کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

رکوردزنی تازه بد مصرف‌ها


کد خبر : ۳۷۷۹۷پنجشنبه، ۸ تیر ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۹:۵۰۹۸۷ بازدید

ایرانی‌ها امسال تابستان حدود یک‌ماه زودتر نقطه اوج مصرف برق را تجربه کردند. حالا نه‌تنها نقطه اوج مصرف برق از اواسط مرداد به اوایل تیرماه ...
رکوردزنی تازه بد مصرف‌هارکوردزنی تازه بد مصرف‌ها

شهروند| ایرانی‌ها امسال تابستان حدود یک‌ماه زودتر نقطه اوج مصرف برق را تجربه کردند. حالا نه‌تنها نقطه اوج مصرف برق از اواسط مرداد به اوایل تیرماه پیشروی کرده است بلکه بنابر اعلام وزارت نیرو میزان مصرف هم نسبت به پیک مصرف‌ سال گذشته، رشد ٩,٣‌درصدی نسبت به ‌سال گذشته را تجربه کرده است. عددی که آرش کردی مدیرعامل توانیر آن را نگران‌کننده می‌داند و می‌گوید؛ ذخیره ٤٩‌ هزار و ٧٠٠ مگاواتی برق تولیدشده گرچه می‌تواند مطلوب تلقی شود اما این رقم با توجه به میزان مصرف مردم، رقم زیر استاندارد به شمار می‌آید. حالا کافی است میزان مصرف برق به بیشتر از ٥٠‌هزار مگاوات برسد که شبکه برق به وضع اضطراری و حتی خاموشی برسد. رخدادی که می‌تواند زیان سنگینی به تجهیزات برق کشور و شبکه برق‌رسانی وارد کند.

رکوردزنی مداوم مصرف برق ایرانی‌ها در شرایطی رخ می‌دهد که براساس اعلام آژانس جهانی اطلاعات انرژی میانگین مصرف برق خانگی در ایران ٢٩٠٠کیلو وات ساعت است. درحالی‌ که متوسط مصرف جهانی برق زیر ١٠٠٠ کیلو وات ساعت است. به این ترتیب، ایرانی‌ها حدود ٣برابر مردم جهان برق مصرف می‌کنند. معادل‌سازی دیگری که کارشناسان برای میزان مصرف برق در ایران ارایه داده‌اند، حاکی از آن است که کشور ٨٠‌میلیون نفری ایران تقریبا معادل ٢٠٠‌میلیون نفر برق مصرف می‌کند.

مسعود سرپاک مشاور مدیرعامل برق منطقه‌ای تهران به «شهروند» می‌گوید: بهتر است بگوییم ایرانی‌ها بدمصرف هستند و البته طبیعی است که با قیمت بسیار نازل برق در ایران مشترکان تلاشی برای اصلاح الگوی مصرف خود انجام ندهند.

براساس گفته سرپاک قیمت برق در ایران زیر ٣٠‌ درصد میانگین قیمت جهانی است و همین موضوع موجب شده است که رکوردزنی مصرف برق در کشور تا جایی پیش برود که شبکه برق کشور را با تهدید خاموشی مواجه کند.

مصرف برق نگران‌کننده شده است

آرش کردی مدیرعامل توانیر میزان مصرف برق در تابستان امسال را نگران‌کننده دانست و به فارس گفت: مصرف برق در کشور به نسبت پارسال در زمان پیک ٩,٣‌درصد و از ابتدای ‌سال تاکنون ٨.٦‌درصد رشد داشته است. این درحالی است که پیک مصرف برق دربسیاری از مناطق جنوبی کشور مثل سیستان‌وبلوچستان، کرمان و خوزستان و در اواسط تابستان رخ می‌داد و درحال حاضر انتظار داریم که این اتفاق بیفتد، اما نکته اساسی این است که در بهار امسال از اعداد و ارقام مصرف برق تابستان پارسال در استان‌های جنوبی عبور کردیم و این وضع هشدار است.

