یک کارشناس بانکی گفت: از صندوق توسعه ملی 110 میلیارد دلار برداشت شده و هیچ برنامهای برای بازگشت این منابع وجود ندارد و این وضعیت باعث شده که صندوقی که باید از نسل آینده حمایت کند با مشکل مواجه شود.
رضا محمدی در بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع و در میزگرد ناترازی پولی – مالی که در دانشگاه علم و صنعتد برگزار شد اظهار داشت: امروز با ناترازی مواجه نیستیم، بلکه با کمبود مواجهایم. ما در 5 یا 6 سال پیش با ناترازی روبهرو بودیم، اما اکنون با کمبود مواجه هستیم. عامل اصلی این کمبودها ناترازی یا کمبود پولی و مالی است که ریشه در سیاستها و تصمیمات قانونگذار، سیاستگذار و دولت دارد. دولت باید سیاستهای پولی را بهگونهای تنظیم کند که این کمبودها رفع شود.
تأثیر عدم تأمین مالی در دهه گذشته بر وضعیت امروز
معاون سرمایهگذاری و تأمین مالی صندوق توسعه ملی، داشت: عدم تأمین مالی در دهه گذشته موجب شده تا امروز با ناترازی پولی و مالی، ناترازی تجاری و ناترازی انرژی مواجه شویم. زیرا 88 درصد تأمین مالی ما توسط بانکها صورت میگیرد و تنها 12 درصد توسط سرمایهگذاری خارجی و دیگر منابع تأمین میشود. تسهیلات تکلیفی که بر عهده بانکها گذاشته شده، باعث شده تأمین مالی در سنوات گذشته صورت نگیرد. عدم تأمین مالی موجب عدم توسعه شده و عدم توسعه هم باعث ایجاد کمبود انرژی شده است.
مشکلات اصلی در کمبود پولی و مالی
محمدی ادامه داد: مشکل اصلی ما در کمبود پولی و مالی از سیاستگذار و دولت است. عدم استقلال بانک مرکزی و رفتار دستوری آن با بانکها باعث شده است که در چند سال اخیر با مشکل تأمین مالی مواجه شویم و این مشکل به سایر حوزههای اقتصادی گسترش یابد.
برداشتهای بیبرنامه از صندوق توسعه ملی
وی بیان داشت: این ناترازیها علت اصلیاش ناشی از سیاستگذاری غلط دولت و مجلس است. از بانکها برداشت میشود و از صندوق توسعه ملی هم 110 میلیارد دلار برداشت شده است. هیچ برنامهای برای بازگشت این منابع وجود ندارد و این وضعیت باعث شده که صندوقی که باید از نسل آینده حمایت کند، امروز با کمبود نقدینگی مواجه شود. زیرا دولتهای مختلف 110 میلیارد دلار از این منابع را برداشت کردهاند و این روند هم با سیاستهای فعلی ادامه دارد./ فارس