کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

صفر تا صد مالیات بر ارزش افزوده


کد خبر : ۴۱۴۴۵سه شنبه، ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۷:۱۴۸۲۹۶ بازدید

هنگام خرید طلا مشاهده کرده اید که طلافروشان مبلغی را به عنوان مالیات به ارزش طلا می افزایند و به شما می فروشند. در خرید از هایپرمارکت ...
صفر تا صد مالیات بر ارزش افزودهصفر تا صد مالیات بر ارزش افزوده

هنگام خرید طلا  مشاهده کرده اید که طلافروشان مبلغی را به عنوان مالیات به ارزش طلا می افزایند و به شما می فروشند. در خرید از هایپرمارکت ها نیز حتما در فاکتور دریافتی خودمبلغی را با عنوان مالیات دیده اید. این مبلغ، همان مالیات بر ارزش افزوده است، مالیاتی که مشتری علاوه بر قیمت اجناس خریداری خود می پردازد. در این نوع مالیات، فروشنده باید هر سه ماه یک بار جمع مالیات های دریافتی از مشتریان را به سازمان امور مالیاتی بازگرداند. دخل و خرج، امروز سوالات خود را نزد میثم حاجی محمدی کارشناس مالیات و نویسنده کتاب صفر تا صد مالیات برده است، تا مقاله ای کارشناسی شده پیش روی مخاطبان قرار بگیرد. در ادامه به معرفی مالیات بر ارزش افزوده، مشمولان و چگونگی محاسبه این مالیات پرداخته ایم، با ما همراه باشید.
 
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

در ایران دو نوع مالیات داریم یکی قوانین مالیات های مستقیم و دیگری قوانین مالیات های غیرمستقیم یا ارزش افزوده. مالیات بر ارزش افزوده از نوع مالیات های غیر مستقیم است.

در این نوع مالیات ها، مشمولان به واسطه خرید و فروش یک کالا یا خدمات ملزم به دریافت و پرداخت آن هستند. اگر فعالیت شما این گونه نباشد، به هیچ عنوان نباید اقدامی در خصوص ارزش افزوده انجام دهید. در واقع سیستم مالیات بر ارزش افزوده به گونه ای است که هر فروشنده در هنگام فروش کالا و خدمات، باید مالیات متعلقه را برصورت حساب بیفزاید و آن را همراه با قیمت کالا و خدمات از مشتری دریافت کند. اولین فروشنده، مالیات را یک جا به دولت پرداخت کرده  است و در مراحل بعدی، هر فروشنده تنها ما به التفاوت مالیات (مالیات دریافتی پس از کسر مالیاتی که خود قبلاً پرداخت کرده است) را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می کند. با توجه به این که در این مالیات، همه مودیان (اشخاص حقیقی و حقوقی) برای استفاده از اعتبار مالیاتی ملزم به ارائه فاکتور خواهند بود، زمینه برای شناسایی خود به خود میزان معاملات مودیان فراهم می شود.

مثال:  شرکتی را تصور کنید که به تولید یک کالا مشغول باشد.
برای تولید این کالا قطعات مورد نیازش را به قیمت 500 تومان از بازار تهیه می کند.
اگر نرخ مالیات 10درصد باشد. محاسبه این گونه است: (50=10درصد ×500 )
بنابراین این شرکت باید 50 تومان به سازمان مالیاتی، مالیات پرداخت کند. یعنی 50 تومان مالیات بر ارزش افزوده.
اما هنگام فروش، اگرکالایش را به قیمت 800 تومان بفروشد: ( 80=10درصد ×800)
باید هنگام فروش 80 تومان علاوه بر قیمت کالا از خریدار کالا بگیرد، یعنی 880تومان.
البته تصور اشتباه نکنید از کل این مبلغ 80 تومان ارزش افزوده ای است که حالا باید به حوزه مالیاتی بازگردانده شود.
پس اگر بخواهیم ساده مثال را جمع بندی کنیم. محاسبه مالیات بر ارزش افزوده این شرکت به این صورت است  : 30=50-80
این شرکت باید 30 تومان را که ما به التفاوت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی از مشتری و پرداختی فروشنده است، درقالب اظهارنامه ارزش افزوده به حوزه مالیاتی پرداخت کند.
 
مشمولان مالیات بر ارزش افزوده چه کسانی هستند؟

طبق اعلام سازمان مالیات در سال 95؛ تمام اشخاص حقوقی با هر میزان درآمد به جز ماده 12 (معافیت) که در مراحل قبلی ثبت نام نکرده باشند، باید ثبت نام خود را نهایی کنند. حتی شرکت های تازه تاسیس نیز از تاریخ مهرماه 95 به بعد می بایست در سامانه مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام خود را قطعی کنند.

