مجلس کلیات طرح بانکداری اسلامی را تصویب کرد

چهارشنبه، ۲۷ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۳:۵۳
کدخبر:۶۷۳۹۸

آرمان‌ملی: روز گذشته کلیات طرح بانکداری اسلامی در جلسه علنی مجلس به تصویب نمایندگان رسیده است. رئیس کل بانک مرکزی در مخالفت با این طرح، به دلیل ایجاد تغییرات در ساختار بانک مرکزی در شرایط خاص کنونی خواستار رد این طرح از سوی نمایندگان شده بود. عبدالناصر همتی در این جلسه اظهار کرد: اکنون در شرایط بسیار سنگین تحریم هستیم؛ بانک مرکزی عمود خیمه بوده و فشار زیادی را تحمل می‌کند و معلوم نیست تا چه زمانی این شرایط وجود دارد. او افزود: ما برای مقابله با تحریم و خنثی‌کردن تلاش‌های دشمنان به آرامش خاطر نیاز داریم؛ در این شرایط، واردکردن این شوک به ساختار بانک مرکزی و تغییر کلی آن به صلاح کشور نیست.

گفته مي‌شود طرح بانکداري اسلامي، با ايجاد تغيير در ساختار اصلي بانک مرکزي به دنبال استقلال بيشتر اين بانک از دولت و مصونيت آن از تغيير و تحولات سياسي است. مهرداد بائوج‌لاهوتي، نماينده موافق ابراز کرد: استقلال بانک مرکزي بسيار مهم است و از طريق اين طرح به دنبال آن هستيم که اين مساله را حل‌وفصل کنيم. با اين حال بانک مرکزي به‌رغم محسنات کلي اين طرح، با تصويب آن در شرايط کنوني مخالف است. رئيس کل اين بانک خطاب به نمايندگان با تاکيد بر اينکه بانک مرکزي قاعدتا بايد طرفدار بخش‌هاي عمومي اين طرح باشد اما تغيير کلي ساختار بانک مرکزي در دوره تحريم‌ها را به صلاح ندانسته است. از سوي ديگر به نظر مي‌رسد نمايندگان مجلس در جلسات تخصصي نيز نتوانسته‌اند کارشناسان بانک مرکزي را اقناع کنند. با اين حال، نمايندگان با 132 راي موافق، 44 راي مخالف و شش راي ممتنع از مجموع 201 نماينده حاضر در مجلس کليات اين طرح را به‌رغم عدم آمادگي بانک مرکزي به تصويب رساندند.

کارشناسان اقناع نشده‌اند

رئيس کل بانک مرکزي در جلسه علني روز گذشته مجلس اظهار کرد: من هنوز نتوانسته‌ام در مورد بندهاي طرح بانکداري اسلامي قانع شوم! همتي افزود: مگر مي‌شود در 205 ماده، کل سيستم بانک مرکزي آورده شود و همه را جديد کرد؟ آن هم بدون آنکه دولت در آن نظري دهد و کارشناسان بانک مرکزي اقناع شوند. او تصريح کرد: استقلال بانک مرکزي به اين نيست که با دولت همکاري نداشته باشد؛ بلکه به معناي آن است که بانک مرکزي با نظرات کارشناسي خود تصميم‌گيري کند. همتي ابراز کرد: در يک سال‌و‌نيم گذشته که مسئول بانک مرکزي بودم، اگر تصميم‌هاي کارشناسي نبود و دستوري عمل مي‌کرديم اکنون اين ثبات در وضعيت ارزي و پولي کشور حاکم نبود! او در ادامه درخواست کرد: در اين شرايط مهم چنين دغدغه‌هايي را به ما وارد نکنيد! بدانيد که با اين اصلاح و به‌هم ريختن ساختار بانک مرکزي، حداقل دو سال طول مي‌کشد بانک مرکزي ثبات پيدا کند؛ اکنون بانک مرکزي تحت تحريم تروريستي دولت آمريکاست و شما در اين شرايط مي‌خواهيد کل ساختار را به‌گونه‌اي عوض کنيد که کارشناسان بانک مرکزي نسبت به آن اقناع نشده‌اند.

نظرات مخالفان و موافقان طرح

جمعي از نمايندگان نيز در مخالفت و موافقت با اين طرح سخن گفتند. از ميان مخالفان اين طرح، محمدرضا صباغيان گفت: بانک‌ها داراي سرمايه‌هاي زياد و ساختمان‌هاي مجلل هستند؛ اما با وجود اين، افراد زيادي را بدهکار خود کرده‌اند که رفع اين موارد بايد در طرح بانکداري اسلامي لحاظ مي‌شد. عليرضا سليمي نيز اظهار کرد: طرح بانکداري اسلامي مواد بسيار دارد و سوال بنده اين است که آيا ما مي توانيم تک تک اين مواد را با دقت و وسواس مورد بررسي قرار دهيم؟ در ادامه نادر قاضي‌پور نيز تصريح کرد: در طرح بانکداري اسلامي دو طرح و يک لايحه ادغام شده است؛ در حالي‌که بايد هر طرح به صورت جداگانه مورد بررسي قرار گيرد. اما از ميان موافقان، سيدناصر موسوي‌لارگاني نيز بيان کرد: به دنبال آن هستيم که دغدغه‌هاي مردم در مورد امور بانکي به‌ويژه دريافت سود مرکب را برطرف کنيم که در بررسي اين طرح مورد توجه قرار مي‌گيرد. محمدحسين فرهنگي نيز اظهار کرد: سود مرکب و برخي ديگر از مسائل اين چنيني در قوانين قبلي مغفول مانده که در اين طرح مورد توجه قرار گرفته است.