او تأکید کرد: درحال حاضر تولید برق در کشور مشکل خاصی ندارد و ٤٩‌هزارو٧٠٠ مگاوات را می‌توانیم تأمین کنیم، اما نگرانی ما از روند افزایشی مصرف برق است که اگر در تابستان و مطابق آن الگویی که در‌سال گذشته داشتیم، افزایش مصرف داشته باشیم، یک مقدار نگران‌کننده است و باید مدیریت مصرف را بیشتر اعمال کنیم و به همین دلیل از دولت خواسته‌ایم که ادارات و نهادهای دولتی را به ۱۰‌درصد صرفه‌جویی و مدیریت مصرف برق موظف کند.

مدیرعامل توانیر در پاسخ به این سوال که مردم به چه میزان باید صرفه‌جویی کنند که از پیک تابستان بدون خاموشی عبور کنیم، گفت: انتظار ما از مردم برای صرفه‌جویی برق بیش از ١٠‌درصد تا ١٥‌درصد نیست و چیزی است که در دسترس است.

او توضیح داد: تقاضاهای ما تقاضای پیچیده‌ و سختی نیست، بنابراین از مردم درخواست داریم که از ساعت ١١ ظهر تا ساعت ١٦ از وسایل غیرضروری استفاده نکنند و دمای مصرف کولر را روی ٢٤ درجه تنظیم کنند.

«بدمصرف» هستیم

ایرانی‌ها یکی از اسراف‌کارترین مصرف‌کنندگان جهان هستند. براساس اعلام آژانس جهانی اطلاعات انرژی مردم ایران حدود ٣برابر مردم جهان برق مصرف می‌کنند. این موضوع در شرایطی رخ می‌دهد که بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد اگر تنها ١٠‌درصد صرفه‌جویی در برق مصرفی خانوارها داشته باشیم، می‌توانیم از محل صرفه‌جویی‌ها ٦ نیروگاه ٨٠٠مگاواتی در‌سال راه‌اندازی کنیم و چنانچه هر خانوار ایرانی ١٠‌درصد در مصرف برق خانگی صرفه‌جویی کند، دولت سالانه ٥٠٠‌میلیون دلار بیشتر نفت و گاز صادر می‌کند اما مصرف بالای برق در کشور باعث شده است که ایران نوزدهمین مصرف‌کننده برق در جهان باشد و با مصرف بیش از ١٤٥‌میلیارد کیلووات برق در زمره ٢٥ کشور پرمصرف برق جهان قرار گیرد.

مسعود سرپاک مشاور مدیرعامل برق منطقه‌ای تهران مصرف‌کنندگان ایرانی را «بدمصرف» توصیف می‌کند و به «شهروند» می‌گوید: الگوهای درست مصرف انرژی در سبک زندگی ایرانی‌ها نهادینه نشده است. به‌عنوان مثال، کمتر ایرانی عایق‌کاری ساختمان محل زندگی خود را جدی می‌گیرد و به همین دلیل سهم بالایی از هدررفت انرژی به همین دلیل رخ می‌دهد. از سوی دیگر، مصرف‌کنندگان ایرانی کمتر به «روشنایی نقطه‌ای» توجه می‌کنند و به‌عنوان مثال اگر نیاز به کتاب خواندن داشته باشند، تمام فضا را روشن می‌کنند؛ این درحالی است که با روشن‌کردن بخشی از فضای کتابخانه یا چراغ مطالعه می‌توان این احتیاج را برطرف کرد.

وی ادامه می‌دهد: مثال دیگر این است که دمای استاندارد و مطلوب را رعایت نمی‌کنیم. در زمستان فضای خانه را بیش از اندازه گرم می‌کنیم یا در تابستان دما را بیش از اندازه استاندارد کاهش می‌دهیم و... تمام این موارد باعث می‌شود که میزان مصرف برق در ایران اسراف‌کارانه رشد کند.