ذکر یک نکته:

در ماده یک قانون مالیات بر ارزش افزوده، قانون گذار گفته است : عرضه کالا و ارائه خدمات در ایران و واردات و صادرات آن ها مشمول مقررات این قانون می باشد.
منظور از فروش در این ماده، هرنوع معامله ای است که شما با  مشتری دارید، دو حالت بیشتر ندارد:

1-فروش کالا مثل: فروش لوازم یدکی یا فروش لوازم خانگی
2-خدمات مثل: موسسه حسابداری، آموزشگاه علمی
نکته مهم در این جا کلمه "عرضه" است. یعنی فردی که کالا را دریافت می کند و تصمیمی برای عرضه آن ندارد، پس این کالا یا خدمات را برای مصرف شخصی خریداری کرده، بنابراین مصرف کننده نهایی  است. مصرف کننده نهایی آخرین نفری است که باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کند. تفاوت او با یک فعال اقتصادی این است که اگر پرداختی هم داشته باشد، می تواند به عنوان اعتبار از اداره دارایی باز پس بگیرد.

معافیت ها شامل چه کسانی می شود؟

نکته ای که باید دقت شود این است که اگر تغییری در ساختار موارد اشاره شده در فهرست به وجود بیاید از معافیت خارج می شوند.

مطابق ماده 12 محصولات کشاورزی فراوری نشده ، دام و طیور زنده ، آبزیان ، زنبور عسل و نوغان ، انواع کود ، سم ، بذر و نهال ، نان ، گوشت ، قند ، شکر ، برنج ، حبوبات و سویا، شیر ، پنیر ، روغن نباتی ، شیرخشک مخصوص کودکان ، کتاب ، مطبوعات ، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات، کالاهای اهدایی به صورت بلا عوض به وزارتخانه‌ها ، موسسات دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی با تایید هیئت وزیران و حوزه علمیه با تایید حوزه گیرنده هدایا از مالیات معافند. همچنین کالاهایی که همراه مسافر برای استفاده شخصی تا میزان معافیت مقرر، طبق مقررات صادرات و واردات وارد کشور می شود ازمالیات معافند که البته مازاد این کالاها طبق مقررات این قانون مشمول مالیات خواهند بود.

خدمات مشمول مالیات بر درآمد حقوق ، موضوع قانون مالیات های مستقیم ، فرش دست باف ، خوراک دام و طیور و خدمات حمل و نقل عمومی مسافری درون و برون شهری جاده ای ، ریلی ، هوایی و دریایی هم مشمول معافیت بر ارزش افزوده است. توجه داشته باشید خدمات بانکی و اعتباری بانک ها ، موسسات و تعاونی های اعتباری و صندوق های قرض الحسنه مجاز ، خدمات معاملات و تسویه اوراق بهادار و کالاها در بورس ها و بازارهای خارج از بورس هم از این نوع مالیات معاف هستند.

انواع خدمات پژوهشی و آموزشی طبق آیین نامه ای که با پیشنهاد مشترک وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری ، امور اقتصادی و دارایی ، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش و تعاون، کار و رفاه اجتماعی  تهیه می شود و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران می رسد از خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده هستند. رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی ویژه فرودگاه‌ها براساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه می شود و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران می رسد از دیگر کالاهای موجود در لیست معافیت از مالیات برارزش افزوده هستند.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده سال ۹۶ چه میزان است؟

نرخ مالیات بر ارزش افزوده دو بخش دارد:

 1-مالیات  2 – عوارض
 در سال 96 نرخ اعلام شده 9 درصد است که شامل 6 درصد مالیات و 3 درصد عوارض است.
منبع محاسبه مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
 ماخذ محاسبه این مالیات، بهای کالا و خدمات مندرج در صورت حساب می باشد. قیمت های فروش مشخص شده از سوی سازمان ها و اتحادیه های ذی ربط که در صورت حساب ها ثبت می شود، می تواند معیار محاسبه مالیات قرار بگیرد. طبق ماده 14 قانون مالیات بر ارزش افزوده در صورتی که صورت حساب ارائه نشود قیمت روز کالا و خدمات ماخذ محاسبه مالیات می باشد.

