بررسی پروازهای ورودی و خروجی فرودگاه امام نشان میدهد که ترکیه، امارات و عراق سهم بالایی از پروازهای بینالمللی ایران را به خود اختصاص دادهاند. هرچند لغو برخی مسیرهای پروازی که بیشتر شامل پروازهای اروپایی بوده، تعداد پروازهای بینالمللی را کاهش داده. اما مدیرعامل شهر فرودگاهی امام میگوید: « در حال حاضر 34 تا 40 کشور مقاصد پروازی از فرودگاههای ایران است.» و بهزودی پرواز به 3 کشور اروپایی نیز برقرار میشود.
آنگونه که سعید چلندری میگوید: «7 مسیر پروازی به ترکیه برقرار است و حدود 20 پرواز روزانه به این کشور فقط از فرودگاه امام انجام میشود. شرکتهای هوایی ماهان، ترکیش و ایرتور نیز بیشترین تعداد پروازهای خارجی را در کشور انجام میدهند.» او اضافه میکند: «پرواز به گرجستان، ارمنستان، آذربایجان، تاجیکستان، عمان، کویت، قطر، چین، تایلند، عربستان، افغانستان و... برخی دیگر از مسیرهای پروازی در فرودگاه امام است.»
در حال حاضر 9 فرودگاه در کشور بینالمللی است یعنی پروازهای خارجی در این فرودگاهها انجام میشود همچنین 29 فرودگاه مرز هوایی در کشور داریم.
نشست و برخاست پروازهای خارجی در کشور رو به افزایش است و آمار نشان میدهد تعداد پروازهای بینالمللی سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۲ در فرودگاههای کشور۱۹ درصد و اعزام و پذیرش مسافران ۲۱درصد افزایش داشته است. سعید چلندری، در گفتوگو با «ایران» میگوید: «به 31 کشور بهصورت ثابت پرواز داریم که در مواقعی تعداد کشورها به 40 میرسد.»
به گفته مدیرعامل شهر فرودگاهی امام، در روز حداقل 160 و حداکثر 340 پرواز در فرودگاه امام نشست و برخاست دارد، در نوروز روزانه 280 پرواز و در اربعین 340 پرواز در روز در این فرودگاه انجام شده است. وی افزود: «در نوروز مسیرهای پروازهای خارجی به 70 مسیر رسید. متوسط مسیرهای پروازها در ایام عادی 30 تا 80 پرواز است.»
مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی گفت: «در پروازهای خارجی 34 ایرلاین خارجی و 17 ایرلاین داخلی فعال هستند و در مجموع در سال گذشته 8 میلیون مسافر پروازهای خارجی در فرودگاه امام جابهجا شدهاند که این موضوع نشان میدهد در هوانوردی به جایگاه اصلی برمیگردیم.»
بر اساس آمار سازمان هواپیمایی کشوری که مربوط به سال 1402 است، در این سال 27 ایرلاین خارجی و 22 ایرلاین داخلی در کشور فعال بوده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر به دو کشور آلمان و اتریش پرواز انجام میشود از راهاندازی پرواز به 3 کشور اروپایی دیگر در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «شرکتهای هوایی در حال رایزنی برای برقراری پروازهای اروپایی هستند. البته قصد ما افزایش مسیرهای پروازی مختلف است که شامل کشورهای اروپایی نیز میشود.»
میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در فرودگاه امام
توسعه زیرساختهای فرودگاهی به منظور افزایش پروازها نیز در دستور کار بخش حملونقل قرار دارد و در همین راستا اخیراً قرارداد سرمایهگذاری 40 هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی با فرودگاه امام امضا شد که به گفته مدیرعامل این فرودگاه، قرارداد 10 هزار میلیارد تومانی دیگر نیز در شرف انعقاد است. همچنین جذب 150 هزار میلیارد تومان سرمایه دیگر نیز در حال پیگیری است. توسعه ترمینال یک و اجرای فاز دوم توسعه فرودگاه امام بخشی از برنامههای توسعه زیرساختهای فرودگاهی است.
ساخت مگا ترمینال بار، مجتمع تجاری و تولید، 2 آشیانه هواپیما، 2 پارکینگ طبقاتی و مجتمعهای خدمات رفاهی بخش دیگری از برنامههای توسعه فرودگاه است که سرمایه برای آن جذب شده است.