کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

رمزگشایی از نوسان نرخ ارز در روزهای اخیر


کد خبر : ۱۷۰۶۹چهارشنبه، ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۶:۳۱۳۴۵۷ بازدید

طی روزهای اخیر قیمت‌ها در بازار ارز و به تبع آن در بازار طلا روند صعودی به خود گرفته است. با وجود اینکه در دو سال اخیر دامنه نوسان نرخ ارز به ...
رمزگشایی از نوسان نرخ ارز در روزهای اخیررمزگشایی از نوسان نرخ ارز در روزهای اخیر

طی روزهای اخیر قیمت‌ها در بازار ارز و به تبع آن در بازار طلا روند صعودی به خود گرفته است. با وجود اینکه در دو سال اخیر دامنه نوسان نرخ ارز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما چند عامل دست به دست هم داده تا در حدود یک هفته اخیر قیمت‌ها در این بازار نوسان بیشتری را تجربه کند، به طوری که روزگذشته نرخ دلار خود به بالای 3500 تومان رسید. براساس نرخ‌های اعلامی از سوی سامانه «سنا» که میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارز در بازار آزاد را نشان می‌دهد، روزگذشته از ساعت 8 تا 9 صبح نرخ دلار در بالاترین رقم خود یعنی سه هزار و 536 تومان قرار داشت. در همین ساعت نرخ یورو نیز به سه هزار و 856 تومان رسید و درهم امارات هم 966 تومان شد.

اما در ادامه روز بتدریج از قیمت‌ها در بازار آزاد و صرافی‌ها کاسته شد به گونه‌ای که در میانه روز قیمت دلار به محدوده 3500 تومان نزدیک شد. براین اساس قیمت میانگین ارزهای پرتقاضا در بازار آزاد در روزگذشته یعنی ساعت 8 تا 13 نرخ دلار سه هزار و 523 تومان، یورو سه هزار و 856 تومان و درهم 959 تومان اعلام شد.  هرچند براساس روال ماه‌های اخیر نرخ ارز پس از یک نوسان صعودی در ابتدای فعالیت بازار، در زمان بسته شدن بازار کاهش محسوسی را تجربه می‌کند، ولی همانگونه که اشاره شد، در روزهای اخیر برنوسان قیمت‌ها در بازار آزاد ارز افزوده شده است اما اینکه چه عواملی باعث بروز این نوسان و صعودی شدن قیمت‌ها در بازار آزاد شده است، نظرات مختلفی وجود دارد. این درحالی است که درافزایش نرخ ارز در این روزها رد پای توافق اولیه بانک‌های دولتی و خصوصی برای کاهش نرخ سود سپرده‌های یکساله که قرار بود به 18 درصد برسد، دیده می‌شود.  برهمین اساس برخی از فعالان معتقدند تغییر موضع بانک‌ها درخصوص کاهش نرخ سود سپرده و باقی ماندن نرخ‌های سابق باعث شد نشانه‌های کاهش در بازار ارز نمایان شود. با وجود این کارشناسان دلایل دیگری نیز برای نوسان قیمت‌ها در بازار ارز مطرح می‌کنند که کاهش درآمدهای ارزی دولت از جمله این عوامل است.

تأثیرکاهش قیمت نفت و مواد معدنی بر ارز

دراین باره بهاء‌الدین حسینی هاشمی کارشناس بانکی و مدیرعامل پیشین بانک صادرات در گفت‌و‌گو با «ایران» معتقد است که مهمترین عاملی که در بازار ارز تأثیرداشته کاهش شدید قیمت نفت، پتروشیمی و همچنین مواد معدنی مانند سنگ آهن و مس بوده که طی ماه‌های اخیر قیمت جهانی آنها به نصف کاهش یافته است.  وی ادامه داد: زمانی که قیمت این اقلام به این شدت کاهش می‌یابد طبیعی است که بر درآمدهای ارزی دولت به عنوان بزرگترین عرضه‌کننده ارز در بازار تأثیر بگذارد.

