طبق اعلام معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت فرودگاهها محمد امیرانی درخصوص پروازهای بینالمللی شامل خارجی، حج و عتبات عالیات، ۳ میلیون و ۹۱۶ هزار و ۱۷۵ مسافر در سال ۱۴۰۳ جابهجا شدهاند.
امیرانی با بیان این که در سال ۱۴۰۳ اعزام و پذیرش مسافران داخلی و خارجی در فرودگاههای کشور با افزایش ۶ درصدی رکورد جدیدی ثبت کرد، گفت: در مجموع ۴۰ میلیون و ۷۵۰ هزار و ۷۶۵ مسافر در سال گذشته در فرودگاههای کشور جابه جا شدند.
از طرفی، نشست و برخاست پروازهای خارجی در کشور رو به افزایش است و آمار نشان میدهد تعداد پروازهای بینالمللی سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۲ در فرودگاههای کشور ۱۹ درصد و اعزام و پذیرش مسافران ۲۱ درصد افزایش داشته است.
بررسی پروازهای ورودی و خروجی فرودگاه امام نشان میدهد که ترکیه، امارات و عراق سهم بالایی از پروازهای بینالمللی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
هرچند لغو برخی مسیرهای پروازی که بیشتر شامل پروازهای اروپایی بوده، تعداد پروازهای بینالمللی را کاهش داده. اما مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی سعید چلندری میگوید: « در حال حاضر ۳۴ تا ۴۰ کشور مقاصد پروازی از فرودگاههای ایران هستند».
چلندری در اظهاراتی دیگر عنوان کرده بود که به ۳۱ کشور به صورت ثابت پرواز داریم و در مواقعی تعداد کشورها به ۴۰ هم میرسد.
آن گونه که سعید چلندری میگوید ۷ مسیر پروازی به ترکیه برقرار است و حدود ۲۰ پرواز روزانه به این کشور فقط از فرودگاه امام انجام میشود.
شرکتهای هوایی ماهان، ترکیش و ایرتور نیز بیشترین تعداد پروازهای خارجی را در کشور انجام میدهند.
او اضافه میکند که پرواز به گرجستان، ارمنستان، آذربایجان، تاجیکستان، عمان، کویت، قطر، چین، تایلند، عربستان، افغانستان و برخی دیگر، از جمله مسیرهای پروازی در فرودگاه امام خمینی هستند.
به گفته مدیرعامل شهر فرودگاهی امام، در روز حداقل ۱۶۰ و حداکثر ۳۴۰ پرواز در فرودگاه امام نشست و برخاست دارد، در نوروز روزانه ۲۸۰ پرواز و در اربعین ۳۴۰ پرواز در روز در این فرودگاه انجام شده است.
بر اساس آمار سازمان هواپیمایی کشوری که مربوط به سال ۱۴۰۲ است، در این سال ۲۷ ایرلاین خارجی و ۲۲ ایرلاین داخلی در کشور فعال بوده است.
با توجه به آن که صنعت هوانوردی با ۳.۵ تریلیون دلار درآمد، حدود ۴.۱٪ از تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان را تشکیل میدهد، توسعه زیرساختهای فرودگاهی به منظور افزایش پروازها نیز در دستور کار بخش حملونقل قرار دارد.
در همین راستا اخیراً قرارداد سرمایهگذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی با فرودگاه امام امضا شد که به گفته مدیرعامل این فرودگاه، قرارداد ۱۰ هزار میلیارد تومانی دیگر نیز در شرف انعقاد است.
همچنین جذب ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه دیگر نیز در حال پیگیری است. توسعه ترمینال یک و اجرای فاز دوم توسعه فرودگاه امام بخشی از برنامههای توسعه زیرساختهای فرودگاهی است.
ساخت مگا ترمینال بار، مجتمع تجاری و تولید، ۲ آشیانه هواپیما، ۲ پارکینگ طبقاتی و مجتمعهای خدمات رفاهی بخش دیگری از برنامههای توسعه فرودگاه است که سرمایه برای آن جذب شده است.
چندی پیش نیز رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) از تشکیل کمیته تسهیل سرمایهگذاری برای تولید در شهر فرودگاهی خبر داده بود و گفنته بود که با توجه به شعار سال ۱۴۰۴ مبنی بر «سرمایهگذاری برای تولید»، شهر فرودگاهی امام خمینی(ره)، تمام ظرفیتهای خود را در راستای توسعه صنعت هوانوردی و اقتصادی کشور از طریق تسهیل فرآیند سرمایهگذاری بهویژه برای موضوعات تولیدی به کار خواهد گرفت.