک فناوری تهران و وین برای تدوین نقشه راه همکاریهای ۵ ساله میان دو کشور با حضور، علیمرتضی بیرنگ، معاون امور بینالملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و سفیر اتریش در ایران برگزار شد.
شعبه بانک اتریشی در تهران
به گزارش ایسنا، بیرنگ در این نشست گفت: «بر اساس نقشه راه ۵ ساله ایران و اتریش، قرار بر این شده که این دو کشور در حوزه محیط زیست، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای معدن با یکدیگر همکاری کنند؛ اما زمینه و پتانسیل همکاریهای بیشتر بین ایران و اتریش وجود دارد.»
فردریش اشتیفت، سفیر اتریش در این نشست از راهاندازی نخستین بانک اتریشی در ایران تا سال اینده خبر داد و تاکید کرد که از این طریق همکاریهای بانکی و مالی میان دو کشور افزایش خواهد یافت.هنوز درباره مشخصات بانک اتریشی که قرار است در ایران شعبه تاسیس کند اطلاعات دقیقی منتشر نشده است اما افزایش فعالیتبانکهای اروپایی در تهران میتواند گام مهمی در جهت تسهیل مناسبات مالی تهران با بانکهای معتبر جهان باشد.
ناظران معتقدند دستورالعمل جدید وزارت خزانهداری درباره رفع مشروط ممنوعیت استفاده از دلار در تجارت با ایران را میتوان چراغ سبز دولت آمریکا به بانکهای خارجی برای تعامل با تهران ارزیابی کرد.