وی اضافه کرد: همواره میان ارزش ریال و دلار یک نوع عدم تعادل وجود دارد که وارد شدن برخی از محرک‌ها می‌تواند این عدم تعادل را بیشترکند. برهمین اساس تصمیم اولیه مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی برای کاهش نرخ سود سپرده‌های یک ساله در بازار ارز به عنوان یک محرک عمل کرد.  حسینی هاشمی تأکید کرد: بدین ترتیب کاهش نرخ سود بانکی به عنوان یک عامل اصلی در افزایش نرخ ارز مطرح نیست بلکه در قالب یک محرک عمل کرده و موجب تسریع در افزایش قیمت‌ها شده است. به طور معمول سرمایه‌گذاران به دنبال محل و بازاری هستند که بالاترین سود ممکن را کسب کنند. بنابراین اگر سپرده‌گذاری در بانک سود بیشتری داشته باشد به سمت بانک هدایت می‌شوند و در غیراین صورت سایر بازارها را که برای سرمایه‌گذاری مناسب است هدف می‌گیرند. البته با توجه به اینکه کاهش نرخ سود بانکی بسرعت از سوی بانک‌ها منتفی اعلام شد، سرمایه‌گذاران برای خروج از بانک یا ماندن در آن تصمیم‌گیری نکرده بودند. برهمین اساس تأثیر نرخ سود بانکی در بازار ارز به طور عمده روانی بود.
تأثیرنرخ سود بانکی بر بازار ارز

درهمین زمینه رامین مطلوب یکی از فعالان بازار ارز نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» معتقد است، طی روزهای اخیرچند عامل باعث بالارفتن قیمت‌ها شده است. به گفته وی انتشار خبرکاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی دریک مقطع کوتاه در بازار ارز تأثیرگذار بود و باعث افزایش نسبی تقاضا شد. وی توضیح داد: طی سال‌های اخیر و باتوجه به کاهش نوسان در بازار ارز و طلا عمده سرمایه‌های خرد راهی بانک‌ها شده است، اما وقتی صحبت از کاهش نرخ سود به میان آمد تأثیر روانی آن بر بازار ارز نمایان شد.  البته همانگونه که اشاره شد بازار ارز مانند گذشته امکان کسب سود و نوسان‌گیری را به دلالان و برخی از خریداران نمی‌دهد ولی عده‌ای برای اینکه ارزش سرمایه خود را حفظ کنند به خرید ارز و طلا روی می‌آورند.

وی با اشاره به کاهش عرضه ارز به عنوان یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت در بازار گفت: طی هفته‌های اخیر میزان عرضه ارز از سوی برخی صرافی‌های بانک‌ها کاهش یافته است به طوری که یکی از صرافی بانک‌ها که پیش از این به هرصراف مجاز روزانه تا سقف 100 هزار دلار ارز ارائه می‌کرد طی روزهای اخیر این سقف را به 50 هزار دلار کاهش داده است.مطلوب در پایان تأکید کرد: با وجود عواملی که از آنها یاد شد به نظر می‌رسد که عمده دلایل افزایش نرخ ارز در بازار آزاد جنبه روانی داشته است، چراکه در معاملات ارز تغییر محسوسی دیده نمی‌شود.

لنگر ارز بر طلا

درحالی که قیمت جهانی طلا به عنوان یکی از مهمترین دلایل افت و خیز طلای داخلی در هفته‌های اخیر کاهشی بوده است، اما بررسی قیمت‌ها در این بازار نشان می‌دهد که نرخ انواع سکه و همچنین طلای 18 عیار افزایش داشته است. کشتی آرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر در این زمینه به «ایران» گفت: مهمترین علت افزایش قیمت طلا در بازار داخلی رشد نرخ ارز است.  وی افزود: همانگونه که هفته گذشته پیش‌بینی شده بود اونس طلای جهانی در هفته اخیر بین یک تا دو دلار نوسان داشته است ولی افزایش قیمت ارز بخصوص دلار قیمت طلا را بالا کشید. به گفته وی در یک هفته گذشته قیمت سکه تمام بهار آزادی بین 8 تا 12 هزار تومان افزایش داشته است. این درحالی است که بازار طلا تقریباً با رکود مواجه است و داد و ستد چندانی در آن انجام نمی‌شود. کشتی‌آرای ادامه داد: قیمت طلای جهانی در سه هفته گذشته کاهشی بوده و هم‌اکنون به حداقل خود رسیده است.  رئیس اتحادیه طلا و جواهر همچنین درپاسخ به سؤالی درباره تأثیرکاهش نرخ سود سپرده بانکی در بازار ارز و طلا گفت: به نظر نمی‌رسد کاهش 2 درصدی نرخ سود سپرده(درصورت عملیاتی شدن) انگیزه زیادی برای ورود سرمایه‌گذاران به بازارهای ارز و طلا ایجاد کند، چراکه همچنان بازار پول از سایر بازارها برای سرمایه‌گذاری جذاب‌تر است.



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها