آمریکا با پیش‌نویس توافق موافقت کرد؟

چهارشنبه، ۱۳ آبان ۱۴۰۵ - ۰۸:۱۳:۱۳
کدخبر:۱۴۹۵۲۶

در حالی که تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به توافق میان ایران و آمریکا ادامه دارد، یک گزارش رسانه‌ای از موافقت واشنگتن با پیش‌نویس جدید توافق خبر داده است. با این حال، مقام‌های ایرانی تأکید دارند که اختلافات اساسی همچنان پابرجاست و هنوز نمی‌توان از نزدیک بودن توافق نهایی سخن گفت.

به گزارش ایران‌جیب، تحولات تازه در روابط تهران و واشنگتن از ادامه مذاکرات غیرمستقیم و تلاش میانجی‌ها برای کاهش تنش حکایت دارد. قطر همچنان نقش فعالی در انتقال پیام‌ها و نزدیک کردن دیدگاه‌های دو کشور ایفا می‌کند، اما همزمان تحرکات نظامی در منطقه خلیج فارس ادامه دارد.

ادعای موافقت آمریکا با پیش‌نویس توافق

بر اساس گزارش منتشرشده به نقل از منابع نزدیک به تیم میانجی‌گری، آمریکا با پیش‌نویس جدید توافق پیشنهادی موافقت کرده است.

با این حال، این ادعا هنوز به معنای پذیرش توافق از سوی ایران یا دستیابی دو کشور به تفاهم نهایی نیست.

مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که پاسخ‌های واشنگتن به مطالبات تهران کافی نبوده و آمریکا باید به شروط اعلام‌شده ایران پاسخی روشن و کامل ارائه کند.

همچنین یک مقام ارشد ایرانی در گفت‌وگویی که روز 3 نوامبر منتشر شد، تأکید کرده است که تهران و واشنگتن همچنان تا دستیابی به توافق برای پایان جنگ فاصله قابل توجهی دارند.

ترامپ و ونس از پیشرفت مذاکرات می‌گویند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در اظهارات اخیر خود مدعی شده است که ایران خواهان دستیابی سریع به توافق است و مذاکرات در مسیر پیشرفت قرار دارد.

ترامپ همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال حمله نظامی به ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، پاسخ منفی داده است.

از سوی دیگر، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، از انجام چند گفت‌وگوی مثبت با طرف ایرانی خبر داده و اعلام کرده است که واشنگتن به تلاش برای دستیابی به نتیجه ادامه خواهد داد.

ادامه تنش‌های نظامی در خلیج فارس

همزمان با انتشار پیام‌های دیپلماتیک، گزارش‌هایی از حملات محدود آمریکا به مواضعی در جزیره قشم منتشر شده است.

مقام‌های آمریکایی این اقدامات را دفاعی توصیف کرده و مدعی شده‌اند که هدف آن‌ها آغاز دور تازه‌ای از عملیات گسترده نظامی نبوده است.

در مقابل، سپاه پاسداران از سرنگونی یک پهپاد آمریکایی MQ-9 و 2 پهپاد دیگر در نزدیکی تنگه هرمز خبر داده است.

این تحولات نشان می‌دهد که با وجود ادامه تماس‌های دیپلماتیک، تنش‌های نظامی همچنان یکی از موانع اصلی دستیابی به توافق محسوب می‌شود.

نقش کشورهای منطقه در جلوگیری از گسترش جنگ

در کنار قطر، کشورهای عربستان سعودی، ترکیه، پاکستان و چین نیز برای کاهش تنش و جلوگیری از گسترش درگیری‌ها تلاش می‌کنند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، نیز از ادامه رایزنی‌ها با عربستان درباره ایجاد ترتیبات امنیتی منطقه‌ای بدون حضور نظامی قدرت‌های خارجی خبر داده است.

اهمیت این مذاکرات تنها به روابط تهران و واشنگتن محدود نیست، زیرا هرگونه تشدید تنش در تنگه هرمز می‌تواند بر صادرات نفت، تجارت دریایی و بازارهای جهانی انرژی تأثیر بگذارد.

توافق نزدیک است یا جنگ ادامه پیدا می‌کند؟

با وجود انتشار گزارش‌هایی درباره موافقت آمریکا با پیش‌نویس توافق، هنوز نشانه قطعی از برطرف شدن اختلافات اصلی میان دو کشور وجود ندارد.

از یک‌سو، واشنگتن از پیشرفت مذاکرات سخن می‌گوید و از سوی دیگر، تهران بر ضرورت پاسخ‌گویی کامل به مطالبات خود، رفع تهدیدهای نظامی و دستیابی به تضمین‌های معتبر تأکید دارد.

در نتیجه، وضعیت کنونی را می‌توان مرحله‌ای از ادامه دیپلماسی در کنار حفظ آمادگی نظامی توصیف کرد؛ شرایطی که در آن سرنوشت توافق همچنان نامشخص است و هیچ‌یک از طرفین دستیابی به توافق نهایی را تأیید نکرده‌اند.