مصرف برق از دهه ٤٠ تاکنون ٦ برابر شده است

«رشد سالانه مصرف برق روندی غیرطبیعی نیست» این نکته‌ای است که سرپاک کارشناس انرژی به آن اشاره می‌کند و به «شهروند» توضیح می‌دهد: گسترش تعداد وسایل برقی و پیشرفت فناوری مصرف برق را خواه ناخواه بالا می‌برد. به‌عنوان مثال در دهه٤٠ شمسی، تنها چهار وسیله برقی پرمصرف عمده انرژی خانه‌ها را استفاده می‌کردند. «لامپ»، «اتو»، «وسایل خنک‌کننده مانند پنکه» و «رادیوهای پرمصرفی موسوم به رادیو لامپی» عمده این وسایل بودند، این درحالی است که شمار وسایل برقی روز به روز درحال گسترش است. او ادامه می‌دهد: در گذشته یک کنتور ٥ آمپری جوابگوی یک خانه بزرگ با متراژ حدود ٣٠٠ مترمربع بود اما درحال حاضر برای خانه‌های حدود ٦٠ مترمربعی کنتور تک‌فاز ٣٢ آمپری نصب می‌شود. بنابراین مصرف برق نسبت به چند دهه قبل بیشتر از ٦ برابر شده و نمی‌توان کاهش مصرف برق را با کاهش رفاه خانوار تأمین کرد. وی تأکید می‌کند: برای کاهش مصرف برق در ایران مهمترین  راهکار، منطقی‌کردن و معقول‌کردن قیمت حامل‌های انرژی است تا مردم به صورت خودجوش به اصلاح الگوهای مصرف‌شان روی بیاورند.

فروش برق با زیاندهی

بنا به اعلام وزارت نیرو درحال حاضر میانگین قیمت فروش برق به مشترکان ایرانی تنها ٥٠ تا ٦٠ تومان به ازای هرکیلووات ساعت است، این درحالی است که گاهی هزینه تولید برق در برخی نیروگاه‌ها به ٣٠٠ تومان برای هرکیلووات ساعت برق می‌رسد. بنابراین واقعی‌نبودن قیمت فروش برق در ایران باعث شده است سرمایه‌گذاری در این صنعت توجیه اقتصادی کافی نداشته باشد.

از این گذشته، شبکه برق فرسوده یکی دیگر از علل کاهش راندمان و افزایش هزینه تولید برق در ایران است. در این میان قدمت شبکه برق تهران گاهی به ٦٠ تا ٧٠‌سال گذشته هم می‌رسد که نوسازی و بهسازی این تجهیزات در شرایط واقعی نبودن قیمت‌ها به دوش اعتبارات دولتی افتاده است. اعتباراتی که هرگز به صورت کامل و کافی تأمین نشده و «کمبود بودجه» پاشنه آشیل بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای کشور بوده است. سرپاک به «شهروند» می‌گوید: برای حل چالش صنعت برق ایران نیاز به هماهنگی کامل ٣ قوه‌مقننه، مجریه و قضائیه است. قوه‌مقننه باید قوانینی در راستای توسعه این صنعت وضع کند. قوانینی که گاه دستخوش وعده‌های پوپولیستی برخی نمایندگان مجلس قرار می‌گیرد. وعده‌هایی مانند ارزان نگه‌داشتن قیمت برق، قوه‌مجریه باید با تقویت بدنه کارشناسی بهترین راهکارها را در این صنعت اجرایی کند و قوه‌قضائیه پشتیبان و ضامن اجرایی‌شدن قوانین باشد. به گفته کارشناسان، هماهنگی این سه قوه در صنعت برق کمتر اتفاق افتاده و همین موضوع در کنار فرهنگ نادرست مصرف‌کنندگان ایرانی، صنعت برق کشور را در وضع نه‌چندان مطلوبی قرار داده است. صنعتی که حالا می‌رود تا زمینگیر شدن تولید غیراقتصادی و مصرف بی‌رویه و حواشی سرمایه‌گذاری در ایران شود.



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها