با وجود تعیین قیمت رسمی 130 هزارتومانی برای هرکیلو برنج طارم و هاشمی از سوی ستاد تنظیم بازار و اصرار مسئولان مبنی بر اینکه در بازار برنج اتفاق خاصی رخ نداده است که موجب افزایش قیمت برنج شود اما قیمت برنج ایرانی طی ماههای اخیر کاهشی نشده است. بهگفته فعالان حوزه برنج، برنج ایرانی حتی با یک نام نیز تنوع زیادی دارد و از همان ابتدا هم قیمتگذاری دستوری آن از سوی ستاد تنظیم بازار اشتباه بود و به مرحله اجرا نرسید و قیمتها مسیر خود را پیمود. در همین حال قیمت برنج خارجی نیز راه صعود را در پیش گرفت.
گزارش میدانی از بازار برنج حاکی از آن است که در حال حاضر هر کیلو برنج هاشمی که درجه یک عنوان میشود، با قیمتهای حدود ۲۵۰ هزار تومان بدون بستهبندی مشخص فروخته میشوند. برنج هاشمی در بستهبندیهای شرکتی نیز با قیمتهای هر کیلو ۱۶۰ تا ۲۵۰ هزار تومان به فروش میرسد. هر کیلو برنج هندی بدون بستهبندی نیز ۷۷ هزار تومان در بازار قیمت دارد. برخی از انواع بستهبندی این نوع برنج با قیمتی نزدیک ۱۰۰ هزار تومان هم به فروش میرسند.
در عین حال بهگفته برخی فعالان حوزه بازار، گران شدن برنج ایرانی، بازار تقلب در این حوزه را هم داغ کرده است.
حسین فرهادی، عضو هیأت مدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران در این مورد به همشهری گفت: وقتی قیمت برنج ایرانی تا این حد بالا میرود پای سودجویان نیز به بازار باز میشود.
وی ادامه داد: رقم برنج پاکستانی به لحاظ پخت و ظاهر شبیه برنج ایرانی است و همین موضوع موجب میشود که درصورت مخلوط کردن آن با برنج ایرانی مانند هاشمی و فجر، مصرفکنندگان متوجه این موضوع نشوند. سودجویان این برنج را در حجم بالا با قیمت مثلا ۸۰هزار تومان خریداری میکنند که خرید این حجم برنج، قیمت برنج پاکستانی را هم در بازار افزایش میدهد.
فرهادی گفت: سودجویان برنج پاکستانی را با برنج ایرانی در نسبتهای مختلف مخلوط کرده و با عرضه آن در کیسههای برنج ایرانی و فروش آن با قیمتی کمتر از برنجهای اصل ایرانی، سود زیادی به جیب میزنند که متأسفانه این نوع تخلف در حال حاضر زیادشده است.