1 کشتی حامل غلات اوکراین، بندر اودسا را ترک کرد

دوشنبه، ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۶:۲۳
کدخبر:۹۸۶۰۶

دولت ترکیه، میانجی میان روسیه و اوکراین برای از سرگیری صادرات غله از بنادر دریای سیاه روز دوشنبه اعلام کرد که نخستین کشتی حامل غلات اوکراین بندر اودسا در دریای سیاه را به مقصد طرابلس لبنان ترک کرده است. سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای از این خبر به گرمی استقبال کرد. 

وزارت دفاع ترکیه، کشور میانجی و ناظر بر اجرای موافقت صدور غلات اوکراین از دریای سیاه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «کشتی رازونی قرار است طبق برنامه دوم اوت (فردا) به استانبول برسد و پس از بازرسی‌های لازم، مسیر خود را به سوی لبنان ادامه دهد.»

این خبر در حالی منتشر می‌شود که ‌کی‌یف، روسیه را به سرقت و صادرات غلات اوکراین متهم می‌کند. بر مبنای همین اتهام، هفته گذشته دادگاهی در لبنان یک کشتی روسی حامل غلات به مقصد سوریه را توقیف کرد.

روسیه و اوکراین جمعه دو هفته پیش در استانبول با میانجیگری دولت ترکیه و سازمان ملل متحد برای از سرگیری صدور غلات از بنادر جنوبی اوکراین در دریای سیاه موافقت کردند. با وجود استقبال محتاطانه همپیمانان کی‌یف از این توافق، اتحادیه اروپا، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا هفته پیش و پس از بمباران اودسا، حسن نیت روسیه برای بازگشایی عملی این آبراه استراتژیک را زیر سوال بردند. روسیه می‌گوید اهداف نظامی را در این بندر هدف قرار داده است. 

روسیه حدود یک هفته پیش از آغاز رسمی حمله نظامی، با اعزام ناوگان نظامی به دریای سیاه، ارتباط دریایی میان اوکراین و آب‌های بین‌المللی را قطع کرد. ارتش اوکراین هم با مین‌گذاری گسترده آب‌های ساحلی، امکان تردد شناورها در همین دریا را عملا از بین برده است. دولت ترکیه در زمان امضای توافق برای مین‌روبی دریای سیاه اعلام آمادگی کرد. 

روسیه و اوکراین از دهه ۳۰ قرن بیستم و در پی توسعه صنایع کشاورزی به دو صادرکننده عمده غلات جهان تبدیل شدند. از زمان آغاز جنگ در ۲۴ فوریه و کاهش شدید صادرات محصولات این دو کشور، بهای غلات، آرد، نان و روغن نباتی در سراسر جهان به شدت افزایش یافته است. سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا پیشتر نسبت به بروز بحران غذایی و انسانی در آفریقا و همچنین موج جدید مهاجرت از این قاره به سوی اروپا در صورت ادامه این وضع هشدار داده بودند.