خرابکاری در کابل‌های زیر دریا

جمعه، ۹ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۲:۵۶
کدخبر:۱۲۷۴۳۹

رهبران کشورهای حاشیه دریای بالتیک پس از قطع کابل‌های مخابراتی زیر دریا، گردهم آمدند. این در حالی است که همچنان یک کشتی چینی در نزدیکی محل خرابکاری لنگر انداخته است.

اولف کریسترشون، نخست‌وزیر سوئد چند روز پس از حمله خرابکارانه مشکوک به کابل‌های زیردریایی، در جریان نشستی با رهبران کشورهای شمال اروپا و بالتیک گفت که دریای بالتیک اکنون به یک منطقه «پرخطر» تبدیل شده است.

نخست وزیر سوئد از گمانه زنی در مورد اینکه چه کشوری یا چه گروهی ممکن است مسئول قطع دو کابل فیبر نوری مخابراتی در بالتیک در هفته گذشته باشد، خودداری کرد.

یک کشتی چینی به نام «یی پنگ ۳» که در زمان این حادثه بر فراز این کابل‌ها در حرکت بود، از تاریخ ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان) تا کنون در تنگه کاتگات بین سوئد و دانمارک لنگر انداخته است.

وزارت خارجه چین هرگونه مسئولیت در این مورد را رد کرده است.

حملات مشکوک به دو کابل زیردریایی

کریسترشون در سخنانی از اجلاس سران در اقامتگاه ییلاقی نخست‌وزیر سوئد در هارپسوند، گفت: «ما آگاه هستیم که ریسک بالایی برای انواع مختلف فعالیت‌ها در دریای بالتیک وجود دارد که البته همگی آن‌ها خطرناک هستند.»

وی افزود: «در وهله کنونی مراقب هستیم که کسی را به چیزی متهم نکنیم. ما هنوز نمی‌دانیم که این یک خرابکاری بوده است یا خیر. اما در حال بررسی این موضوع هستیم.»

دولت کریسترشون در اوایل ماه جاری میلادی قبل از اینکه این حملات مشکوک به دو کابل زیردریایی بین سوئد و لیتوانی و بین فنلاند و آلمان صورت بگیرد، اعلام کرد که برنامه‌های ساخت ۱۳ نیروگاه بادی فراساحلی در بالتیک را به دلیل «نگرانی‌های امنیتی غیرقابل قبول» مسدود می‌کند.

نخست‌وزیر سوئد تصریح کرد که این تصمیم تحت تأثیر هیچ اطلاع قبلی از حمله قریب‌الوقوع احتمالی به کاب‌های زیردریایی نبوده است.

یک دادستان ایالتی سوئد نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که تحقیقات صحنه جرم خود را در مورد دو کابل آسیب دیده در نزدیکی جزایر گوتلاند و اولاند به پایان رسانده است، اما تجزیه و تحلیل یافته‌ها همچنان به زمان نیاز دارد. هنریک سودِرمن گفت: «تحقیقات مقدماتی ادامه دارد و به زودی همکاری نزدیک‌تری در چارچوب گروه تحقیقات مشترک آغاز خواهد شد.»

کشتی چینی همچنان زیر نظر است

نیروی دریایی دانمارک به همراه گارد ساحلی آلمان و سوئد روز چهارشنبه نیز همچنان به نظارت بر کشتی چینی «یی پنگ ۳» در همان نزدیکی ادامه دادند.

نخست‌وزیر سوئد به‌عنوان عضو تازه‌وارد ناتو گفت که پیوستن کشورش به این ائتلاف نظامی کشورش را نسبت به گذشته «ایمن‌تر و امن‌تر» کرده است. این در حالی است که بدبینی‌هایی دیرینه‌ای نسبت به سیاست‌های اعلامی دونالد ترامپ نسبت به ناتو وجود دارد.

کریسترشون در عین حال اظهار داشت «مدت‌هاست که دولت‌های آمریکا اعم از جمهوری‌خواه و دموکرات، از کشورهای اروپایی ناتو انتظار داشتند که مسئولیت بیشتری برای امنیت خود بر عهده بگیرند و این همان چیزی است که ما اکنون روی آن تمرکز کرده‌ایم.»

در این اجلاس، نخست وزیران سوئد، دانمارک، نروژ، فنلاند و استونی با طرح دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان برای تشکیل ابتکار «پلیس دریایی» شامل گشت‌های نظامی مشترک در بالتیک برای مقابله با تهدید روسیه، هم نظر شدند.

این کشورها همچنین موافقت کردند که حمایت خود از اوکراین را در زمینه تامین مهمات و ارتقاء توان دفاعی افزایش دهند.

این کشورها در قطعنامه‌ای اعلام کردند که «جنگ متجاوزانه و غیرقانونی روسیه علیه اوکراین و افزایش استفاده از اقدامات ترکیبی، به صلح و ثبات در منطقه یورو آتلانتیک آسیب رسانده و امنیت جهانی را به طور جدی تضعیف کرده است.»

منطقه بالتیک از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به این سو، تنش‌های فزاینده‌ای را تجربه کرده است. همه کشورهای حاشیه دریای بالتیک به جز روسیه اکنون عضو ائتلاف نظامی ناتو هستند.