وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در قالب یک توئیت، از هموار شدن مسیر توسعه اینترنت بسیار سریع خبر داد و نوشت: «با انجام مزایده، واگذاری فرکانسهای ۳۶۰۰ تا ۳۸۰۰ مگاهرتز بهعنوان یکی از مهمترین فرکانسهای توسعه 5G ، مسیر توسعه اینترنت بسیار سریع و بهروز ثابت و سیار با شتاب زیاد آغاز میشود و انشاءالله مردم و کسب و کارها به زودی از آن بهرهمند خواهند شد.»
وی البته در توئیت دیگری هم به مزایای 5G جدا از افزایش سرعت اینترنت اشاره کرد و نوشت: «از دوره معاونت وزارت ارتباطات (98-1400) توسعه 5G یکی از اولویتهای جدی کاریام بود و دکل به دکل پیگیر افتتاحشان بودم. نسل۵ فقط اینترنت موبایل یا سرعت بسیار بالا نیست. هم در کنار فیبر، توسعه سرویس ثابت است و هم زیستبوم جدیدی از کسب و کارهاست و هم خودروهای خودران و عمل جراحی از راه دور است».
هرچند وزیر به برندگان مزایده واگذاری باندهای فرکانسی توسعه 5G اشاره نکرد ولی درنهایت، «حمید فتاحی» رئیس رگولاتوری اعلام کرد: «بر اساس مصوبه ۲-۳۶۰ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، واگذاری بلوکهای فرکانسی ٣٨٠٠-٣۶٠٠ مگاهرتز در قالب دو بلوک ١٠٠ مگاهرتزی از طریق مزایده انجام شد. برندگان این مزایده، اپراتور سوم و مخابرات هستند و توسعه نسل پنجم ارتباطات (5G) برعهده این دو اپراتور خواهد بود.» فتاحی افزود: «اپراتورهای برنده مزایده موظفند به صورت تدریجی امکان دسترسی کاربران را به نسل پنجم ارتباطات سیار (5G) فراهم کنند.» البته کمی بعد نام اپراتور اول نیز در میان برندگان مزایده اعلام شد. اما این فناوری چه تأثیری بر اینترنت خواهد داشت و کاربران انتظار چه چیزی را داشته باشند؟
موفقیت پس از کش و قوس دوساله
داوود زارعیان، فعال حوزه فاوا نیز درباره تأثیر توسعه اینترنت نسل پنجم تلفن همراه بر وضعیت کلی اینترنت کشور، به «ایران» گفت: «شبکه 5G در بیشتر کشورهای دنیا درحال توسعه است تا بتوانند اینترنت سریعتر و با اختلال کمتر را در اختیار کاربران قرار دهند. این درحالی است که تعداد سایتهای 5G در کشور ما نسبت به دنیا بسیار کمتر است به گونهای که درحال حاضر از میان بیش از 50 هزار سایت موجود در کشور، کمتر از 4 هزار سایت به اینترنت 5G مربوط میشود که عدد بسیار کمی است.» وی افزود: «به هرحال موفقیت در توسعه 5G که تأثیری مستقیم بر کاهش اختلال و ارائه اینترنت باکیفیت و پایدار دارد، در گرو تحقق چند موضوع است. یکی از این موارد، واگذاری فرکانسهای مورد نیاز توسعه 5G است که این موضوع قطعاً میتواند در کنار تحقق سایر موارد، زمینهساز افزایش کیفیت و کاهش اختلال اینترنت همراه در کشور شود.» زارعیان گفت: «اینکه بعد از کش و قوسهای فراوان در دو سال گذشته، بالاخره تکلیف این فرکانسها مشخص شده، اتفاق مبارکی است چراکه برخی از مشکلات اپراتورها برای توسعه اینترنت پرسرعت کاهش مییابد.
اما نباید از این نکته غافل شد که در کنار فرکانسهای مورد نیاز، اپراتورها برای توسعه 5G نیازمند پوشش بالای فیبر نوری هستند که این امر، همکاری بیشتر شهرداریها را در شهرهای مختلف ایران میطلبد. همچنین اپراتورها نیاز به توسعه تجهیزات زیرساختی خود دارند که این امر نیز حمایت دولت را میطلبد.»
فیبر نوری، لازمه توسعه 5G
علی توسلی، دبیر کمیسیون اینترنت سازمان نصر هم در گفتوگو با «ایران»، واگذاری فرکانسهای مورد نیاز توسعه 5G به اپراتورها را زمینهساز افزایش کیفیت اینترنت همراه دانست و یادآور شد که این موضوع قطعاً مثبت خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه این موضوع آغازگر اتفاقاتی خوب در حوزه اینترنت همراه خواهد بود، گفت: «وزارت ارتباطات در کنار تلاشهایی که برای اینترنت همراه انجام میدهد، باید اینترنت ثابت را نیز مد نظر داشته باشد.» توسلی با تأکید بر این موضوع که پایه اینترنت 5G مرتبط با فیبر نوری است و این فناوری میتواند ارتباطی مناسب، پایدار و بدون محدودیت در انتقال فرکانس بین BTS ها ایجاد کند، گفت: «نمیتوان بدون توجه به توسعه فیبر نوری، انتظار اتفاق بزرگی در کاهش اختلال اینترنت داشت. واقعیت این است که در بیشتر کشورهای توسعه یافته جهان، بیش از 50 درصد کاربران از اینترنت ثابت مبتنی بر فیبر نوری و VDSL استفاده میکنند. این درحالی است که در ایران 10 درصد کاربران از اینترنت ثابت بهره میگیرند و بیشتر از اینترنت همراه استقبال میکنند که باید این وضعیت کاملاً معکوس شود.»
وی با اشاره به تلاشهای مناسب دولت در حوزه اینترنت همراه، خواستار توجه جدیتر به حوزه اینترنت ثابت شد و افزود: «طبق آمار، از سال 99 تاکنون، شاهد ریزش حدود یک میلیون و 200 هزار کاربر اینترنت ثابت بودهایم و در مقابل، بیش از 5 میلیون نفر به تعداد کاربران اینترنت همراه اضافه شده است.»
توسلی یادآور شد: «علاوه بر توسعه اینترنت 5G ، باید دولت به موضوع افزایش تعرفه منصفانه اینترنت هم وارد شود تا با سرمایهگذاری مناسب شرکتهای ارائه دهنده اینترنت، شاهد کاهش اختلال و افزایش کیفیت اینترنت باشیم.»
استقبال کسب و کارهای مجازی از 5G
رضا الفت نسب، رئیس اتحادیه کسب و کارهای مجازی هم با استقبال از تصمیم دولت برای واگذاری فرکانسهای مورد نیاز توسعه اینترنت 5G به «ایران» گفت: «از آنجا که فعالیت ما مشخصاً بر بستر فضای مجازی است و اینترنت از ارکان اصلی تحقق اهداف کسب و کارهای آنلاین محسوب میشود، ما از هر اقدامی که زمینهساز کاهش اختلال و افزایش کیفیت اینترنت شود، استقبال میکنیم.» وی افزود: «ما همیشه خواستار استفاده از تکنولوژیهای بهروز و نوین بودهایم که میتوانند در خدمت توسعه کسب و کارهای مجازی قرار گیرند و حالا هم معتقدیم توسعه اینترنت 5G میتواند بر روند رشد اقتصاد دیجیتال تأثیرگذار باشد.»
وی در پایان گفت: «امیدوارم توسعه اینترنت 5G سریعتر عملیاتی شود و با کاهش اختلال اینترنت، از ضرر و زیان خریدار و فروشنده در فضای کسب و کار آنلاین جلوگیری شود.»