نکته مهم در این ماده مواردی است که جزو منابع محاسبه مالیات نمی باشند ، این موارد عبارتند از:

- تخفیفات فروش
- مالیاتی که قبلا" توسط عرضه کننده کالا پرداخت شده است.
-  دیگر مالیات ها و عوارضی که هنگام عرضه کالا و خدمات به آن تعلق گرفته باشد.
- در مورد کالاهای وارداتی ماخذ محاسبه مالیات عبارت است از: ارزش گمرکی کالا به علاوه حقوق ورودی مندرج در اوراق گمرکی.
ارزش گمرکی کالا شامل قیمت خرید، هزینه حمل و نقل و حق بیمه می باشد. حقوق ورودی شامل  حقوق گمرکی و سود بازرگانی می باشد.

چگونه باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کرد؟

دریافت و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده منوط به نهایی شدن ثبت نام و اخذ گواهی نامه ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده است.
برای ثبت نام در سامانه ارزش افزوده در سایت www.evat.ir از قسمت «پیش ثبت نام» وارد شوید. سپس بر شخص حقیقی یا حقوقی  متناسب با نوع شخصیت مودی کلیک کنید.

فرم مربوط نمایش داده می شود، کلیه اطلاعات را با دقت وارد کنید، تمام مشخصات ارائه شده به اداره دارایی و آدرس پستی دقیقا باید با آدرس مربوط به شما در اداره پست و مشخصات ارائه شده به دارایی مطابقت داشته باشد و تیک گواهی اطلاعات را بزنید و سپس روی کلید «ارسال اطلاعات» کلیک کنید. اطلاعات شما ثبت و به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. پس از تایید اطلاعات توسط سازمان مذکور پاکت حاوی نام کاربر و رمز عبور،  پیش ثبت نام به مودیان تحویل خواهد شد. پس از دریافت پاکت حاوی نام کاربر و رمز عبور، ضروری است مودیان با مراجعه به پایگاه اینترنتی ثبت نام به درج کامل اطلاعات بنگاه اقتصادی، در بخش "ثبت نام" سامانه اینترنتی ثبت نام اقدام کنند.
پس از تایید نهایی اظهارنامه ارزش افزوده امکان دریافت قبض و همچنین پرداخت به صورت الکترونیکی بابت مالیات و عوارض ارزش افزوده وجود دارد. می توانید روی دکمه های مربوط به صدور قبض در آخر اظهارنامه یا بعد از خروج از اظهارنامه، قسمت صدور قبض مالیات و عوارض را کلیک کنید. قبض را پرینت بگیرید و از طریق مراجعه به بانک، یا از طریق درگاه بانکی توسط کارت اعتباری و داشتن رمز دوم کارت، قبض را پرداخت کنید.

 نکات مهم در تکمیل اظهارنامه ارزش افزوده

قبل از تکمیل اظهارنامه یک اقدام خیلی مهم را باید انجام دهید و آن هم جمع آوری مستندات مواردی است که قرار است در اظهارنامه ارائه شود.
اسناد و مدارکی که یک مودی در نظام مالیات بر ارزش افزوده باید به عنوان اسناد و مدارک مثبته تهیه و نگهداری  کند عبارتند از :

1. گواهی ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده
2. کلیه صورت حساب های مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات
3. دفاتر قانونی
4. نسخ اظهارنامه های تایید شده
5.  رسیدهای بانکی پرداخت مالیات و عوارض
6.  برگه های اعلامیه بدهکاری و بستانکاری
7.  نوارهای صندوق
8. اسناد گمرکی و حمل و نقل بیمه
9. سایر مستندات معاملات و عملیات
روش محاسبه مالیات بر ارزش افزوده
طبق قانون، ماخذ مالیات بر ارزش افزوده، بهای کالا یا خدمات مندرج در صورت حساب است. برای مثال کالا یا خدمتی دریافت می کنیم به مبلغ n  ریال و در قانون ارزش افزوده همان سال هم اعلام شده که بر فرض 6 درصد مالیات و 3 درصد هم عوارض به آن تعلق گرفته است به این روش محاسبه می شود که :
 n ×3درصد  برابر عوارض پرداختی
n×6درصد  هم بابت مالیات پرداختی که مبلغ نهایی بهای تمام شده برای این محصول برابر می شود با کل مبالغی که ما برای اصل کالا یا خدمات دادیم + مالیات و عوارض پرداختی آن

مثال: قیمت امروز هر کیلو تیر آهن 23000 ریال می باشد. شرکت الف 12تن از این نوع محصول را خریداری کرده است. مبلغ فاکتور رسمی برای این محصول : 12000×23000= 276000000 ریال
276000000×3درصد =8280000 ریال عوارض پرداختی
276000000×6درصد = 16560000 ریال مالیات پرداختی
بهای درج شده در فاکتور : 300840000 ریال

کارشناس: میثم حاجی محمدی
نویسنده : محدثه انبیائی



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها